Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 грудня 2020, 13:10

Італійські банки розпочинають експерименти з цифровим євро

Італійська банківська асоціація (ABI), в яку входять 700 фінансових організацій, розпочала експерименти з цифровим євро на базі блокчейна. Про цепередає Coindesk.

Італійська банківська асоціація (ABI), в яку входять 700 фінансових організацій, розпочала експерименти з цифровим євро на базі блокчейна.
Фото: rbc.ua

Над чим працюватимуть

В ході дослідження буде вивчена технічна можливість випуску і впровадження цифрової валюти. Також буде розглянута перспектива додавання сервісів з використанням технології розподіленого реєстру.

«Мета ініціативи — активно брати участь в громадських дебатах та допомогти працюючим в Італії банкам підготуватися до майбутнього», — йдеться в заяві ABI.

Читайте також: Крістін Лагард розповіла про перспективи цифрового євро

Дослідження будуть проводитися за двома напрямками. В першу чергу буде вивчена інфраструктура впровадження цифрової валюти. Також ABI проведе оцінку можливих варіантів використання цифрового євро, які покажуть його відмінності від існуючих систем електронних платежів.

Передісторія

В кінці вересня Європейський центральний банк (ЄЦБ) подав заявку на реєстрацію товарного знака «цифровий євро». Вона була спрямована у Відомство Євросоюзу з інтелектуальної власності (EUIPO) юристами компанії Bock Legal.

Читайте також: Банк Франції тестує «цифровий євро»

Перед цим голова ЄЦБ Крістін Лагард повідомила, що регулятор продовжує роботу в області цифрового євро, але можливість його запуску підлягає обговоренню.

Цифрова валюта стає дедалі популярнішою

  • 54% центробанків у світі, що брали участь в опитуванні Світового банку в 2019 році, на даний час вивчають питання випуску власної цифрової валюти.
  • 32% поки не вивчали питання
  • тільки 15% після проведення досліджень ухвалили рішення не випускати CBDC.

Раніше «Мінфін» писав, що цифрову єну влітку 2020 року почав тестувати центробанк Японії.

Читайте також: Mastercard запустила платформу для тестування національних криптовалюта

НБУ працює над цифровою гривнею

Як писав «Мінфін», Нацбанк України готовий випустити електронні гроші — е-гривню.

У 2018 році Нацбанк уже проводив пілотний проект і тестував використання електронних грошей серед своїх співробітників. Тестування базувалося на технології блокчейн та інфраструктурі платіжної системи «Простір».

В обіг було випущено обмежений обсяг електронної гривні – трохи більше 5000 грн. Вся емісія е-гривні увійшла в обіг готівки поза банками.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися