Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 грудня 2020, 12:41

Експерти КМЕФ розповіли про залучення інвестицій в Україну

26 листопада в Києві відбулася дискусія в рамках проєкту #інсайтиКМЕФ на тему «Інвестиції в Україну: ризики vs прибуток», організована Київським міжнародним економічним форумом.

Учасники обговорення поділилися думками щодо залучення інвестицій в країну, усунення існуючих проблем у державному управлінні, а також стратегічного розвитку економіки України. Модератором дискусії став генеральний директор холдингової компанії UFuture Микола Тимощук.

На думку Ольги Магалецької, керівниці Офісу національної інвестиційної ради при Президентові України, незважаючи на всі труднощі, держава проводить активну роботу в сфері залучення інвестицій. Перш за все, це стосується законодавчої діяльності, покликаної створити комфортні умови для роботи іноземних та національних компаній. Зокрема, мова йде про урядові законопроєкти №3760 ( «Про державну підтримку інвестиційних проектів») і №4303, яким передбачено створення Дія City — спеціального правового режиму для розвитку IT-сектора в Україні. Магалецька також вказала на необхідність реалізації послідовної державної політики, спрямованої на досягнення довгострокових стратегічних завдань.

Ігор Ліскі, голова Наглядової ради групи компаній «Ефективні інвестиції» переконаний, що держава повинна докладати більше зусиль для залучення капіталу в країну. Говорячи про перспективні галузі національної економіки, Ліскі зробив акцент на виробництві та експорті меду, виробництві упакування, секторі АПК та медичних послуг. Крім того, експерт відзначив роботу команди Фонду держмайна, яка, незважаючи на проблеми і перешкоди, успішно реалізує програму, покликану залучити великий іноземний капітал в економіку України.

Співзасновник і керівний партнер компанії UDP Renewables Сергій Євтушенко розповів про труднощі роботи з інвесторами в сфері відновлюваної енергії в зв'язку з коригуванням «зеленого тарифу», а також про складнощі українського діловодства. Крім того, на думку Євтушенка, вітчизняний ринок енергії потребує ринкових механізмів ціноутворення, а також послідовного плану розвитку галузі після 2030 року в умовах відмови від теплової генерації. Євтушенко погодився з необхідністю створення і реалізації довгострокової стратегії розвитку національного сектора енергетики, вказавши на широкі можливості технічної допомоги від міжнародних партнерів у напрямку залучення ресурсів.

Тимур Бондарєв, адвокат, керуючий партнер і партнер-засновник АТ Arzinger, вказав на юридичні аспекти роботи з іноземними інвесторами, що можуть перешкоджати проведенню ефективної інвестиційної політики. Бондарєв говорить про значну кількість судових позовів іноземних гравців до України, більшість з яких стосується питань корупції. На думку юриста, державні інститути повинні забезпечити реалізацію принципів верховенства права, що стануть серйозним аргументом на користь нашої країни для міжнародних компаній. За словами Бондарєва, криза — це чудовий час для реалізації найскладніших завдань з реформування державного сектора.

Повна версія дискусії доступна за посиланням.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися