Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 листопада 2020, 12:48

Що буде з нафтою?

Незважаючи на всі негативні прогнози аналітиків, котирування на нафту продовжують упевнене зростання. За минулий тиждень Brent подорожчала більш ніж на 5 $, і зараз торгується на позначці трохи вище 40 $ за барель. За попередніми оцінками, ціни можуть подолати психологічну позначку в 50 $ за барель і продовжити своє зростання.

Чому ж нафта зростає?

COVID-19 вже не такий страшний

Негатив по нафті, в першу чергу, пов'язаний з очікуванням підсумків другої хвилі COVID-19. За прогнозами, друга хвиля вірусу буде ще більш масштабної і тривалою. Але поки що це тільки припущення.

Аналітики спираються на підсумки 1Q2020 і 2Q2020 кварталу поточного року, коли пандемія вже поширилася по всьому світу. Тоді дійсно на ринку нафти відбувалися неймовірні події. У квітні ф'ючерси на нафту марки WTI на біржі пішли в негативну зону, і в моменті ціна доходила до -40 $ за барель.

Такий колапс стався в першу чергу саме за рахунок фактора раптовості. Загроза з'явилася несподівано і просто нізвідки. Ніхто навіть віддалено не міг собі уявити, до чого це все може призвести. Класичний «чорний лебідь» — вкрай низька ймовірність появи і просто колосальні наслідки.

Другу хвилю COVID-19 чекали ще з початку червня, а не в осінній період. Тому в цей раз такого ефекту несподіванки просто немає. Всі, хто хотів, вже підготувалися, вивчили загрозу, продумали план дій. У більшості країн поки приймаються точкові обмежувальні заходи. І хоча перемогти вірус поки не вдалося, людство навчилося з ним жити.

Тому падіння світового виробництва і попиту на нафту в середньостроковій перспективі є малоймовірним. Швидше навпаки — відновлення економіки Китаю, США, Японії, єврозони здатне збільшити попит на нафту.

Політика ОПЕК +

За травень 2020 року світове виробництво нафти скоротилося приблизно на 12%, з 100 мільйонів барелів на день до 88. Це значення нижче, ніж до початку пандемії.

Такому зниження видобутку сприяла домовленість країн-учасниць угоди ОПЕК + по скороченню видобутку нафти і суворе дотримання квот на видобуток.

Організація і далі планує скорочення обсягів видобутку, щоб підштовхнути зростання котирувань. Найближче засідання групи заплановано на січень 2021 року. Очікується, що ОПЕК + знизить світовий видобуток ще на 2 мільйони барелів на день.

Зниження обсягів видобутку в США

Американські нафтові компанії не планують активно інвестувати в розробки нових свердловин і родовищ, поки ціни на нафту не піднімуться вище 50 $ за барель. При поточній ситуації це просто невигідно.

Також після перемоги Байдена американські нафтовики можуть зіткнутися з обмежувальними заходами у вигляді нових податків і законів, спрямованих на боротьбу зі зміною клімату.

Тому очікувати серйозне зростання видобутку нафти в США поки не варто. Обсяги виробництва нафти в штатах в 2021 можуть навіть скоротитися на 2-3% по відношенню до поточного 2020 році. А це може суттєво вплинути на світове виробництво нафти і підштовхнути ціни на нафту до зростання.

Біржові спекуляції

Біржові спекуляції на ринку ф'ючерсів і опціонів також впливають на ціну і задають певний вектор руху.

На даний момент на тижневому графіку нафти марки Brent формується графічна модель, яка в технічному аналізі називається «Прапор». Така модель говорить про те, що продовження зростання більш імовірно, ніж зниження.

Якщо котирування по нафті зуміють піднятися і закріпитися вище позначки 43 $ за барель, то рух нагору стає досить імовірним. У середньостроковій перспективі ціни можуть досягти значення в 50 $ за барель.

Завершення

У середньостроковій перспективі ціни на нафту здатні продовжити зростання і подолати позначку в 50 $ за барель вже до кінця поточного року.

Якщо ОПЕК + продовжить дотримуватися політики поетапного скорочення видобутку нафти і суворого дотримання квот на видобуток серед своїх учасників, то в довгостроковій перспективі в 2021 році зростання цін може бути більш істотним.

Звичайно, не варто повністю відкидати і негативний прогноз по нафті. Якщо котирування по Brent опустяться нижче позначки 35 $ за барель, то відновитися до рівня 40-42 $ буде вже складно. В такому випадку зниження, імовірно, продовжиться.

До слова, разом з Альпарі ви можете не тільки отримувати актуальні котирування по нафті, але і заробити на її зростання або падіння. Реєструйте особистий кабінет на сайті  і заробляйте.

Джерело: Мінфін