Мінфін - Курси валют України

Встановити
28 липня 2021, 9:50

Водень від українських АЕС як перспектива заміни природного газу

За повідомленням аналітика компанії TeleTrade, перспективи декарбонізації енергетики в Європі ставлять чимало запитань для України. У перспективі буде відбуватися не тільки скорочення транзиту природного газу в Європу через «Північного потоку-2″. Крім цього, сама частка споживання вуглецевого палива буде зменшуватися.

У зв'язку з цим цікаві перспективи поступового збільшення частки водню (Н2) на противагу метану (СН4). Водень може транспортуватися по газопровідних труб поряд з природним газом в єдиній суміші або окремо. Це вже дозволило б знизити вуглецеві викиди і масштаби використання СН4. Крім того, українська газотранспортна система може бути заповнена і забезпечувати поставки всередині країни і в Європу без створення додаткової мережі.

Важливо тут то, що, на відміну від природного газу, Україна може самостійно виробляти водень. Він утворюється вже зараз в ході роботи атомних електростанцій і навіть використовується для охолодження генераторів. НАЕК „Енергоатом“ — оператор українських АЕС може виробляти водень для потреб і України, і Європи.

Глава правління „Нафтогазу“ Юрій Вітренко стверджує, що Україна може через 15−20 років скоротити споживання природного газу завдяки його заміщення воднем.

Коли в ЄС говорять про потенційний перехід на водень для відмови від „брудної“ карбонізації, це означає відмову не тільки від безпосередньо вугілля і природного газу, а й від виробництва Н2 з них, тобто від „коричневого“, „сірого“, „блакитного“ водню. Важливим є те, що тут „колір настрою — зелений“."Зелений» Н2 отримують зараз шляхом електролізу води, переважно з використанням екологічної енергетики — зокрема, вітряної.

Але і за рахунок ресурсу АЕС можна виробляти саме «зелений» Н2. Однак, поки в «колірної» класифікації ЄС він вважається «рожевим» або «помаранчевим», не зовсім повноцінним з екологічних позицій, оскільки атомна енергетика не є відновлюваною.

Але, наприклад, Франція, де АЕС займають 70% у виробленні електрики в країні, лобіює прирівнювання «атомного» водню до «зеленого». У разі такого рішення для України з'являться стратегічні нові можливості для самостійного експорту енергоносіїв до Європи.

Коментарі - 1

+
0
Kanarej
Kanarej
28 липня 2021, 12:30
#
А перевод отопления на электро более дешевой атомной электроэнергией не рассматриваем? У нас уже был пониженный тариф на отопление. Я так понимаю, его теперь не только ликвидировали, но и планируют сделать выше обычного за счет того, что тариф будет тем выше, чем больше потребление?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися