Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 листопада 2020, 15:19

Україна сплатила МВФ у листопаді $72,5 мільйона. Але у надзвичайній фіндопомозі Фонд відмовив

Згідно з графіком, 5 листопада відбулася виплата відсотків за кредитними програмами МВФ в розмірі 50,93 млн SDR (спецправа запозичення) або в еквіваленті $ 72,05 млн за курсом на дату платежу. Про це повідомляє пресслужба Нацбанку.

Україна сплатила МВФ у листопаді $72,5 мільйона. Але у надзвичайній фіндопомозі Фонд відмовив
Фото: agropolit.com

У той самий час Міжнародний валютний фонд не розглядає виділення Україні надзвичайного фінансування. Про це заявив міністр фінансів Сергій Марченко в ефірі програми «Право на владу», пише УНІАН.

Україна виконує свої зобов'язання

Також 9 листопада відбулася виплата відсотків у розмірі 0,28 млн SDR або в еквіваленті $0,4 млн за курсом на дату платежу.

У поточному році виплати МВФ згідно з графіком більше не заплановані.

У наступному році Україна повинна виплатити МВФ 1,136 млрд SDR. Найближчий платіж заплановано на початок лютого 2021 року в розмірі 145 млн SDR, а потім в березні того ж року — понад 350 млн SDR.

Міністерство фінансів завершило переговори з МВФ щодо основних параметрів проєкту держбюджету на 2021 рік, що було однією з головних передумов для початку першого перегляду спільної з МВФ програми Stand-by для України, визначення дати візиту місії Європейського департаменту МВФ та отримання чергового траншу.

Радник керівника Офісу президента Тимофій Милованов вважає, що транш МВФ для України в цьому році отримати нереально.

Купити ОВДП від ICU: до 2,85% в доларах США

Еmergency Finаnce

Як підкреслив міністр фінансів Сергій Марченко, в України вже є програма співпраці, за якою МВФ пропонує і далі працювати.

«Йдеться про те, чи зверталися ми за emergency finаnce. Це фінансування, коли у держави дійсно є проблема. Ми це питання розглядали в зв'язку з чинною ситуацією. Але я вам скажу відповідь наших партнерів з Міжнародного валютного фонду: „Шановна Україна, у вас є програма. Тому, будь ласка, ми за цією програмою готові співпрацювати. Ми зараз не розглядаємо для вас emergency finаnce“. Ми поставили запитання, нам чітко відповіли, що потрібно працювати в рамках програми і виконувати умови», — передав інформацію Фонду міністр.

Читайте також: Глава МВФ назвала умову для виділення траншу допомоги Україні

Що цьому передувало

  • 18 листопада президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з директором-розпорядником МВФ Крісталіною Георгієвою, в якому зазначив, що Україна виконала всі «структурні маяки», передбачені для перегляду програми Міжнародного валютного фонду.
  • Раніше голова Національного банку Кирило Шевченко, який перебував з візитом у Вашингтоні, заявив, що дати перебування місії Міжнародного валютного фонду в Україні будуть відомі після вирішення низки питань, які турбують МВФ.

Востаннє місія МВФ приїздила в Україну в листопаді 2019 року.

  • 9 червня 2020 року Рада директорів Міжнародного валютного фонду ухвалила 18-місячну програму stand-by для України з фінансуванням, еквівалентним 3,6 млрд SDR (близько $5 млрд), спрямовану на допомогу Україні в подоланні наслідків пандемії covid-19.
  • 12 червня Україна отримала перший транш кредиту МВФ у рамках нової програми співпраці України і Фонду в розмірі $2,1 млрд.

Читайте також: Коли українці відчують заморозку співпраці з МВФ

Коментарі - 5

+
+98
Денис К.
Денис К.
27 листопада 2020, 15:49
#
Правильно и сделали. Кто везет, на том и едут. Чуть позже швырнут какой-то огрызок, что бы визга было меньше, да у Китая не попросили. Пусть попросят кредит на закупку металлолома, типа не стреляющих «джевелинов» или еще какого-либо никому не нужного хлама. Глядишь, и подобреют...
+
+37
Maleficarum
Maleficarum
27 листопада 2020, 15:54
#
«Речь идет о том, обращались ли мы за emergency finаnce. Это финансирование, когда у государства действительно есть проблема. Мы этот вопрос рассматривали в связи с действующей ситуацией. Но я вам скажу ответ наших партнеров из Международного валютного фонда: „Уважаемая Украина, у вас есть программа. Поэтому, пожалуйста, мы по этой программе готовы сотрудничать. Мы сейчас не рассматриваем для вас emergency finаnce“. Мы задали вопрос, нам четко ответили, что нужно работать в рамках программы и выполнять условия», – передал информацию Фонда министр." Наглости нет предела — как говорится… Есть программа от МВФ для Украины Подписан меморандум обеими сторонами Украина не выполняет то под чем подписывалась и логично= что кредитор более денег не даёт… Так ушлые «керманычи» решили по другой программе денег взять у того же кредитора… По типу по сей программе ничего не выполняем — дайте денег и по этой тоже ничего делать не станем… В принципе и были керманычи посланы лесом что и ожидаемо и правильно
+
0
Sage05
Sage05
27 листопада 2020, 16:38
#
Тут заодно петины ОВГЗ по 18% погашают :D ой вей, как весело то будет.
+
+30
bonv
bonv
27 листопада 2020, 15:55
#
МВФ тактовно відправив зе-ждунів
+
0
bonv
bonv
27 листопада 2020, 15:55
#
Потрібно працювати в рамках програми і виконувати умови - МВФ.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися