Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 листопада 2020, 12:43

Криза не перешкода. Поляки активно пропонують роботу українцям (дослідження)

Робота для українців в Польщі є і в другу хвилю пандемії. Найвища затребуваність в трудових мігрантах зараз існує в харчовій промисловості, логістиці та на виробництві електроніки. Про це йдеться в дослідженні аналітичного центру компанії з міжнародного працевлаштування Gremi Personal.

Робота для українців в Польщі є і в другу хвилю пандемії.
Фото: prm.ua

Криза та економіка Польщі

Польська економіка переживає кризу, однак вона не така глибока, як у першу хвилю пандемії.

За даними Головного статистичного управління Польщі, за третій квартал ВВП країни впав на 1,6% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Однак виріс на 7,7% в порівнянні з другим кварталом, коли був період локдауну.

Читайте також: Робота в Польщі. Білоруси почали конкурувати з українськими заробітчанами

цілому Польща проходить кризу краще, ніж Україна, і інші європейські країни, де в середньому падіння ВВП становить 4,3%. Найкраще другу хвилю кризи проходять виробничі підприємства.

Куди заманюють українців

Восени, в зв'язку з наближенням різдвяних свят, традиційно підприємства харчової продукції (рибозаводи, м'ясокомбінати, кондитерські фабрики, виробництво заморожених продуктів) наростили виробництво і вимагають більшого числа працівників з України.

Стабільно багато роботи в логістиці і на складах в зв'язку з ростом продажів в e-commerce і закриттям торгових центрів. У січні-лютому прогнозується сезонне зростання обсягів виробництва на автопідприємствах і заводах електроніки, де і зараз є робота для українців.

Читайте також: Українські трудові мігранти почали перевозити в Польщу сім'ї

«Ситуація може коригуватися пандемією. Однак вже зараз ми бачимо, що виробництво проходить другу хвилю коронавірусу значно краще, ніж першу. На даний момент підприємства, де працюють українці, функціонують стабільно. Більш того, в цей період вакансій для українців стільки ж, як і в минулому році. Навіть, не дивлячись на те, що деякі заводи трохи зменшили обсяги виробництва, побоюючись, що їх товар не розкуплять в зв'язку зі зниженням споживання», — повідомив генеральний директор компанії з міжнародного працевлаштування Gremi Personal Томаш Богдевич.

За словами Богдевича, складно знайти роботу в гастрономічному і готельному бізнесі, а також сфері послуг.

Читайте також: Куди подінуться наші заробітчани після карантину

Ресторани і кафе в Польщі працюють тільки на винос і вимагають меншої кількості працівників. Готелі відкриті тільки для тих, хто у відрядженні, а на зимові канікули до 17 січня польський уряд не планує відновлювати їх роботу для всіх.

Як поляки зацікавлюють наших трудових мігрантів

«Соціальний пакет» від польського уряду мотивує українців, які мають ВНЖ в Польщі з доступом до ринку праці, залишитися там на тривалий термін і перевезти до себе родину.

З 2019 року українці можуть щомісяця отримувати 500 злотих (близько 3 600 грн). допомоги на кожну дитину в рамках програми «Сім'я 500+». Щорічно до нового навчального року українські сім'ї можуть розраховувати на 300 злотих на дитину-школяра за програмою «Добрий старт 300+» для збору в школу.

Крім того, з 1 серпня 2020 року для українців доступний туристичний бон, покликаний підтримати сімейний відпочинок і внутрішній туризм в Польщі в зв'язку з пандемією.

Також польський уряд підтримує незаможні українські сім'ї харчовими наборами до свят, виплатами соціальних стипендії для студентів з сімей з невисоким доходом, а ті українці, які працюють в Польщі офіційно, у подальшому можуть розраховувати на польську пенсію.

Стежте за цікавими та ексклюзивними матеріалами про вплив пандемії на економіку в телеграм-каналі «Економіка та коронавірус».

Коментарі - 1

+
0
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
28 листопада 2020, 8:27
#
Лучше рассказать об условиях которые должны выполнить и работодатель и наемный рабочий при официальном  трудоустройстве,  и как эти требования отразятся на зарплате работника. Ну а потом рассказать о том, почему такая востребованность именно с официальным трудоустройством и сколько граждан работает неофициально, и не хотят связываться с подобными рекрутинговыми компаниями.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися