Мінфін - Курси валют України

Встановити
10 грудня 2020, 9:11

У Нацбанку назвали основні проблеми страхового ринку

Одна з основних проблем страхового ринку non-life — якість активів. Про це в інтерв'ю Інтерфакс-Україна сказала перший заступник глави Національного банку України Катерина Рожкова.

Одна з основних проблем страхового ринку non-life — якість активів.
Фото: mind.ua

Як оцінювали страховиків

За словами Рожкової, під час оцінки НБУ розділив страховиків на чотири групи за їх розміром, а також в залежності від рівня виконання нормативів визначили їх зони ризиків ( «зелена», «сіро-зелена», «помаранчева» і «червона» зона).

Вона повідомила, що відносно страховиків, які займаються ризиковим страхуванням: 11 найбільших страховиків (1 група суспільної важливості) займають 53% ринку практично всі знаходяться в «зеленій» зоні. Це компанії з гарною якістю активів: депозити і ОВДП. У 2-й групі суспільної важливості 15 компаній займають ще 17% ринку.

«Якість їх активів, як то кажуть, „будемо подивитися“. Виходить, що 70% цього ринку припадає на 26 компаній, активи яких відносно прийнятні. Ринок дуже концентрований», — зазначила заступник голови НБУ.

Читайте також:Нацбанк планує до 2021 року передати в парламент три небанківських законопроєкти

Вона також зазначила, що 66 компаній з 3-ї групи суттєвої важливості займають 27% ринку.

«У них є якісь прийнятні активи. Але їх явно недостатньо. У їхніх активах велика частка прав вимог до перестраховиків, нерухомість, в тому числі земля, яка здебільшого була зовсім недавно переоцінена на істотні суми. Ці операції ми зараз перевіряємо. Ухвалення цих активів ми хочемо врегулювати», — пояснила Рожкова.

І найбільша за кількістю (77 компаній) — 4 група суспільної важливості, зазначила заступник голови НБУ.

«Їх частка — менше 2%, тому зараз ризиків для ринку вони практично не несуть. За структурою активів вони нагадують «латифундистів». Вкладення переважно в землю і нерухомість. Решта компаній, або «сплячі», або не подають звітність», — сказала вона.

Читайте також: НБУ підрахував кількість учасників фінансового ринку

За словами Рожкової, на лайфовому ринку 96% ринку — це 7 підприємств з 1-ї групи суспільної важливості — якість їх активів прийнятна.

Нагадаємо

  • З початку року на страховому ринку обсяги активів страховиків скоротилися на 4,6% і на кінець 3-го кварталу становили 61,6 млрд грн.

  • За даними НБУ, на 30 листопада 2020 року в Україні діяло 74 банки і 2071 учасник ринків небанківських фінансових послуг.

  • 1 липня 2020 року набрав чинності закон про спліт, який передбачає ліквідацію Нацфінпослуг та поділ її повноважень між Нацбанком і Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку.

Хочете знати про фінанси та інвестиції більше? Слідкуйте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися