У середньому по Україні вартість новорічного столу 2021 року для української сім'ї з 4 осіб зросте порівняно з вартістю новорічного столу 2020 року тільки на 5,3% і складе 1706,09 грн, повідомив Інтерфаксу-Україна директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.
Новорічний стіл українців в середньому подорожчає на 5,3%
Новорічне меню
Для оцінки було взято новорічне меню з традиційних страв: салати, м'ясні і рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої та ін.
За розрахунками вчених Інституту аграрної економіки:
- 3 кг салату «Олів'є» традиційної рецептури обійдеться в 159,37 грн (+13,8%);
- салат «Оселедець під шубою» (1,5 кг) — 120,37 грн (без змін).
На 10-30% зросли видатки на м'ясні продукти. Всього вартість 2,5 кг м'ясних продуктів на новорічному столі становитиме 394,50 грн:
- 0,5 кг нарізки з сирокопченої ковбаси «Салямі» — 89,50 грн (+11,9%);
- підчеревини копченої — 100 грн (+25%);
- биток зі свинини свіжої — 110,0 грн (+33,3%);
- 1 кг філе курячого свіжого в середньому 95 грн.
Вартість овочів на новорічному столі складе в середньому 182,3 грн.
Фрукти на святковому столі обійдуться в 104 грн, а шоколадні цукерки — 170 грн за 1 кг.
Пляшка шампанського «Артемівське» (0,75 л) обійдеться в 100 грн, пляшка (0,5 л) коньяку «Шабо» 5-річної витримки — 170 грн.
Безалкогольні напої обійдуться в 76,60 грн.
Вартість делікатесів:
- червона риба (200 г) — 220 грн;
- червона ікра (120 г) — 250 грн.
Сім'ям, які мають можливість купувати делікатеси, доведеться додатково заплатити близько 470 грн. Тому вартість новорічного столу з делікатесами зросте до 2176,09 грн.
Вартість бюджетного варіанту новорічного столу в Києві дорівнюватиме 1916,78 грн, що на 7,4% більше вартості новорічного столу 2020 року. Стіл з делікатесами обійдеться жителям столиці в 2426,78 грн.
Традиційний для українського столу оселедець (0,5 кг філе) обійдеться в 100 грн, твердий сир (300 г) — 66 грн і пачка масла вершкового (200 г) — 38 грн.
Молочні продукти в цьому році подорожчали на 10-12%, а буханець білого хліба — на 10,54%.
Читайте також: Олів'є, шуба і делікатеси: У скільки обійдеться новорічний стіл-2020
Як робився розрахунок
Розрахунок вартості новорічного столу в 2021 році зроблено Національним науковим центром «Інститут аграрної економіки» на основі даних Державної служби статистики України, моніторингу роздрібних цін на міських ринках і в супермаркетах в середньому по регіонах на 1 грудня 2020 року.
Бажаєте знати про фінанси та інвестиції більше? Стежте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі
Коментарі - 3
— Ну, на душу может и хватит, а вот тело загнется с этого минимума.