Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 листопада 2020, 17:54

Держбюджет можуть не встигнути прийняти вчасно. Аналітики назвали наслідки

Аналітики Центру аналізу публічних фінансів і публічного управління КШЕ розповіли, які наслідки потягне за собою неприйняття держбюджету до 2021 року. Про це пише ЕП.

Аналітики Центру аналізу публічних фінансів і публічного управління КШЕ розповіли, які наслідки потягне за собою неприйняття держбюджету до 2021 року.
Фото: glavcom.ua

Якщо бюджет не приймуть

За словами аналітиків, якщо проєкт закону про держбюджет-2021 не приймуть до кінця року, в січні 2021 року не проведуть заплановане підвищення мінімальної заробітної плати з 5 до 6 тис. грн, а витрат на фінансування вакцинації від covid не буде.

Крім того, за словами експертів, держава в такому випадку зможе витрачати на витрати не більше 78% від обсягу видатків 2020 року.

Читайте також: Нацбанк вважає, що макропоказники для держбюджету-2021 занадто завищені

«Якщо проєкт бюджету-2021 не буде затверджений, Мінфін не зможе здійснювати запозичення для покриття дефіциту. А значить, і ресурсу для фінансування витрат у нього буде ще менше», — пояснили економісти.

Читайте також: Рада не встигне затвердити держбюджет до 1 грудня — Гетманцев

Згідно з Бюджетним кодексом України, якщо до 31 грудня депутати не встигнуть прийняти бюджет-2021, то:

  • податки та інші обов'язкові платежі будуть виплачуватися, як і завжди;
  • соціальні норми і стандарти (зокрема, прожитковий мінімум, мінімальна заробітна плата і т.д.) будуть діяти в розмірах і за умовами грудня 2020 року;
  • витрачати кошти можна буде тільки на ті бюджетні програми, які є цьогоріч і одночасно заплановані на наступний рік проєктом закону про держбюджет. Тому, наприклад, витрат на фінансування вакцинації від covid не буде — до моменту прийняття Закону про бюджет на 2021 рік у цілому;
  • не можна буде фінансувати значну частину капітальних витрат;
  • позичати кошти можна буде тільки для того, щоб сплачувати наявний борг.

Читайте також: Новий проєкт бюджету: кому підвищать зарплату і що чекає бізнес

Раніше повідомлялося

  • 5 листопада Верховна Рада проголосувала в першому читанні за проєкт держбюджету на 2021 рік. Затвердити його в цілому за регламентом мають до 1 грудня.
  • Однак, за словами голови комітету ВР з питань фінансів і банківської діяльності Данила Гетманцева, парламент може не встигнути прийняти проєкт закону про держбюджет на 2021 рік не тільки у визначений законодавством термін до 1 грудня, а й взагалі, до кінця поточного року.

Коментарі - 5

+
+88
yarg
yarg
18 листопада 2020, 18:44
#
Кто-то мне понтовался пару месяцев назад , что «закончились времена кровавого порошенка и принятия бюджета в новогоднюю ночь. Теперь все будет нормально и планово.»
вот я и вижу....
+
0
zzel
zzel
19 листопада 2020, 1:43
#
Сейчас же не времена порошенко, когда у него было монобольшинство и он нарочно блокировалось принятие бюджета что бы сделать нам жизнь хуже

сейчас в правящей коалиции много партий и со всеми нужно договорится, логично что принятия бюджеза затягивает на последний момент
+
+12
zzel
zzel
19 листопада 2020, 1:44
#
А, нет, перепутал все, это же у зеленского монобольшинство и договариться ни с чем не нужно
тогда даже не знаю что сказать про текущую власть
+
+15
yarg
yarg
19 листопада 2020, 10:55
#
Что сказать ? 
ну  2 варианта
-они настолько отупые что внутри монобольшинства ничего решить не могут
-монобольшинство уже по факту разделилось на несколько враждующих между собой фракций и только страх перевыборов не дает им это признать. 

даже не знаю что лучше....
+
+12
AleksandrBank
AleksandrBank
18 листопада 2020, 21:43
#
Вернулись во времена, когда все через «опу».
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися