Мінфін - Курси валют України

Встановити
10 грудня 2020, 13:27

Ринок фінансового лізингу зріс у 3-му кварталі на 62% — Асоціація лізингодавців

Обсяг ринку фінансового лізингу України у 3-му кварталі 2020 року зріс на 62% проти 2-го кварталу і на 41% відносно 1-го кварталу поточного року. Він дорівнював 9,131 млрд грн. Така зростаюча динаміка свідчить про відновлення ділової активності, підкреслює у своєму прессрелізі Асоціація «Українське об’єднання лізингодавців».

Ринок фінансового лізингу зріс у 3-му кварталі на 62% - Асоціація лізингодавців
Фото: kursdela.biz

Обсяги ринку за 9 місяців

За підсумками 9 місяців обсяг ринку фінансового лізингу становив 21,184 млрд грн, що на 33% менше порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Обсяг фінансового лізингу, що надавався банками за 9 місяців, дорівнював 3,763 млрд грн, що на 50% менше за аналогічний період минулого року. Проте і частка банків на ринку лізингу скоротилася до 18%.

Обсяг фінансового лізингу, що надавався лізинговими і фінансовими компаніями за 9 місяців, становив 17,521 млрд грн. Цей сегмент ринку продовжує відігравати ключову роль у забезпеченні фінансових потреб бізнесу і фізичних осіб. Він скоротився лише на 28% у зазначений період порівняно з аналогічним періодом торік, а його частка на ринку зросла до 82%. З таким результатом лізингові і фінансові компанії продовжують випереджати прогнози, які мали місце на початку пандемії.

Обсяг та кількість договорів фінансового лізингу

Структура портфеля лізингових угод

На кінець 3-го кварталу 2020 року портфель лізингових угод становив 45,905 млрд грн, що свідчить про його зростання в межах 20%. Частка банків у портфелі становить 22%, обсяг портфеля банків зріс на 2%. Частка лізингових і фінансових компаній у портфелі становить 78%, обсяг портфеля зріс в межах близько 26%.

Основними гравцями на лізинговому ринку залишаються саме лізингові компанії, які уклали 85% лізингових угод за звітній період.

Основні джерела фінансування

Для лізингових компаній ними залишаються:

  • банківські кредити – 38%;
  • авансові платежі – 32%;
  • власний капітал лізингових компаній – 25%.

Фінансові компанії на 76% фінансували свою діяльність за рахунок випуску цінних паперів.

Фактори впливу на ринок

Основним фактором, що суттєво впливає на обсяги лізингового ринку, є коронавірус та його вплив на економіку. Пригнічення світової і вітчизняної економіки, зумовлене ним, посилила спадну динаміку останніх років щодо обсягів лізингових послуг, які надавали банки. Цей вплив зберігається і в звітному кварталі.

Одночасно динаміка лізингових послуг, що надавалися лізинговими і фінансовими компаніями, була зростаючою чотири останні роки. Вона досягла пікових значень у 2019 році, створивши ефект високої бази порівняння. Проте цей ефект у сукупності з економічним спадом створює негативну динаміку для цієї частини ринку вже другий квартал поспіль.

Що відомо про Асоціацію лізингодавців України

Асоціація «Українське Об’єднання Лізингодавців» створена в 2005 році як добровільне об’єднання професійних учасників ринку лізингу. З цього ж року Асоціація входить до складу конфедерації LeasEurope зі штаб-квартирою у Брюсселі, що об’єднує асоціації 31 європейської країни. До складу Українського об’єднання лізингодавців входять учасники, які генерують понад 80% українського лізингового нового бізнесу.

Заробіток на онлайн-МФО до 20% річних у гривні

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися