Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 листопада 2020, 11:35

Парадокси і небезпеки зростання світового боргу

За повідомленням аналітика компанії TeleTrade, в середу 18 листопада очікується публікація звіту Global Debt Monitor Інституту міжнародних фінансів (IIF) про сукупний борг держав, підприємств і громадян світу за підсумками II кварталу 2020 року.

За 2019 рік за даними IIF показник піднявся на $ 10 трлн до $ 255 трлн, тобто на 4%. При цьому збільшення світового ВВП в 2019 році за оцінкою ООН склало лише 2,3%. Таким чином, темпи нарощування глобальної заборгованості значимо випереджали зростання економіки. Причини такого явища, як ні парадоксально, в основному полягають в прагненні центробанків стимулювати саме економічне зростання. ЦБ різних країн дотримуються для цього м'якої кредитно-грошової політики: низькі процентні ставки, величезні фінансові вливання в господарство. Ці заходи і призначені для того, щоб держбюджети, підприємства, домогосподарства, збільшуючи залучення відносно недорогих запозичень, підвищували ділову і споживчу активність, збільшували попит на товари, послуги та інвестиції. Таким чином, збільшення боргу носить якийсь «випереджаючий» характер у порівнянні з розвитком економіки.

Перший квартал 2020 року дав збільшення сукупної заборгованості до $ 258 трлн або до 331% світового ВВП. За весь 2020 рік, як передбачається, сукупний борг виросте по меньшій мірі на $ 20 трлн до $ 275 трлн або на 7,8%.

Таке прискорення в порівнянні з 2019 роком пов'язане перш за все з пандемією. Є необхідність подолання її наслідків, компенсації втрат компаній і населення. Тому провідні країни проводять подальше пом'якшення бюджетної і кредитно-грошової політики. Це ще більше сприяє нарощуванню заборгованості.

Дана тенденція може бути подолана, якщо загальні темпи зростання глобальної економіки стануть помітно вище. Тим часом, за прогнозами МВФ, в 2020 році спад світової економіки складе 4,4%, а її збільшення в 2021 році — 5,2%.

Таким чином, нарощування світового боргу на найближчі роки практично гарантовано. Можливо темпи цього явища можуть бути трохи знижені в 2021 році.

Поточна ситуація несе чималі ризики. Вони полягають насамперед у можливості масових дефолтів на різних рівнях, а також у розвитку боргової кризи. Це, в свою чергу, здатне завдати величезної шкоди фінансовим системам, банкам і виробництва.

Ще один парадокс полягає в тому, що стимулювання темпів зростання за рахунок нарощування запозичень може призвести до зворотного результату — обмеження цих темпів зростання через зростаючий обсяг неплатежів.

За матеріалами TeleTrade

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися