Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 грудня 2020, 11:16

НБУ спростив ведення касових операцій для ФОПів

Національний банк України вирішив спростити фізичним особам – підприємцям ведення касових операцій у національній валюті і вніс зміни у нормативні документи. Про це повідомляється на сайті регулятора.

Ведення касових операцій у національній валюті спрощено. Для ФОПів
Фото: minfin.com.ua

Чому прийнято це рішення

Рішення зумовлено тим, що Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб – підприємців» спростив роботу фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку І та ІІ груп та платників єдиного податку ІІІ групи, які не є платниками податку на додану вартість.

Оскільки чинне Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні містить посилання на документи, які застосовують фізичні особи — підприємці для обліку готівки, Національний банк привів його у відповідність до вимог цього закону.

Читайте також: НБУ спростить касові операції ФОП

Які зміни внесено

Скасоване ведення книги обліку доходів фізичними особами-підприємцями. Такі фізичні особи-підприємці вестимуть облік у довільній формі (паперовій або електронній), помісячно відображаючи отримані доходи.

Також урегульовані питання щодо вимог оформлення суб’єктами господарювання заготівлі металобрухту та операцій із металобрухтом за готівкові кошти відповідно до норм Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо детінізації ринку металургійної сировини та операцій з металобрухтом».

Коли набувають чинності

Відповідні норми містить постанова правління Національного банку від 08 грудня 2020 року № 155 «Про внесення змін до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні». Вона набуває чинності з 15 грудня 2020 року.

Підпункти, що стосуються спрощення обліку фізичними особами-підприємцями, стають чинними з 01 січня 2021 року.

Бажаєте знати про фінанси та інвестиції більше? Стежте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі

Коментарі - 3

+
0
bonv
bonv
15 грудня 2020, 11:59
#
Так спрощують, що чомусь стає гірше..
+
+109
Віталій Андарак
Віталій Андарак
15 грудня 2020, 12:32
#
А ви вже оформили свою діяльність по коментуванню новин як ФОП? Вам стало складніше вести облік операцій?
+
0
bonv
bonv
15 грудня 2020, 12:50
#
ФОПи дали відповідь під Радою та ОП...
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися