Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 грудня 2020, 15:19

Перша партія вакцини від covid-19 надійде до України у лютому

Першу партію вакцини від covid-19 уряд країни розраховує отримати в лютому, щоб почати безкоштовно вакцинувати насамперед лікарів. Про деталі вакцинування розповів прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час виступу 18 грудня у Верховній Раді, про що він повідомив у власному телеграм-каналі.

Перша партія вакцини від covid-19 надійде до України у лютому
Фото: ukrinform.ua

При цьому вакцини, які будуть закупатися, мають різні умови зберігання, транспортування та сам механізм проведення щеплення. Тому МОЗ розробляє план дій під різні сценарії, підкреслив прем’єр.

Нагадаємо, що завдяки ініціативі COVAX нашу країну буде забезпечено близько 8 млн доз. Вакцина буде надаватися траншами, починаючи з 1 кварталу 2021 року.

Крім того, Україна перебуває на завершальній стадії перемовин безпосередньо з топ-виробниками вакцин. Для цього задіяні всі дипломатичні канали.

Етапи кампанії вакцинації

Детальніше про кампанію щеплення від covid-19 розповів міністр охорони здоров’я Максим Степанов у власному фейсбуці.

Етап перший передбачає щеплення:

  • медичних працівників, які надають допомогу пацієнтам з covid-19; військовослужбовців ЗСУ, які беруть участь в Операції Об'єднаних Сил; працівників соціальної сфери;
  • людей, які перебувають у закладах з надання довгострокового догляду та підтримки (інтернатах, будинках для осіб похилого віку тощо) та персонал відповідних закладів.

«Вчора я поставив завдання внести до Національного плану вакцинації громадян, які проживають на тимчасово окупованих територіях. Для цього будуть організовані відповідні пункти вакцинації на території України», – підкреслив міністр.

На другому етапі планується:

  • вакцинація людей віком від 60 років, зокрема, тих, які належать до груп медичного ризику;
  • працівників закладів освіти;
  • структур, що забезпечують безпеку держави (Державна служба України з надзвичайних ситуацій, Національна поліція, Збройні Сили України та ін.).

Третій етап — щеплення решти пріоритетних категорій громадян:

  • людей віком від 18 до 59 років, які належать до груп медичного ризику;
  • інші професійні групи, які мають вищий ризик захворювання на коронавірусну хворобу.

Щодо процесу вакцинації

Вакцинація відбуватиметься на базі наявних кабінетів щеплень – станом на грудень 2020 року в Україні їх налічується понад 11 тис.

Також планується створення мобільних бригад з імунізації, які будуть здатні здійснювати до 190 тис. щеплень на тиждень.

Буде залучена й мережа сімейних лікарів. Крім того, розглядається й можливість створення тимчасових центрів вакцинації.

«Міністерство охорони здоров’я робить все можливе, аби кожен українець якомога швидше отримав можливість вакцинуватися від коронавірусної хвороби. Ми ретельно працюємо над цим планом, зокрема, залучаємо фахівців від ВООЗ та ЮНІСЕФ. Хочу зазначити, наша позиція полягає у тому, що вакцинувати треба щонайменше всіх тих громадян, які належать до групи ризику, а це — 21 млн людей. Зараз ми докладаємо максимум зусиль, аби саме таку кількість громадян вакцинувати протягом 2021 року», – додав Степанов.

Щодо зберігання вакцин

Через різні вимоги до зберігання вакцин проти covid-19 за принципом холодового ланцюга МОЗ розробляє відповідні логістичні плани, аби жодної дози вакцини не було втрачено. До процесу зберігання та транспортування вакцин залучатимуться як державні потужності, так і приватні компанії.

Страхування від COVID-19. Виплата до 50 тисяч гривень

Реєстрація на вакцинацію

МОЗ разом з Міністерством цифрової трансформації працюють над створенням єдиної електронної платформи, за допомогою якої громадяни матимуть можливість швидко та просто реєструватися для доступу до вакцинації. Також буде організовано запис на вакцинування телефоном через сімейних лікарів.

Читайте також: У МОЗ назвали вартість однієї дози вакцини від коронавірусу для України

Щодо фінансування кампанії з вакцинації

За словами Степанова, було проведено детальні розрахунки та окреслена сума, яка має бути закладена в бюджет на вакцинацію населення від covid-19. Це – 15,1 млрд грн.

Наразі у бюджеті 2021 року на вакцинацію виділено 2,6 млрд грн.

«Ми розуміємо, що цих коштів недостатньо. Тому зараз в екстреному порядку МОЗ шукає шляхи отримання коштів на потреби вакцинації. Загальна сума, яку, сподіваюся, нам вдасться акумулювати на придбання вакцин, — до 2,3 млрд грн», – зауважив міністр.

Читайте також: Скільки будуть коштувати вакцини від коронавірусу

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами про вплив пандемії на економіку в телеграм-каналі «Економіка і коронавірус».

Коментарі - 9

+
+15
73057005
73057005
18 грудня 2020, 15:58
#
Вакцини до 2022-го не чекати? Як Україна стала «червоною» плямою на карті Європи і хто виненHttps://www.obozrevatel.com/ukr/society/ukraina-otrimae-vaktsinu-vid-koronavirusa-lishe-u-2022-rotsi-chomu-tak-vijshlo-i-hto-za-tse-vidpovidalnij.htm?fbclid=IwAR10HKE_lTeZGe1P79XyF8RTmT2N7ZrI-jk8hp7dXUwlFSLC1ZJeHBHQS4c
+
+39
Seven S
Seven S
18 грудня 2020, 16:45
#
Вакцину нигде по факту не забронировали и не купили, правительство идиотов, но зато не российскую вакцину! Вместо клинических испытаний «непроверенной» российской вакцины на своей территории лучше будет бегать по миру просить милостыню.

В то время когда Великобритания и Германия уже вакцинирует население, у нас только собираются попросить на 10% населения (на 2-4 млн человек) в первые полгода 2021.

Из-за безалаберности правительства будем на карантинах сидеть ещё очень долго, видимо.
+
+92
Bischof
Bischof
18 грудня 2020, 16:55
#
А есть хоть одна страна, купившая российскую вакцину? Судя по всему, российская вакцина, которая типа уже как много месяцев доступна – покупай и коли, нафиг никому в мире не нужна, даже в самой России.
+
+60
locustsucol
locustsucol
18 грудня 2020, 17:14
#
Не существует никакой российской вакцины.
Не понимаю этот ресурс - опуститься до допуска рекламы толи отравы, толи пропаганды агрессора - ниже дна.
+
+15
Iryna Lev
Iryna Lev
18 грудня 2020, 17:19
#
Те шо зелені криси розікрали гроші з ковідного фонду і не забронювали для України вакцину - це одна історія.

А проводити досліди на своїй території - інша.

Але ви не розтроюйтесь. Саме для цього і не забронювали, щоб мертвечук продав Україні непрацюючу псевдо-вакцину за державні міл'ярди. От на це вони виділять. 

А звичайні люди будуть шукати зв'язки по всьому світу, щоб дістати вакцину за любі гроші.

Зрештою пандемія зникне. І зелені проголосять це своєю перемогою. Ролік знімуть. Або навіть серіал про героїчного бубочку.
+
+15
Італій .
Італій .
18 грудня 2020, 17:29
#

Або навіть серіал про героїчного бубочку.


Особенности национальной вакцинации.

И фраза-тост: «Ну, за коронавирус!»
+
+23
Італій .
Італій .
18 грудня 2020, 16:51
#
Фармацевты и медики довольно потирают вспотевшие ладошки.
+
0
TAN72
TAN72
18 грудня 2020, 19:28
#
Лохам сначала придумали вирус,а теперь пытаются продать вакцину.
+
+30
mary27
mary27
18 грудня 2020, 23:43
#
Первой партией вакцины привьют олигархов, депутатов и прочих высокопоставленных коррупционеров.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися