Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 грудня 2020, 12:41

За 10 років держбюджет втратив через податкові пільги 776,8 мільярда

Протягом останніх 10 років державний бюджет недоотримав 776,8 млрд грн через надання податкових пільг суб’єктам господарювання, місцеві бюджети — 49,9 млрд грн у цінах 2019 року. Про це повідомляє Київська школа економіки (КШЕ).

За 10 років держбюджет втратив через податкові пільги 776,8 мільярда
Фото: prohotelia.com

Хто отримав найбільше пільг

Найбільші отримувачі податкових пільг в Україні у 2010-2019 роках:

  • сільське господарство – на 72,3 млрд грн;
  • переробна промисловість — на 27,2 млрд грн;
  • торгівля та ремонт автотранспортних засобів — на 25,1 млрд грн.

При цьому ці цифри пораховані на основі офіційної статистики податкових органів і не враховують низки прихованих інструментів пільгового оподаткування, таких як тимчасові стимулюючі ставки з рентної плати для нових родовищ, спеціальний режим оподаткування для аграрного сектору, використання великим бізнесом спрощеної системи мінімізації податків тощо. Оцінка їх впливу на обсяг втрат бюджету від податкових пільг потребує подальшого дослідження, підкреслюється у повідомленні КШЕ.

Читайте також: Як отримати податкову пільгу чи знижку від держави

Які є проблеми

«В Україні відсутня державна політика з надання податкових пільг. Не сформовано перелік правил та принципів надання пільг. Податкові пільги надаються не за принципом підтримки інноваційних галузей, а тим галузям, які мають найбільшу вагу в економіці (= найбільше лоббі в парламенті)», – зазначила Дарина Марчак, керівник Центру аналізу публічних фінансів та публічного управління.

За її словами, податкові пільги часто є інструментом політичного торгу в переговорах між урядом та парламентом про депутатську підтримку важливих урядових законопроектів.

За останні 5 років 75% усіх пільг ухвалено саме в «бюджетний період» (листопад — грудень).

Аналітик Центру Юлія Маркуц додала, що пільги в Україні надаються без чіткого аналізу їх впливу на соціально-економічний розвиток України. При цьому перелік отримувачів податкових пільг є закритим, не можливо дізнатися, які саме компанії отримують найбільший зиск від пільг. Відсутній дієвий механізм компенсації податкових надходжень, недоотриманих внаслідок застосування податкових пільг.

Ексрадниця міністра фінансів з питань податків Яна Бургімова вважає, що в Україні треба розробити та запровадити чітку систему вимог до надання податкових пільг суб’єктам господарювання, їх моніторингу та ефективності. Крім того, варто підвищити роль Антимонопольного комітету в оцінці надання податкових пільг.

Що можна зробити

Основними рекомендаціями Центру аналізу публічних фінансів та публічного управління щодо політики надання податкових пільг є:

  1. зафіксувати на законодавчому рівні (у Податковому кодексі) державну політику з надання пільг;
  2. залишити лише уряду право законодавчої ініціативи із запровадження податкових пільг;
  3. визначити у Податковому кодексі, що пакет супроводжуючих документів до проєктів про надання податкових пільг має містити детальну аргументацію та розрахунки доцільності їх надання, втрат від пільг та очікуваного соціально-економічного ефекту від їх запровадження;
  4. включити до довідників пільг Державної податкової служби та статистики Мінфіну інформацію про обсяги фактичної підтримки суб’єктів господарювання з бюджету за рахунок прихованих податкових пільг;
  5. оприлюднювати повну інформацію про те, які компанії та в якому обсязі є бенефіціарами податкових пільг;
  6. регулярно здійснювати та оприлюднювати дослідження впливу податкових пільг на розвиток галузей, яким ці пільги були надані.

Терміново потрібні гроші? Вибирай кредит в зручному каталозі на «Мінфін»

Коментарі - 5

+
+28
71243119
71243119
14 грудня 2020, 13:34
#
Державне управління економікою ( стягнення податків, зборів та застосування подкових пільг)
характеризується непрозорістю та таємничістю. Що притаманно краінам , які дбають на словах про добробут насення, а на ділі - інтереси касти обраних!
І нажаль, голосуючи за кандидата, якому приписують прямий чи опосередкованй зв'язок до олігархіі, виборці підтримують таку модель управління. Де головним пріоритетом держави є захист вузьких інтересів багатоі меншості, захист же прав меншості відбувається неорганізовано, не системно і недоцільно.
​​​​​​А тому така держава, маючи всі можливості ,(людські, матеріальні), тупцює на місці вже добрих 29 років...
Далі буде...


складовою корумпованоі
+
0
71243119
71243119
14 грудня 2020, 13:38
#
Захист же прав зубожілоі більшості відбувається неорганізовано, не системно і недоцільно.
Вибачте за опечатку. Неперевірив!
+
0
Maleficarum
Maleficarum
14 грудня 2020, 14:27
#
«І нажаль, голосуючи за кандидата, якому приписують прямий чи опосередкованй зв'язок до олігархіі, виборці підтримують таку модель управління.»  Не  поддерживают  А  дают  шанс новоизбраному президенту  навести   порядок  в  стране..    Так  порошенко  дали  54%  голосов- но  видя  что ничего  не меняется  в  лучшую  сторону- скинули  порошенко и  отдали  73% на  голосов  зеленскому  Но опять  таки  ничего  в стране  не  меняется  Руина сплошная. Прогнозирую  далее-схему  такую  Более  электорат  не  поведётся  на  туфту  «выборного  процесса»  Уже  никто   практически не  верит  в  «эволюционные  преобразования»  Шансы  были  даны  дважды  Третьего   шанса  не  дадут.. На  «эволюционном  пути  развития»  электорат  поставит  крест..  Займётся  революционными  переменами..
+
0
vlad lad
vlad lad
14 грудня 2020, 14:42
#
Все 29 люди не довольны властью.и очень легко отдают голоса за нового ( на самом деле старого) ведь его крышуют старые.и так будет продолжаться всегда пока их целью будет большая кормушка (казна). Так всегда и везде и на западе и на востоке..а мы для них инструмент для достижения цели.
+
+5
23921044080
23921044080
14 грудня 2020, 15:38
#
Потому что эти «люди» подсознательно (а многие и вполне себе явно) — точно такие же, и мечтают о том же самом — получить что-то, ничего не делая, и при этом ничего им за это не было. «Народ» вполне засслуживает своих «избранников».
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися