Мінфін - Курси валют України

Встановити
24 листопада 2020, 12:14

Верховний суд переніс перегляд рішення з виплати Приватбанком 364 мільйонів А-Банку

Велика палата Верховного суду (ВС) перенесла на 16 грудня розгляд заяви державного Приватбанку. Суть заяви — стосовно перегляду судових рішень судів попередніх інстанцій щодо повернення А-Банку 364 млн грн, списаних у ході bail-in. Про це повідомила пресслужба Привату.

Верховний суд переніс перегляд рішення з виплати Приватбанком 364 мільйонів А-Банку
Фото: minfin.com.ua

Судові хроніки

В інформації зазначається, що Приватбанк раніше задовольнив зазначені позовні вимоги в повному обсязі.

Як повідомлялося, Окружний адмінсуд Києва у травні 2017 року ухвалив рішення про повернення А-Банку, який належить братам Суркісам, 364 млн грн. Кошти були списані в ході bail-in внаслідок визнання власників банку пов'язаними з Приватом особами.

У травні 2020 року Приватбанк звернувся до Шостого апеляційного адмінсуду із заявами щодо перегляду судових рішень судів попередніх інстанцій. Суть заяв — про виплату А-Банку 364 млн грн як результат підтвердження Ігорем Суркісом спільної власності з ексакціонером Приватбанку Ігорем Коломойським в медіагрупі «1+1».

Підставою для перегляду, за інформацією Приватбанку, є те, що раніше українські суди задовольнили позов А-Банку. Підстава — висновок про відсутність у Ігоря Суркіса права власності на частку в медіагрупі.

У червні 2020 року Шостий апеляційний адмінсуд повернув без розгляду відповідну заяву Приватбанку. Зі скаргою на це рішення держбанк звернувся до Верховного суду.

Читайте також: Суркіси vs Приватні. Банк викликали в суд. Офшори хочуть повернути собі $250 мільйонів (відео)

Передісторія

  • Під час роботи тимчасової адміністрації в Приватбанку за процедурою конвертації коштів інсайдерів банку в капітал (bail-in) сім'ю Суркісів також визнали пов'язаними особами.
  • 22 травня Приватбанк звернувся до Окружного адміністративного суду міста Києва і Шостого апеляційного адміністративного суду з двома заявами. Це заяви про перегляд за нововиявленими обставинами постанов суду у справах за позовами АТ «А-Банк» і ТОВ «ФК «Динамо Київ», що належать родині Суркісів. Згідно з цими постановами з Приватбанку було стягнуто майже 407 млн ​​грн ще в 2018 році.
  • Підставою для подачі заяв стали встановлені Приватбанком обставини, що сам Ігор Суркіс підтвердив свою спільну власність з колишнім акціонером Приватбанку Ігорем Коломойським в медіагрупі «1+1». Таке підтвердження міститься в позові Суркіса, який був поданий співвласником А-Банку наприкінці минулого року до суду в Лондоні. Це стало однією з підстав для висновку про його зв'язки з Приватбанком.
  • Обставина володіння і розпорядження часткою в телеканалі «1+1» спростовується Ігорем Суркісом і пов'язаними з сім'єю Суркісів компаніями в Україні. Українські суди задовольнили позови А-Банку і ФК «Динамо Київ», у тому числі, на підставі висновку про відсутність в Ігоря Суркіса права власності на частку в медіагрупі «1+1».
  • Приватбанк вважає, що рішення у справах А-Банку і ФК «Динамо Київ» повинні бути переглянуті у зв'язку з нововиявленими обставинами. Також за цими обставинами повинна бути підтверджена законність визначення Ігоря Суркіса пов'язаним з Приватбанком особою.

Стежте за цікавими та ексклюзивними матеріалами про вплив пандемії на економіку в телеграм-каналі «Економіка і коронавірус».

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися