Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 листопада 2020, 14:45

Яким буде курс гривні до кінця року. Прогнози банкірів

Гривня до кінця 2020 року може послабитися в межах до 29 грн/$, в тому числі через перспективи зростання випадків захворювань covid-19 і посилення карантинних заходів. Про цезаявили банкіри, опитані Інтерфакс-Україна.

Прогнози банкірів

«Перспективи поширення епідемії та посилення карантинних заходів як в Україні, так і в країнах-торговельних партнерах, є зараз важливим фактором невизначеності. До кінця року можливе зростання до 29 грн/$, але з оглядкою на те, буде, чи ні, введений жорсткий карантин і які будуть економічні наслідки», — зазначив директор департаменту казначейства і фондових ринків Правекс Банку Артем Красовський.

За його оцінками, зміцнення гривні в листопаді викликане загальним падінням долара до більшості валют в зв'язку з виборами в США, а також присутністю на ринку декількох великих продавців-експортерів і позицією вичікування, яку зайняли покупці.

«Не думаю, що зміцнення гривні якийсь продиктований фундаментальними факторами довгостроковий тренд. Як тільки (і якщо) ситуація з виборами в США нормалізується, курс долар/гривня, швидше за все, дуже швидко повернеться на рівень 28,40-28,50 грн/$», — вважає експерт.

Читайте також:Кінець тижня: чому валюта сьогодні може подешевшати

Він підкреслив, що поки не очікує зміцнення гривні до рівня 28 грн/$.

За оцінками директора департаменту казначейства Ідея Банку Ярослава Кабіна, Нацбанк продовжує залишатися активним гравцем на валютному ринку, зокрема, останнім часом він активно викуповує залишок пропозиції на ринку, не даючи курсу зміцнитися ще сильніше, тому очікувати зміцнення до рівня 28 грн/$ і нижче не варто.

Фінансист прогнозує в найближчі тижні курсовий коридор на рівні 28,10-28,50 грн/$ і 29 грн/$ на кінець року.

За його словами, серед головних чинників зміцнення курсу гривні після 5 листопада можна виділити продаж експортерами валютної виручки для оплати податку на прибуток за третій квартал, а також зменшення обсягів покупки валюти великими імпортерами енергоносіїв і електроніки в зв'язку з падінням попиту в очікуванні другої хвилі коронавірусу.

Крім цього, на зміцнення курсу вплинуло зниження динаміки виходу з ринку ОВДП нерезидентів, додав Кабін.

Читайте також: Чому Байден не врятує долар від падіння

За оцінками головного менеджера з макроекономічного аналізу Райффайзен банку Аваль Сергія Колодія, до кінця року курс буде в інтервалі 28,5-29 грн/$, а середньорічний курс складе близько 26,8 грн/$.

«Глобальних змін ми не очікуємо: нерезиденти продовжать виходити з ОВДП, а компанії та банки з іноземним капіталом — виплачувати відстрочені дивіденди за 2019 й; цінова динаміка на основні експортні товари залишиться сприятливою; перспективи введення часткового або повного локдауну залишаються високими», — пояснив експерт.

Колодій зазначив, що основними причинами зміцнення гривні в кінці минулого тижня було поліпшення очікувань майбутньої динаміки валют країн, що розвиваються на тлі результатів виборів у США і одночасного ралі на ресурсних ринках, а також закінчення терміну подачі податкових декларацій з податку на прибуток за третій квартал 9 листопада і наближення кінцевого терміну його сплати 19 листопада.

Відео: Вибори в США, вакцина від коронавірусу: чи буде обвал долара та цін на золото

«Розворот тренда на зміцнення курсу гривні змінює очікування на ринку і створює дисбаланс попиту і пропозиції: покупці валюти можуть відкласти свої угоди, а продавці намагаються швидше продати. В цей час, найчастіше, відбуваються валютні інтервенції НБУ. Потім ринок балансується», — пояснив експерт.

Начальник управління дилінгових операцій банку «Південний» Олег Ропяк пояснив, що для зміцнення гривні є об'єктивні передумови, перш за все, сплата квартальних податків, яка триватиме до 20 листопада 2020 року.

«До цієї дати долар поставить локальне дно. Можливо, це буде 28 грн/$, можливо діапазон 27,80-28 грн/$, все залежить від агресивності регулятора на покупку долара», — додав він.

Ропяк прогнозує, що НБУ спробує розвинути висхідну корекцію долара після 20 листопада, метою якої, швидше за все, виступить відмітка 28,50 грн/$.

Як повідомив радник голови правління Кредитвест банку Василь Невмержицький, продаж долара населенням перед святами, податкові платежі і виплати зарплат, що вимагають додаткових гривневих ресурсів, а також істотне зниження впливу на ринок попиту з боку імпортерів в грудні посприяє зміцненню гривні до 28,20 грн/$ ближче до кінця року.

Невмержицький пояснив, що причиною ослаблення гривні в жовтні стало те, що експортери не поспішали продавати виручку, оскільки у них було достатньо гривні після великих виплат ПДВ-відшкодування Держказначейством, банки-нерезиденти купували валюту для виплат дивідендів, а нерезиденти поступово виходять з гривневих ОВДП, збільшуючи попит на валюту.

«На ці фактори наклалися девальваційні очікування. Традиційно в Україні восени всі чекають, що гривня почне слабшати. А в нинішньому році ці настрої підігрівалися ще й наростаючою другою хвилею пандемії. Якщо резюмувати, то головною причиною ослаблення гривні в жовтні опинилося психологія», — підсумував він.

На думку експерта, психологічний фактор згодом викликав розворот курсового тренда.

«Як тільки стало зрозуміло, що попиту на валюту недостатньо, ринок швидко рушив у зворотному напрямку. Валюту активно розпродавали і спекулятивно налаштовані учасники, і експортери, що додатково посилювало тиск на долар. При цьому обсяги покупки валюти різко скоротилися», — пояснив Невмержицький.

За його оцінками, в листопаді гривня буде перебувати в діапазоні 28,0-28,40 грн/$.

«Ситуативне зміцнення гривні нижче 28 грн/$ не виключене. Однак навряд чи в листопаді гривня зможе закріпитися нижче цього рівня. У другій половині місяця активізуються виплати ПДВ-відшкодування та, з високою ймовірністю, відбудеться корегування», — додав фінансист.

«З огляду на останні новини США, вважаю, що Україна все ж може розраховувати на досить значні інвестиції. Припускаю, що до кінця 2020 року торговельний діапазон на міжбанку буде перебувати в межах 27,70-28,60 грн/$», — зазначив директор департаменту казначейських операцій Аккордбанка Юрій Єфремов.

За його словами, стрімке зростання курсу долара було, перш за все, пов'язане з політичною ситуацією навколо рішення Конституційного суду, на яке відреагували нерезиденти, які почали активно виходити з досить прибуткових ОВДП і скуповувати валюту.

В результаті впливу таких факторів курс досяг позначки на рівні 28,60 грн/$, при тому, що попит на валюту не був підкріплений імпортними контрактами, тому після зміни настроїв нерезидентів спостерігалося зміцнення гривні до 28,10 грн/$, пояснив експерт.

За словами головного економіста Креді Агріколь Банку Олександра Печеріцина, на зміцнення гривні вплинуло відразу декілька сезонних або короткострокових факторів: які спричинили збільшення експорту зростання цін на агропродукцію на світовому ринку, збільшення продажів валюти експортерами на початку місяця для виплати заробітної плати і держкомпаніями — для сплати квартальних податків.

Крім того, завершення активної фази репатріації дивідендів нерезидентами зменшило обсяг попиту, надавши підтримку тимчасового зміцнення гривні, додав експерт.

Таку думку поділяє виконавчий директор Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Олена Коробкова, яка пояснила тимчасове посилення гривні настанням в середині листопада крайнього терміну сплати квартальних податків.

Вона прогнозує, що середньорічний обмінний курс за підсумками 2020 буде близьким до 27 грн/$.

Хочете знати про валюту більше? Стежте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі

Коментарі - 5

+
+36
Maleficarum
Maleficarum
13 листопада 2020, 15:02
#
Мало  «банкиров»  для  «прогнозов»  опросили...  Надо  было  и  ту  шоблу  опросить  что  сотню  банков  положили  и  с  деньгами  уворованными  смылись... От  тогда  бы  картина  « по  курсу  пары  гривна  доллар»  сложилась..
+
+7
AleksandrBank
AleksandrBank
13 листопада 2020, 16:06
#
Для резкого поднятия есть возможностей, как и для резкого падения. Будем шататься, но в декабре не понятно как будет ситуация с карантином и т.д.
+
0
Olexandrenko
Olexandrenko
13 листопада 2020, 17:18
#
Перешагнет 29 и пойдет к 30, декабрь будет разным, но не 28 это точно. уменьшение агро, в конце декабря сливы из бюджета с конвертацией в доллар. вопрос по вирусу это самый важный, от него зависит курс.
+
+15
gamble2020
gamble2020
13 листопада 2020, 17:24
#
Невмержицкий так топил за 29, а теперь вдруг 28,2. Эксперд, друг по разуму самого ыкспердного минфиновского ыксперда.
+
+9
Igorenya
Igorenya
13 листопада 2020, 19:58
#
А может и укрепиться до 27,5
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися