Мінфін - Курси валют України

Встановити
8 грудня 2020, 16:31

Нацбанк планує до 2021 року передати у парламент три небанківські законопроєкти

Три законопроєкти, що мають регулювати ринок небанківських фінансових установ, Національний банк сподівається подати до Верховної Ради до початку 2021 року. Про це заявила перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна».

Нацбанк планує до 2021 року передати у парламент три небанківські законопроєкти
Фото: minfin.com.ua

Про що йдеться

Катерина Рожкова зазначила, що йдеться про законопроєкти «Про фінпослуги та фінансові компанії», «Про страхування» та «Про кредитні спілки», які доцільно ухвалювати в одному пакеті. «Зараз фінально їх погоджуємо і передаватимемо в парламентський комітет. Сподіваюся, встигнемо це зробити ще у 2020 році», — сказала перша заступниця голови.

Читайте також: НБУ підрахував кількість учасників фінансового ринку

Ключові акценти законопроєктів

Катерина Рожкова розповіла про три фактори, які підтверджують простоту ідеології нових законопроєктів:

  1. усі компанії повинні мати прозору структуру власності, оскільки на цьому будується довіра;
  2. ризикоорієнтований підхід у нагляді за ринком. Тобто чим більшою є частка компанії, тим більше ризиків вона становить для клієнтів. Отже, щодо неї потрібні вищі вимоги й ретельніший нагляд;
  3. спрощені ліцензування і пруденційні вимоги. Компанії діляться на ті, які мають виконувати пруденційні нормативи, і на ті, які не мають.

Крім того, запроваджується поняття «ринкова поведінка». Це про ставлення до клієнтів та їхніх прав. Реклама фінансових послуг має стати чесною і достовірною. На сайті і в договорах треба розкривати всю інформацію про послугу. «Нецивілізованих методів до клієнтів не застосовуємо», — пояснила перша заступниця голови Національного банку.

Читайте також: Активи фінкомпаній зросли через відновлення кредитування

Раніше

Національний банк розширить перелік публічної інформації про осіб, які отримали погодження чи відмову НБУ на набуття істотної участі у фінустанові.

Бажаєте знати про фінанси та інвестиції більше? Стежте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися