Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 січня 2021, 18:30

Шахраї в інтернеті пропонують прискорити вакцинацію від COVID-19. Ціна стартує від $150

У процес вакцинації проти коронавірусної інфекції активно включилися шахраї всіх мастей. Вони атакують громадян різних країн в інтернеті, по електронній пошті і в месенджері, пропонуючи протягом декількох днів дістати за $ 150 вакцину або просунути вперед в черзі на вакцинацію, повідомляє Reuters.

Як діють шахраї

Співробітники Reuters виявили сім подібних пропозицій, зокрема, на форумах в даркнеті і додатку для обміну повідомленнями Telegram.

ФБР і Інтерпол США вже попередили про наявність шахрайських схем, пов'язаних з пандемією, заявивши, що пропоновані ліки і вакцини, рекламовані на підроблених веб-сайтах, можуть представляти кіберзагрозу і значний ризик для здоров'я і життя людей.

За даними компанії з кібербезпеки Recorded Future, яка відстежує шахрайство, пов'язане з коронавірусом, домени веб-сайтів, що містять слово «вакцина» в поєднанні з COVID-19 або коронавірусом, збільшилися більш ніж удвічі з жовтня.

«Поки що багато хто з цих доменів виглядають як випадкові реєстрації, але деякі з них будуть використовуватися для спроб фішингу, щоб люди переходили за (шкідливими) посиланнями», — сказала Ліндсі Кей, директор з оперативних результатів Recorded Future.

Читайте також: Викрадали дані банківських карт. Кіберполіція викрила продавців шахрайських програм

Вона також уточнила, що її команда, яка також вивчає даркнет, поки не виявила там пропозицій законних вакцин, взятих з медичних установ або національних запасів.

Зброя, наркотики, фальшиві гроші та вакцина

За інформацією Reuters, на «темному» веб-форумі Agartha підроблені вакцини від COVID-19 пропонувалися поряд з кокаїном, опіоїдними препаратами, «надвисокоякісними фальшивими грошима» і зброєю. У повідомленнях були показані стокові фотографії вакцин і запропоновані флакони по $ 500 і $ 1000 або еквівалент в біткойнах.

На іншому" темному «веб-сайті продавець, який представлявся співробітником «Уханьского інституту науки», пропонував вакцини проти COVID-19 і просив покупців надати свою історію хвороби.

Читайте також: В українському Telegram активізувався фішинг

У Telegram кілька каналів заявили, що пропонують вакцини від COVID-19. Один з користувачів, зокрема, пропонував нібито вакцину Moderna Inc. за ціною $ 180 і стверджував, що вакцини від Pfizer Inc і BioNTech SE можна купити по $ 150, а вакцину AstraZeneca — по $ 110 за флакон.

Що кажуть виробники

Відповідаючи на запитання Reuters про шахрайство з вакцинами, компанія Pfizer повідомила, що зробила скрупульозні кроки для зниження ризику підробки і дуже уважно відстежує тенденції.

«Пацієнти не повинні намагатися отримати вакцину в інтернеті — законна вакцина не продається в інтернеті — і проходити вакцинацію тільки в сертифікованих центрах вакцинації або у сертифікованих постачальників медичних послуг», — йдеться в заяві представника Pfizer.

Moderna перенаправила питання до Міністерства охорони здоров'я та соціальних служб США (HHS). AstraZeneca не відповіла на запит про коментар.

HHS, ФБР і Міністерство юстиції США закликали громадськість повідомляти про будь-які шахрайські схеми з вакцинами COVID-19, в тому числі про конкретних продавців незаконних послуг.

Коментарі - 3

+
0
bonv
bonv
5 січня 2021, 18:35
#
Без лоха и жизнь плоха…
+
0
SergS7
SergS7
5 січня 2021, 18:37
#
Причому тим, хто погодиться, будуть колоти в голову)
+
+30
Андрей Каминский
Андрей Каминский
5 січня 2021, 20:31
#
Толку от такой вакцины. Даже если вдруг она окажется настоящей то будет сделана неофициально. К примеру уже сейчас обновились правила вьезда в Польшу, если есть вакцина то можно не сидеть в изоляции 10 дней. При условии неофициальной вакцины не будет подтверждения. А для того что бы не болеть, дистанцирование и маска, к стати так же поможет и от других вирусов :). Хотя я за то что бы в Украине наравне с бесплатной очередью была в продаже официальная вакцина. Желающих сделать будет не мало.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися