Мінфін - Курси валют України

Встановити
29 жовтня 2021, 11:28

Нацбанк хоче змінити розрахунок офіційного курсу гривні

Нацбанк пропонує для публічного обговорення пропозиції щодо змін до положення про встановлення офіційного курсу гривні до іноземних валют. Про це йдеться у повідомленні НБУ.

► Підписуйтесь на телеграм-канал «Мінфіну»: головні фінансові новини

Що пропонує НБУ

Зміни передбачають коригування підходів до відсікання угод з екстремальними параметрами.

  • Пропонується відмовитися від відсікання угод, обсяг яких більш ніж на два стандартні відхилення відхиляється від середньоарифметичного обсягу низки угод з метою зменшення втрат даних при розрахунку офіційного/довідкового курсу гривні до долара.

Натомість запровадити підхід, згідно з яким у розрахунок офіційного/довідкового курсу гривні беруться угоди з найрелевантнішим обсягом для українського міжбанківського ринку, а саме від $0,1 до $5 млн.

  • Пропонується вилучати на першому етапі відсікання з розрахунку угоди, що відрізняються на 2% від медіани курсу початкового ряду угод, а не від середньоарифметичного значення курсу початкового ряду угод.
  • Пропонується змінити час збору даних для обчислення офіційного курсу гривні до іноземних валют (як за угодами грн/дол, так і за індикаторами BFIX) з 15:30 на 15:00 за київським часом. За таких умов офіційний курс гривні до іноземних валют оприлюднюватиметься до 15:30 (зараз — до 16:00) за київським часом.

Читайте також: Прогноз курсу долара та євро в останній робочий день жовтня: чого очікувати

  • Пропонується визначати порядок розрахунку довідкового курсу гривні до долара за особливих умов аналогічним способом до існуючого механізму розрахунку офіційного курсу гривні до долара за особливих умов та встановити час контролю доступної кількості угод — 11:30 за київським часом.

На сьогодні такий механізм визначено лише для розрахунку офіційного курсу гривні до долара, водночас для довідкового значення курсу гривні до долара він не визначено

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися