Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 грудня 2020, 14:24

Держбюджет недовиконано по витратах на 101 мільярд

Станом на початок грудня план невиконання видатків загального фонду збільшується. На сьогодні відставання у видатковій частині становить 36%. Про це свідчать оперативні дані Рахункової палати (РП).

Держбюджет недовиконано по витратах на 101 мільярд
Фото: minfin.com.ua

Основні цифри

У січні — листопаді витрати на 101 млрд грн, або 10%, менше за план на звітний період. За словами голови Рахункової палати Валерія Пацкана, з травня по листопад не використано 36% плану на звітний період, або 23 млрд грн. Щодо чотирьох з 23 бюджетних програм видатки і зовсім не здійснювалися. МОЗ зробив витрат тільки на 7,4 млрд грн, або 44%, з 16,6 млрд грн.

Також зростають борги за наданими Державним казначейством позиками Пенсійному фонду. Так, в січні — листопаді надано 174 млрд грн кредитів, з яких не повернуто 19 млрд грн і ризики неповернення цих позик до кінця 2020 року зростають.

«Найбільшим викликом для виконання бюджету в цьому році є залучення державних запозичень. Саме їх недоотримання спричинило невиконання плану надходжень загального фонду в січні — листопаді на 141 млрд грн. Збільшилася заборгованість загального фонду перед єдиним казначейським рахунком до 43 млрд грн», — зазначив глава СП.

Для виконання плану державних запозичень до загального фонду в грудні необхідно отримати 176 млрд грн, або 28% плану на рік.

Стисло

За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, до кінця року уряд планує позичити близько $1 млрд на зовнішніх ринках і 50-60 млрд грн всередині країни.

Читайте також: Україна позичивши мільярд на зовнішніх ринках — прем'єр

Хочете знати про фінанси та інвестиції більше? Стежте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі

Коментарі - 6

+
+45
An GenShuo
An GenShuo
5 грудня 2020, 14:57
#
МВФ кредита не будет. Запасайтесь сухарями. Совет. Я уже начал.
+
+104
bonv
bonv
5 грудня 2020, 16:40
#
Пацкан заявив, що найбільшим викликом для виконання бюджету цього року є залучення державних запозичень. Саме їх недоотримання спричинило невиконання плану надходжень загального фонду в січні-листопаді на 141 млрд грн.
«Для виконання плану державних запозичень до загального фонду в грудні необхідно отримати 176 млрд грн, або 28% плану на рік. Це нереально. У листопаді від розміщення ОВДП надійшло лише 29 млрд грн, а від зовнішніх кредиторів – 0,3 млрд грн. При цьому, починаючи з серпня, зростає середньозважена прибутковість запозичень як у національній, так і іноземній валютах. А це позначиться на витратах на обслуговування державного боргу в наступних бюджетних періодах», - резюмував він.
+
0
Сергей emerald
Сергей emerald
6 грудня 2020, 0:50
#
Когда же до них дойдет, что жить нужно по средствам.
сколько вам не дай, все украдете, отдавать то не вам...
+
0
Сергей emerald
Сергей emerald
6 грудня 2020, 0:34
#
>По состоянию на начало декабря план невыполнения расходов общего фонда увеличивается.

когда план невыполнения увеличивается.... это хорошо или плохо?
т.е. планируется не выполнять больше?
+
0
Сергей emerald
Сергей emerald
6 грудня 2020, 0:46
#
Ну главное чтоб все по плану.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
6 грудня 2020, 13:40
#
Мы на самом деле берем займы на коррупцию, так как таможня, накрутки с ндс, неофициал.деятельность многих компаний в частности топл.смаз.матеариалы, агрики и тд. у нас выпадает много с бюджета.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися