Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 грудня 2020, 12:38

Новий штам коронавірусу змінює новорічні плани європейців — ЗМІ

Якщо у мешканців єврозони і були якісь плани поїздок на Різдво і Новий рік, наразі це стає неможливим. Німеччина закриває кордони для британців, Італія разом з Нідерландами і Бельгією заборонила авіасполучення з Лондоном, а Франція зупинила потяги Eurostar. Про це повідомляють численні ЗМІ.

Новий штам коронавірусу змінює новорічні плани європейців – ЗМІ
Фото: dw.com

Реакція країн єврозони

Німеччина ініціює закриття кордонів Євросоюзу для громадян Великої Британії після того, як на британській території було виявлено новий тип коронавірусу covid-19, що поширюється досить швидко, повідомляє The Independent. За це рішення виступає канцлер Ангела Меркель. Глава німецького уряду почала обговорення питання з президентом Франції Еммануелем Макроном, щоб сформувати рішення, яке буде ухвалено всіма членами Євросоюзу.

Джерела The Independent впевнені, що загальна заборона для в’їзду британців в ЄС буде затверджена.

В уряді Німеччини стійкі у намірі впровадити саме таку заборону, оскільки в іншому разі всередині Євросоюзу будуть великі можливості поширення нового типу коронавірусу.

Тим часом Італія, так само як Нідерланди та Бельгія, прийняли рішення заборонити приймати авіарейси з Великобританії.

Тимчасово припинено рейси міжнародних поїздів Eurostar, що зв’язують континентальну Європу з островом. «З огляду на те, що поїзди Eurostar з Великої Британії прибувають до Франції, після чого їх пасажири можуть направлятися до Бельгії, на всіх бельгійських автодорогах з Франції буде посилено превентивний контроль», — зазначив бельгійський прем’єр-міністр Олександр Де Кроо.

Читайте також: Світ опинився перед найбільшою рецесією за останні 80 років — генсек ООН

Напередодні прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон повідомив, що британська влада ухвалила рішення з неділі, 20 грудня, ввести максимально жорсткі обмежувальні заходи на пересування жителів Лондона і майже всього південного сходу Англії.

Джонсон пояснив, що багато в чому прийняв рішення про локдаун, враховуючи поширення у країні нового різновиду коронавірусу covid-19. За словами прем’єра, новий вид вірусу — не більше небезпечний, ніж початковий covid-19, проте поширюється швидше.

Що відомо про новий штам

У британській Службі суспільної охорони здоров’я (виконавчий орган Міністерства охорони здоров'я Великої Британії) розповіли, що відомо про мутації вірусу. Новий штам коронавірусу VUI-202012/01 міг з’явитися у Великій Британії ще у вересні цього року, але активне поширення почалося в середині листопада. Експерти кажуть, що він на 70% заразніший, але доказів того, що він спричиняє більше важких наслідків або має вищу летальність на цю мить немає.

Медики кажуть, що способи боротьби з новим штамом залишаються незмінними: соціальне дистанціювання, носіння маски, часта обробка рук та уникнення контакту «руки – обличчя».

Штам VUI-202012/01 було виявлено, коли експерти намагалися зрозуміти, чому рівень захворюваності в графстві Кент не зменшується всупереч серйозним обмеженням. «Потім ми виявили кластер пов’язаних з цим варіантом випадків, який швидко поширювався в Лондоні та Ессексі», — йдеться в повідомленні організації.

Крім того, поки немає доказів, що вакцина від Pfizer і BioNTech, якою щеплюють британців, не захищає від нового штаму. Зараз дослідження в цьому напрямі є пріоритетними.

Страхування від COVID-19. Виплата до 50 тисяч гривень

VUI-202012/01 виявлено вже на трьох континентах — в Європі, Австралії та Африці. Близько 20 країн ввели обмеження авіасполучення з Великою Британією. У країні вже заявили, що новий штам вийшов з-під контролю.

Тим часом у Всесвітній організації охорони здоров’я розкрили свої версії появи нового вірусу. Там вважають, що ймовірність модифікації вірусу збільшується зі зростанням випадків його передачі. Крім того, через тваринне походження коронавірусу він має здатність під час мутацій пристосовуватися до організму людини.

Читайте також: Європа йде на жорсткий карантин — ЗМІ

Що відбувається у Великобританії

Фахівець Служби громадської охорони здоров'я Англії доктор Сьюзан Гопкінс визнала, що новий штам коронавірусу covid-19, що розповсюджується швидше, був виявлений на південному сході Англії ще у вересні. «Він був знайдений у пацієнта у вересні, а повний геном був розшифрований у жовтні», – сказала вона в ефірі телеканалу Sky news.

Експерт додала, що переважно цей тип covid-19 зафіксовано в Лондоні і на сході Англії, проте в невеликих кількостях він також був виявлений у кожному регіоні Англії, у Вельсі і Шотландії. За її словами, аналогічні штами знайшли в Данії та Австралії, а також дуже схожі варіанти зафіксували у ПАР, Нідерландах.

З 20 грудня у Великобританії запроваджено жорсткий локдаун для понад 16 млн мешканців.

Нові карантинні обмеження можуть тривати «декілька місяців», доки з’явиться можливість вакцинувати значну частку населення.

Як пише The Guardian, міністр охорони здоров’я Метт Хенкок заявив, що важливо, щоб люди не просто дотримувалися нових обмежень, а щоб взагалі кожен у зоні 4-го рівня поводився так, наче саме він є носієм вірусу, щоб не допустити зараження інших. Він зазначив, що через велику заразність нововиявленого штаму потрібно значно більше обережності, ніж досі. І додав, що втримати епідемію під контролем з новим штамом буде дуже складно і це буде напевно головним викликом для країни у найближчі декілька місяців.

Нагадаємо

Напередодні прем’єр Британії Борис Джонсон оголосив про запровадження локдауну для частини Англії і скасування обіцяних послаблень на Різдво у зв’язку з виявленням нового штаму коронавірусу, що на 70% заразніший, ніж звичайний. Про це повідомило агентство Reuters.

Це означає обмеження на вихід з дому, окрім важливих причин, та повторне закриття усіх «другорядних» магазинів. У зоні, що потрапила під обмеження 4-го рівня, зустрічі з близькими і друзями на Різдво будуть заборонені. Зустрічі будуть дозволені не більш як з однією особою і надворі. Для решти території Англії зустрітися компанією буде дозволено лише на Різдво, 25 грудня.

Зазначимо, Британія першою на Заході почала вакцинацію від коронавірусу, використовуючи вакцину Pfizer/BioNTech. Першими заплановано щеплення людей, старших за 80 років, мешканців будинків для літніх людей та їхніх працівників, а також деяких категорій медичних працівників.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами про вплив пандемії на економіку в телеграм-каналі «Економіка і коронавірус»

Коментарі - 9

+
0
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
21 грудня 2020, 13:01
#
Да ну, почитайте ,,, гуру,,, экономики, главного горлопана на всех каналах гражданина Охрименко - нет никакого вируса.... Да того самого охрименко, который еще в 2014 году ,,,вещал,, о счастливом будущем и укреплении гривны.
+
0
roman731
roman731
21 грудня 2020, 15:00
#
+^ Комбо: неграмотный текст, приписывание человеку слов, которые он не говорил, довольно глупое нарочитое написание фамилии со строчной буквы.
+
+53
Італій .
Італій .
21 грудня 2020, 13:22
#
Европейские правительства понимая что они уже поддастали население своей борьбой придумали новую страшилку про мутацию вируса.
+
+10
bonv
bonv
21 грудня 2020, 13:26
#
Окончательный выход из ограничений, связанных с эпидемией коронавируса - это удаление приложения «Zoom» с компьютеров:))
+
+67
bonv
bonv
21 грудня 2020, 13:27
#
- Бэрримор, а что это за вой начался в Фейсбуке?
- Противники снятия режима самоизоляции, сэр!
- А до этого что за вой был, Бэрримор?
- Противники введения режима самоизоляции, сэр!
- А как вы их различаете, Бэрримор?
- Никак, сэр. Это одни и те же люди, они просто очень любят выть, сэр.
+
+15
Італій .
Італій .
21 грудня 2020, 13:33
#
Не юмор: одни и те же люди сначала жалуются что украинцы ходят без масок или носят их на подбородке .... после поймав распродажу Пегасуса летят в Турцию на продолжительный (не ситибрейк в Стамбуле) отдых.
+
+60
bonv
bonv
21 грудня 2020, 13:42
#
ВОЗ спустя 3 месяца от начала пандемии коронавируса решила, что маски всё-таки необходимы. Чего только не ляпнешь, когда план продаж не выполняется....
+
+40
Bischof
Bischof
21 грудня 2020, 14:47
#
Да уж, куда там англичанам до наших украинских комментаторов на Минфине, которым все ясно как божий день. А то мечутся там с этими штаммами, ограничениями. Тупые наверное, что с них взять.
+
0
Італій .
Італій .
21 грудня 2020, 15:16
#
Телевизор не может врать!
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися