Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 березня 2021, 13:23

Мінсоцполітики хоче відв’язати виплати від прожиткового мінімуму. Мінімальна пенсія зросте до 3 500 гривень

Мінсоцполітики сподівається, що законопроєкт, яким відв'яжуть соціальні виплати від рівня прожиткового мінімуму, ухвалять найближчим часом. Це дозволить збільшити рівень мінімальної пенсії до 3 500 гривень. Про це заявила міністерка соцполітики Марина Лазебна в етері «5 каналу».

Мінсоцполітики сподівається, що законопроєкт, яким відв'яжуть соціальні виплати від рівня прожиткового мінімуму, ухвалять найближчим часом.
Фото: unn.com.ua

Що обіцяє міністерка

«Що стосується пенсіонерів, я можу сказати, що ми впорядковуємо прожитковий мінімум, який сьогодні є реальний, а є розрахунковий. Я показала президенту, що якщо буде ухвалено парламентом ті законопроєкти, які розробило Мінсоцполітики і схвалив уряд, де 150 виплат, які сьогодні прив'язані до прожиткового мінімуму, що не дає можливості нам їх підвищувати, якщо ми наведемо там порядок, то вже в 2022 році ми зможемо встановити мінімальну пенсійну виплату для непрацюючих пенсіонерів, кому виповнилося 70 років і в кого є повний стаж — 30 і 35 років, ми можемо зробити 3,5 тисячі гривень», — сказала Лазебна.

Вона додала, що у ВР зареєстрований законопроєкт № 5045, який має відв'язати частину різних виплат від прожиткового мінімуму, і залишити прив'язаними до прожиткового мінімуму тільки те, на що живе людина — пенсію, мінімальну зарплату і основні допомоги — з інвалідності, дітям-сиротам.

Читайте також: Кабмін запропонував по-новому розраховувати прожитковий мінімум

«Ці соціальні стандарти повинні відповідати прожитковому, і коли ми відв'яжемо і не будуть прив'язані штрафи і адміністративні збори, тоді нам буде легше підвищувати прожитковий і ми зможемо його встановити на рівні 3,5 тисячі для людей, які вже не працюють, 4 тисячі — для дітей до 6 років. Буде легше впроваджувати і управляти цією системою і стандартами», — зазначила очільниця Мінсоцполітики.

За її словами, зараз прожитковий мінімум встановлюється в державному бюджеті як розрахункова величина. Тому є такі виплати, на які Мінсоцполітики дає 2,5 прожиткових мінімуми.

«Тобто ми визнаємо, що на прожитковий в 2 тисячі гривень не можна задовольнити всі потреби людини. Його треба зробити єдиним, реальним і чесним, який відповідає потребам людини і до нього прив'язати соціальні стандарти… Ми рахували, що сьогодні середній прожитковий мінімум реальний має бути 4,5 тисячі гривень. А сьогодні він, наприклад 2,5 тисячі гривень», — підсумувала Лазебна.

Нагадаємо

У кінці січня 2021 року Кабмін схвалив для внесення в парламент проєкт закону про заходи щодо удосконалення системи розрахунків прожиткового мінімуму, соціальних виплат, грошових платежів, стягнень і плати за надання адмінпослуг.

Документ передбачає, що прожитковий мінімум повинен бути вартісною величиною для визначення основних соціальних потреб людини.

Читайте також: Прожитковий мінімум хочуть прив'язати до рівня середньої зарплати за рік

З 1 грудня, як передбачено в держбюджеті на 2020 рік, прожитковий мінімум зріс на 71 грн — з 2118 грн до 2189 грн.

При цьому в Мінсоцполітики розрахували, що прожитковий мінімум для працездатних осіб повинен бути на рівні в 4,1 тис. грн на місяць проти 2,27 тис. грн, встановлених зараз.

Що відомо про прожитковий мінімум

Прожитковий мінімум — це вартісна оцінка споживчого кошика, що включає мінімальні набори продуктів харчування, непродовольчих товарів і послуг, необхідних для збереження здоров'я людини і забезпечення його життєдіяльності.

В Україні фактично існує два види прожиткового мінімуму: встановлений на рік законом про держбюджет і фактичний, який щомісяця розраховується Мінсоцполітики.

У період 2009−2014 років фактичний мінімум не перевищував офіційний більш, ніж на 25%. Потім різниця почала збільшуватися і до вересня 2019 року фактичний прожитковий мінімум перевищував законодавчо встановлений більш, ніж в два рази.

Коментарі - 6

+
+103
mary27
mary27
13 березня 2021, 13:34
#
К 2022 году этой мадам уже не будет в правительстве, потому обещать можно что угодно.
Второй вопрос — из каких ресурсов они смогут увеличить минимальную пенсию?
На ум приходит только двукратная девальвация.

Тем более, Шевченко над ней работает)
+
+30
bonv
bonv
13 березня 2021, 17:28
#
Пообіцяти не значить виконати.
+
+23
Vasililiy
Vasililiy
13 березня 2021, 17:50
#
На момент его прихода курс был 27.2, стал 27.8. На 2% уже девальвировал, еще 98% осталось и будет двухкратная.
+
+15
mary27
mary27
13 березня 2021, 19:05
#
Денежная масса выросла за прошлый год на 24% как бы.
На сколько выросла экономика сами найдете?)
+
0
Vasililiy
Vasililiy
14 березня 2021, 6:24
#
Интересно почему растет денежная масса в период замедления экономики? Скину формулу, а вы сами подумайте M = (Р*Q)/V
+
+43
bonv
bonv
13 березня 2021, 17:27
#
Хоче чи зробило — дві великі різниці. Хотіли вчителям 4 тис баксів зарплати виплачувати. До цього часу хочуть.
Хваліться не планами а результатами!
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися