Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 грудня 2020, 15:02

Час криптоврожаю: що таке «дохідне фермерство» і як на цьому заробити

PayPal, Square, MicroStrategy та багато інших великих компаній за останні кілька місяців показали всьому світу, що інтерес інституційних інвесторів до криптовалют все більш очевидний. Це не могло не позначитися на вартості першої криптовалюти — 30 листопада ціна біткоїна на Binance перевищила свою найвищу цінову позначку в $19800.

Інтерес до криптовалют пояснюється не тільки їх здатністю зростати в ціні. Пандемія коронавірусу негативно вплинула на макроекономічну ситуацію в усьому світі. Вірус covid-19 став каталізатором масштабних змін у житті кожної людини і назавжди змінив її уклад. Міжнародний валютний фонд (МВФ) прогнозує подальший спад рівня життя у всьому світі, а також зростання рівня соціальної нерівності.

У цій ситуації уряди багатьох країн продовжують вживати заходів, які впливають на пересування людей, падає попит на нафтопродукти і сировину. Сполучені Штати і країни Європи йдуть на витратні заходи для стимулювання економіки. В інвестиційних колах наростають побоювання, що спроби накачування економік ЄС і США грошима призведуть до ослаблення традиційних активів. На цьому тлі й відбувається значне зростання інвестицій в криптовалюти.

Але як бути власникам криптовалютних активів? Чи можна отримувати дохід від крипти не тільки за рахунок зростання її вартості? Як заробити, уникнувши численних ризиків спекулятивної торгівлі? Всі розуміють принцип — купуй дешево, продавай дорого. Але щоб активно заробляти на торгівлі, необхідно дійсно в цьому добре розбиратися і приділяти цьому заняттю багато часу. І навіть в цьому випадку немає гарантії, що ви не допустите помилку при виборі моменту для покупки або продажу крипти і не понесете збитків. Одним з рішень став розвиток нового виду інвестування криптовалют, що отримав назву «дохідне фермерство». Про суть інвестиційної сфери діяльності, що зароджується, про те, хто такі «фермери» і як вони заробляють у мінливому світі криптофінансів, «Мінфін» поцікавився у Директора Binance в Україні, Росії та СНД Гліба Костарьова.

Читайте також: Як продати біткоїн: інструкція для тих, хто вперше вклався в крипту

Можна «майнити», а можна й «вирощувати»

Дохідне фермерство — це спосіб заробити криптовалюту за допомогою вже наявної. Класичний випадок, коли гроші роблять гроші. Якщо дуже спрощено, то суть в тому, що власник криптовалюти віддає свої активи в борг іншим користувачам на спеціалізованих платформах. На перший погляд, це не складніше класичної позики під відсотки. Але все, як завжди, впирається в деталі, яких тут досить багато. Розберемося в усьому по порядку.

DeFi — «Дикий Захід» нової фінансової системи

DeFi, або децентралізовані фінанси — це один з найбільш інноваційних напрямків у блокчейн-індустрії. DeFi-додатки унікальні тим, що в них закладені мінімальні вимоги до користувачів. Це означає, що хто завгодно або що завгодно може з ними взаємодіяти. Для цього потрібні лише доступ до мережі та підтримуваний криптогаманець.

«Саме властивості DeFi уможливили концепцію «дохідного фермерства», згідно з якою будь-хто може отримувати пасивний дохід, використовуючи децентралізовану екосистему «грошових лего», побудовану на Ethereum», — говорить Директор Binance в Україні, Росії та СНД.

Щоб зрозуміти, як працює ця модель, варто для початку визначитися з її головними складовими.

  • У «дохідному фермерстві» власники криптовалюти є провайдерами ліквідності або LP. Вони вносять свою криптовалюту в пули ліквідності — ті самі «грошові лего», про які ми згадали вище.

  • Пул ліквідності — це, по суті, смарт-контракт — комп'ютерний алгоритм, заснований на технології блокчейна і призначений для формування, контролю і надання інформації про володіння чим-небудь (в нашому випадку — криптовалютою). У пулі ліквідності кошти прив'язані до смарт-контракту.

  • В обмін на надання ліквідності для пулу власники криптовалюти — «фермери» — отримують винагороду у вигляді комісії.

  • Комісію генерує DeFi-платформа — автоматизований маркетмейкер (AMM) або будь-яке інше джерело.

Як все відбувається

«Дохідне фермерство» тісно пов'язане із застосуванням автоматизованих маркетмейкеров (AMM), які об'єднують провайдерів ліквідності і пули ліквідності.

Влаштовано все наступним чином:

  1. Провайдери ліквідності поміщають кошти в пул ліквідності.

  2. Пул забезпечує активами ринок, на якому користувачі можуть позичати або обмінювати токени.

  3. За використання DeFi-платформ стягується комісія, яка виплачується провайдерам ліквідності відповідно до їхніх часток у пулі ліквідності.

Така суть роботи AMM. Звичайно, реалізації цієї схеми можуть сильно відрізняться у різних AMM.

Читайте також: Біткоїн для «чайників»: як за вечір освоїти криптовалюту

Скільки приносить цифрове «фермерство»

Для оцінки дохідності «фермерських» операцій з криптовалютою часто використовуються такі метрики, як річна відсоткова ставка (APR) і річна відсоткова дохідність (APY). Різниця між ними в тому, що при розрахунку APR не враховується пряме реінвестування прибутку для отримання більшого доходу, а в APY — враховується.

«Хоча передбачувана дохідність «фермерства» і розраховується в річному обчисленні, інвестор може оцінювати лише приблизний показник прибутку, яку можете отримати за рік., — пояснює Гліб Костарьов, — Це лише приблизні оцінки і прогнози. Навіть у короткостроковій перспективі розмір нагороди досить складно точно оцінити». Так відбувається тому, що мова йде про високо конкурентний ринок, що швидко розвивається, винагороди на якому дуже часто коливаються.

Річна відсоткова дохідність (APY) у топ-5 DeFi-протоколах варіюється від 15% до 166% річних.

«Фермерам» потрібно використовувати досить складні стратегії, щоб максимізувати прибуток. Вони постійно переміщують криптовалюту між різними платформами для кредитування. Найприбутковіші стратегії професійні кредитори тримають в секреті, тому що чим більше людей знає про стратегію, тим менш ефективно вона буде працювати. По суті, «дохідне фермерство» — це Дикий Захід децентралізованих фінансів (DeFi), де «фермери» змагаються за кращий врожай», — каже Костарьов.

Новий ринок – нова статистика

З розвитком платформ децентралізованих фінансів виникає необхідність оцінювати нові ринки. У цій ситуації інвесторам не завжди легко зрозуміти, на які показники варто звернути увагу. В даному випадку інвесторам варто вивчити такий показник як загальне значення заблокованих активів або Total Value Locked (TVL). Сукупна вартість активів, заблокованих у DeFi-сервісах минулого тижня, вперше перевищила рекордні $15 млрд.

Цей показник дозволяє найкращим чином виміряти загальний стан індустрії дохідного фермерства в DeFi, так як він вимірює, яка кількість криптовалюти заблокована в DeFi-лендінгу та інших типах маркетплейсів. У певному сенсі TVL — це сукупна ліквідність пулів ліквідності. «Це корисний індекс для оцінки стану DeFi і ринку дохідного фермерства загалом. Він також є ефективним показником для порівняння «часткою ринку» різних DeFi-протоколів», — зазначає Гліб Костарьов.

Технічні ризики

Одним з очевидних ризиків у сфері «дохідного фермерства» є самі смарт-контракти. Через природу DeFi багато протоколів створюються і розробляються невеликими командами з обмеженим бюджетом. Це збільшує ризик «багів» у смарт-контракті.

Навіть у більших протоколах, в яких аудит смарт-контрактів проводять авторитетні компанії, постійно знаходяться уразливості і баги. Через неможливість внесення змін до блокчейну, такі помилки можуть призвести до втрати коштів користувачів. Це обов'язково потрібно враховувати при блокуванні коштів на смарт-контракті.

Далі буде

Отримання комісії від розміщення активів — не єдиний аргумент використовувати нові можливості DeFi. Ще одним стимулом для додавання коштів в пул ліквідності може бути поширення нових токенів. Це може бути вигідно, наприклад, коли на відкритому ринку відсутня можливість купівлі токенів і вони доступні лише в невеликих кількостях. При цьому токени можна отримати, надаючи ліквідність певного пулу. «Правила розподілу токенов будуть залежати від унікальної реалізації протоколу. Суть в тому, що провайдери ліквідності отримують дохід, в залежності від обсягу ліквідності, яку надають пулу. Зазвичай вносять різні стейблкоїни, прив'язані до долара США, хоча це не є обов'язковою вимогою», — розповідає Гліб Костарьов.

Складно навіть уявити, які зміни може в собі нести децентралізована фінансова революція. «Неможливо спрогнозувати, які ще додатки можуть з'явитися в майбутньому, на основі вже існуючих компонентів. Проте, протоколи ліквідності та інші DeFi-продукти, безумовно, залишаться в авангарді криптоекономіки.

Безсумнівно, грошові ринки DeFi допоможуть створити більш відкриту і доступну фінансову систему і зберегти свою популярність у 2021 році», — упевнений Гліб Костарьов.

Коментарі - 3

+
+56
ballistic
ballistic
15 грудня 2020, 16:36
#
«дохідність варіюється від 15% до 166% річних»
- просто рай для інвестора.

Тільки ось нічого не сказано про ризики і гарантії.
Хто ж в фіналі виявиться спонсором цього відсоткового свята. Самі інвестори? :)
+
0
nighthawk357
nighthawk357
19 грудня 2020, 20:41
#
Класичні штуки типу кредитів-депозитів в крипті навряд чи приживатимуться через необхідність деанонімізації, але це так, імхо.
+
0
abc11111
abc11111
17 січня 2021, 16:21
#
Только один маленький и в то же время большой недостаток, если в смарт-контракте будет какой-либо глюк, то фермеру Фонд гарантирования вкладов уже не поможет.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися