Мінфін - Курси валют України

Встановити
8 грудня 2020, 12:08

НБУ підрахував кількість учасників фінансового ринку

У листопаді кількість діючих банків не змінилася, а кількість небанківських фінустанов зменшилася на 8. Про це йдеться уповідомленні НБУ.

Небанківський ринок

Наразі небанківський ринок нараховує 191 ризикових (non-life) (було 194) та 20 лайфових (страхування життя) страховиків, 302 (було 303) ломбардів, 322 (було 324) кредитних спілок, 146 (було 147) лізингових компаній, 1025 (було 1026) фінансових компаній, 65 страхових брокерів.

На платіжному ринку працює 36 платіжних систем, створених резидентами, та 13 міжнародних платіжних систем, створених нерезидентами.

Читайте також: Активи фінкомпаній зросли через відновлення кредитування

Читайте також: Обсяги активів фінансових компаній зросли на 8,1% і втричі перевищили активи страховиків

Хто покинув ринок

У листопаді за власною ініціативою залишили ринок і були виключені з держреєстру фінустанов дві кредитні спілки Скарбниця нації та Довіра, один ломбард Хохич М.Д. і Компанія, одна лізингова компанія Перша лізингова компанія, три ризикових страховика – В.І П., СТЗДВ Захід-Резерв, Гарант-Система та три фінансові компанії: Фінансово-кредитна установа, Дінеро та Укрпозика.

Читайте також:Скільки МФО та ломбардів закрилися за останні півроку і чому

Хто новенький на ринку

Водночас було зареєстровано дві нові фінкомпанії Кредити готівкою та Бі. Мані та видано нових ліцензій 7 учасникам ринку фінансових послуг у сфері страхування СК Престиж, фінансового лізингу Імпорт Карс Лізинг і Лід Лізинг, надання коштів у позику, в тому числі й на умовах фінансового кредиту ФК Суперіум і послуг з фінансового лізингу ФК Тайгер Фінанс, і послуг з факторингу ТОВ Кредити готівкою, у т.ч. з надання гарантій ФК Бі. Мані.

Фінансові показники учасників ринку

Фінкомпанії, як і лізингодавці, ломбарди, продемонстрували за 9 місяців стале зростання.

Обсяги позик, наданих фінкомпаніями, та послуг фінансового лізингу за січень – вересень навіть перевищили показники 1-го кварталу:

  • позики дорівнювали 23,3 млрд грн порівняно з 21,8 млрд грн у 1-му кварталі;
  • лізинг у фінансових компаніях – 0,757 млрд грн порівняно з 0,272 млрд грн у 1-му кварталі.

Обсяги послуг лізингу, наданих юрособами-лізингодавцями, у 3-му кварталі зросли до 3,35 млрд грн та перевищили показники кварталів першого півріччя.

Обсяги наданих ломбардами позик у 3-му кварталі 2020 року становили 4,57 млрд грн та перевищили показники перших двох кварталів року (відповідно 4,1 млрд грн та 3,3 млрд грн).

Активи ломбардів із початку року зменшилися на 9% – із 4,35 млрд грн до 4,1 млрд грн. Розмір власного капіталу на кінець 3-го кварталу становив 1,7 млрд грн.

Коментарі - 1

+
0
1On
1On
8 грудня 2020, 15:52
#
А что это за платежные системы, которых 36 штук от резидентов?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися