Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 листопада 2020, 15:44

Найбільший банк Білорусі почав обмінювати криптовалюту

У п'ятницю, 13 листопада, найбільший банк Білорусі Беларусбанк відкрив сервіс з обміну криптовалют. Клієнти сервісу можуть купувати і продавати цифрові гроші за допомогою карт Visa, повідомляє РБК.

У п'ятницю, 13 листопада, найбільший банк Білорусії Беларусбанк відкрив сервіс з обміну криптовалют.
Фото: belta.by

Що відомо про запуск обміну крипти

У банку назвали запуск обміну криптовалют одним з елементів реалізації програми цифрової трансформації, яка була анонсована кілька років тому.

Користуватися сервісом зможуть громадяни Білорусії і Росії. Сервіс дозволяє обмінювати криптовалюти на білоруські рублі, долари США та євро.

Що з легалізацією

У Білорусії криптовалюти легалізовані з грудня 2017 роки після прийняття Декрету про цифрову економіку. Галузь звільнена від податків до 2049 року, а громадяни країни не тільки можуть володіти цифровими грошима, але і міняти, купувати і продавати за білоруські рублі і валюту, такі дії не потрібно декларувати.

Читайте також: Джек Ма: цифрові валюти стануть частиною нової фінансової системи

Також в країні існує Парк високих технологій (ПВТ), для його резидентів операції з криптовалютами не обкладаються ПДВ і податком на прибуток, фізичні особи не повинні платити прибутковий податок, в тому числі і на майнінг. Угоди з цифровими грошима в Білорусі не припускають отримання спеціальної ліцензії.

Китай готується до новацій

Як повідомляв «Мінфін», Пекінська фінансова інспекція та адміністрація району Тунчжоу повідомили про плани Народного банку Китаю організувати в столиці країни особливу зону для тестування цифрової валюти центрального банку – CBDC.

Читайте також: Як заробити на «крипті» більше, ніж на біткоїні

Запуск пілотного проєкту в Пекіні відбудеться після тестуванням цифрового юаня в Шеньчжені — мегаполісі провінції Гуандун, в ході якого влада розподілила 10 млн юанів (приблизно $1,5 млн) в CBDC. Варто зазначити, що незважаючи на те, що кампанія пройшла відповідно до наміченого плану, багато користувачів виявили скепсис до нового фінансового інструменту.

НБУ працює над цифровою гривнею

Як писав «Мінфін», Нацбанк України готовий випустити електронні гроші — е-гривню.

У 2018 році Нацбанк уже проводив пілотний проект і тестував використання електронних грошей серед своїх співробітників. Тестування базувалося на технології блокчейн та інфраструктурі платіжної системи «Простір».

Читайте також: Бракує «відмашки» НБУ. Україна може створити криптогривню вже за два тижні — експерт

В обіг було випущено обмежений обсяг електронної гривні – трохи більше 5000 грн. Вся емісія е-гривні увійшла в обіг готівки поза банками.

Цифрова валюта стає популярною

  • 54% центробанків в світі, що беруть участь в опитуванні Світового банку в 2019 році, в даний час вивчають питання випуску власної цифрової валюти.
  • 32% поки не вивчали питання.
  • Тільки 15% після проведення досліджень прийняли рішення не випускати CBDC.

Раніше «Мінфін» писав, що цифрову єну влітку 2020 року почав тестувати центробанк Японії.

Коментарі - 1

+
0
Igorenya
Igorenya
13 листопада 2020, 19:49
#
В Украине есть такой банк?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися