Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 листопада 2020, 13:10

Чому Байден не врятує долар від падіння

Бурхливий тиждень на фінансових ринках показав, що інвестори позитивно сприйняли комбінацію «Байден-змішаний Конгрес» і новини щодо вакцини від covid-19. Але ринки все ще чутливо реагують на поточні економічні проблеми.

А це означає, що в найближчій перспективі турбулентність на збережеться у всіх секторах. Що буде з доларом, золотом та іншими активами, розбирався «Мінфін».

Що означають нові розклади у владі

Вибори у США завершуються. Насьогодні вже зрозуміло, що господарем Овального кабінету найближчі чотири роки стане демократ Джо Байден: інавгурація президента запланована на 20 січня 2021 р.

Він уже встиг озвучити свій перший і ключовий крок — отримання контролю над covid-19, що дозволить почати відновлення економіки. Цього понеділка Байден оголосив про створення спеціальної робочої групи для розробки стратегії подальших дій федерального уряду. В рамках боротьби з пандемією він підтримує додаткову фінансову допомогу малому бізнесу і місцевій владі.

Читайте також: Ковід-вакцина від Pfizer спровокувала зліт світового фондового ринку

Подальші плани представника демократів на посаді президента відомі з передвиборчої програми. Байден планує витратити $2 трлн протягом чотирьох років на проекти із запобігання зміни клімату, «зелену» енергетику, інфраструктуру та охорону здоров'я.

Він також хоче підвищити податки на корпорації з 21% до 28% і збільшити податки на домогосподарства, які заробляють понад $400 тис на рік. Податковий план, який повинен додатково принести понад $2 трлн у найближчі 10 років, піде на фінансування розширених федеральних витрат.

Збільшення фіскального навантаження стало б поганим сигналом для американського фондового ринку. Адже підвищення корпоративного податку, як того хоче Байден, автоматично знизить прибуток компаній і, відповідно, їх привабливість для інвесторів.

Але майбутні розклади в Конгресі можуть перешкодити втіленню цих планів у життя. За підсумками виборів демократи зберегли контроль в Палаті представників. А ось склад Сенату поки що залишається інтригою: 2 крісла від штату Джорджія братимуть участь у другому турі 5 січня. І хоча у Демократичній партії все ще зберігаються шанси на «Блакитну хвилю», більшість аналітиків пророкують більшість в Сенаті республіканцям. І ринок таким розкладам радий.

«Президент Байден разом з республіканським Сенатом не зможе здійснити ряд реформ, в тому числі і підвищення податків, що було найбільшим побоюванням ринку. Президентство Байдена буде супроводжуватися більш традиційним і передбачуваним підходом у торгових відносинах, що знизить волатильність», — вважають аналітики однієї з найбільших світових інвестиційних компаній американської Invesco.

Три сценарії для американського фондового ринку

Зниження загрози радикальних реформ знову збільшило апетит інвесторів до ризику. «Ринки говорять нам, що результат президентських перегонів може бути менш важливим, ніж те, що буде з Конгресом», — цитує The Wall Street Journal президента компанії з управління капіталом Farr, Miller & Washington Майкла Фарр. Проте, перша реакція ринку на результати виборів може бути сильно скоригована згодом.

Сценарій 1: грошей буде багато

На початку тижня ринки відігравали оптимістичний сценарій. І ось у чому його суть. Незважаючи на намічену розділеність Конгресу, у влади йдуть активні торги. А тому багато хто чекає, що досить швидко буде прийнятий і новий антикризовий пакет заходів фіскального стимулювання. Республіканці з Сенату раніше пропонували пакет в межах $1 трлн. Спікер Палати представників Ненсі Пелосі наполягала на $2,2 трлн.

Але навіть якщо сума буде меншою, економіку підтримає додатковим монетарним стимулюванням ФРС. Нарешті, вливання (нехай і не в очікуваному обсязі) економіка отримає і за рахунок реалізації запропонованих Байденом програм.

На думку аналітика БКС Експрес Оксани Холоденко, в цьому випадку головний куш дістанеться виробникам важкого обладнання, електромобілів, компаніям «зеленої» енергетики, автопрому і чіпмейкерам.

«Ми наростили обсяг активів на 3% після оголошення попередніх результатів. Ризики «блакитної хвилі», на нашу думку, виключені, і ми нарощуємо ризикові позиції. Наша основна ставка — на недооцінені компанії сектора реальної економіки, які будуть у виграші від триваючого відновлення», — пишуть аналітики американської інвестиційної компанії Federated Hermes.

Сценарій 2: Байден закручує гайки

Розклади в уряді США — далеко не єдиний важливий фактор, який визначатиме ситуацію на американському фондовому ринку. «Ймовірний результат перегонів у Сенаті і президентських виборів не змінюють того факту, що ми все ще ведемо боротьбу з covid-19», — говорить головний стратег з фіксованих доходів Raymond James Кевін Гіддіс.

Це допомагає пояснити, чому акції технологічних компаній, що довгий час були об'єктом інвестицій для тих, хто бажає заробляти на тлі слабкої економіки, минулого тижня знову показали найкращі результати. Технологічний сектор S&P 500 виріс за тиждень на 9,7%, що є кращим показником з квітня.

Читайте також: Goldman Sachs різко погіршив прогноз для економік Європи і США

Якщо пакет стимулюючих заходів виявиться невеликим (не більше $1 трлн), а виділення грошей на реалізацію планів Байдена затягнеться, американська економіка буде відновлюватися повільніше, ніж очікувалося. Відповідно, це зіграє проти індустріальних гігантів і компаній сфери сервісу.

Варто також пам'ятати про те, що Байден має намір просувати більш жорстке антимонопольне законодавство. Інтернет-гіганти — явні претенденти на подібні обмеження. Антитрастові заходи також можуть скоротити число угод зі злиття/поглинання, що негативно позначиться на доходах інвестиційних банків.

Крім цього, Байден хоче згорнути політику Трампа, спрямовану на дерегулювання банківської індустрії. Нарешті, акцент на енергозберігаючих технологіях негативний для традиційних нафтогазових підприємств.

Сценарій 3: Трамп подає до суду

Дональд Трамп уже встиг повідомити про відмову поступатися на виборах. «Ці вибори ще далеко не завершені», — сказав він і пообіцяв, що його команда почне «розглядати справу в суді, щоб гарантувати повне дотримання виборчого законодавства».

Раніше штаб чинного президента оголосив про рішення йти до судів для перегляду даних в Джорджії, Пенсільванії, Вісконсині, Мічигані.

«Зараз варто дивитися на процес передачі влади. У разі небажання Трампа до мирного переходу, інвесторам варто бути готовими до деякої волатильності. Оскільки для акцій зберігається ризик невизначеності», — роблять висновок експерти Albion Financial Group, яка надає послуги із супроводу інвестицій та фінансового консалтингу.

Волл-стріт святкує перемогу

Проте, поки що на Волл-стріт налаштовані позитивно. «Ринок продовжить стійке зростання. Основна причина: розділений Конгрес сприяє збереженню статус-кво в позиції з питання регулювання секторів охорони здоров'я та технологій. Атмосфера на ринку стане спокійнішою без раптових твітів Трампа», — кажуть аналітики J.P. Morgan.

У записці для клієнтів, опублікованій минулого четверга, глобальний стратег з акцій Jefferies (один із найбільших інвестбанків) Шон Дарбі висловив таку думку: у 2021 році акції продовжать зростати. Його прогноз передбачає зростання бенчмарка майже на 7% до кінця наступного року.

Тоні Дуайєр з Canaccord Genuity написав у записці для клієнтів цього тижня: «Пам'ятайте, що значний і стійкий період економічного спаду наступає, коли існує потреба в грошах для фінансування подальшого зростання, але при цьому доступ до них дуже обмежений. Сьогодні ж все навпаки».

Як пише один журнал для інвесторів зі світовим ім'ям Baron's, законопроект про стимулювання економіки на $3 трлн майже напевно не пройде. Це означає зниження інфляційних очікувань і зниження дохідності казначейських облігацій.

«Низькі ставки є ключовою підтримкою для акцій», — пояснює голова відділу інституційного капіталу у Stifel Баррі Банністер. За його прогнозами, до весни 2021 р. S&P 500 досягне 3800, що приблизно на 9% вище поточних рівнів.

До слова, в сценаріях, коли демократ знаходився в Білому домі, а республіканці контролювали принаймні одну палату Конгресу, середня дохідність акцій США була фантастичною: з 1989 року індекс S&P 500 в ці періоди виріс в середньому на 33,9%.

Золото — головний переможець американських виборів

Пріоритетом керівництва США залишиться м'яка грошово-кредитна політика для забезпечення відновлення економіки після економічної кризи і коронавірусного удару.

Така політика вже стала причиною того, що ф'ючерси на золото зросли на 57% з того дня, як президент-республіканець Дональд Трамп вступив на свою посаду 20 січня 2017 р. А свого максимуму ціни досягли в серпні цього року, коли за одну тройську унцію давали $2069,4. Свій внесок у подорожчання вніс коронавірус і наслідки його поширення для економіки. Всі ці фактори залишаються актуальними і після виборів. А отже, залишаться актуальними і вкладення в золото.

«Інвесторам варто подумати про покупку золота, з огляду на зростання балансу Федеральної резервної системи і низький рівень інфляції», — вважає головний виконавчий директор компанії US Global Investors Френк Холмс. Він також припустив, що до 2023 р. котирування золота доберуться до позначки $4000 за унцію, що стане абсолютним історичним рекордом.

Хоча США є важливим компонентом ринку золота, це не єдиний фактор, який впливає на нього. Керівник відділу досліджень Всесвітньої ради із золота (World Gold Council) Хуан Карлос Артигас назвав декілька ключових причин для високих цін на жовтий метал: зниження відсоткових ставок у всьому світі, високий глобальний геополітичний ризик і напруженість у міжнародній торгівлі. Ці фактори змушують інвесторів хеджувати свої портфелі від раптових «стрибків» на фондовому ринку, вкладаючись в золото, як захисний актив.

Чому долар буде дешевшати

А ось перспективи зеленого експерти оцінюють з точністю до навпаки. «Перетікання капіталів з «безпечних гаваней» сприяє подальшому ослабленню долара. Заява компаній Pfizer Inc і BioNTech про високу ефективність розробленої ними вакцини проти коронавірусу — це ще одна важлива подія, яка дасть новий потужний імпульс ралі, що почалося на фінансових ринках», — вважає голова департаменту групи ICU з корпоративного аналізу Олександр Мартиненко.

Одна з найбільших керуючих компаній світу Insight Investment спрогнозувала 5-відсоткове падіння курсу долара в разі перемоги Джо Байдена. Такий результат виборів «відправить євро в область $1,25», — прогнозує голова департаменту валютного ринку Insight Investment (друга за величиною КК Великобританії, $800 млрд під управлінням) Франческа Форнасарі.

На її думку, відхід Дональда Трампа з поста президента США буде сприяти поліпшенню світової економічної ситуації і пом'якшенню торговельних відносин. Все це спровокує посилення попиту на ризиковані активи і чинитиме тиск на долар.

Байден вже назвав своїм міжнародним пріоритетом відновлення відносин із союзниками США, багато з яких постраждали від введених при Трампі загороджувальних мит. США ввели мита на європейські продукти на суму $7,5 млрд, включаючи 25%-ві мита на вино, сир, оливки і лікери, а також 15%-ві мита на готові літаки.

Читайте також: Європа ввела нові мита на американські товари — на $4 мільярди

Експерти вважають, що першим кроком до відновлення дружніх відносин з партнерами як раз і буде ревізія тарифної політики. І, як і президент Трамп, Байден в основному зможе діяти в цьому напрямку без підтримки Конгресу.

Те ж саме стосується і відносин з Китаєм, які при Байдені, швидше за все, не будуть такими напруженими. Новий президент також буде проводити протекціоністську політику, але в її більш м'якому варіанті.

Що буде з гривнею

Перемога Байдена, більш зважена і передбачувана зовнішня політика, в тому числі і у відносинах з Китаєм, принесе позитив і на ринки, що розвиваються.

«Не менш важливим є для ринків, що розвиваються, процес фіскального і монетарного стимулювання у США та інших розвинених країнах. Незважаючи на значну скупість республіканців, цей процес все одно триватиме і підтримає валюти країн, що розвиваються, а також підвищить інтерес інвесторів до цих регіонів», — говорить Олександр Мартиненко з групи ICU.

Почасти, все це стосується і української економіки та валюти. По-перше, ослаблення долара полегшить обслуговування зовнішнього боргу, номінованого у валюті янкі. По-друге, прискорення відновлення світової економіки дозволить нашим експортерам наростити поставки на зовнішні ринки. По-третє, апетит до ризику змусить інвесторів уважніше придивитися і до нашого ринку.

Але вирішальними факторами все ж будуть інші. Головний — подальша співпраця з МВФ. Без цього кредиту обслуговувати зовнішній борг наступного року буде складніше і дорожче. При тому, що виплати все ще залишаються високими.

Читайте також: День ветеранів у США і місцеві проблеми: що буде з валютою в середу

Як повідомив «Мінфіну» міністр фінансів Сергій Марченко, в майбутньому році на погашення держборгу буде витрачено 439 млрд грн, і ще близько 160 млрд грн — на обслуговування. Для порівняння: в бюджеті-2020 на обслуговування держборгу закладено близько 136 млрд грн, на погашення — 355 млрд грн.

Читайте також: ОВДП-аукціон: Мінфін залучив до бюджету майже 8 мільярдів

Відсутність траншу доведеться компенсувати зовнішніми і внутрішніми запозиченнями. Причому, не виключено, що для цього доведеться підвищувати ставки за ОВДП. Все це в підсумку буде чинити тиск на курс гривні.

Коментарі - 20

+
+51
bonv
bonv
11 листопада 2020, 13:29
#
Бакс всі валюти переживе.
+
0
Volshebnik
Volshebnik
11 листопада 2020, 15:19
#
Переживет, но вот в каком состоянии против других валют?!
+
+96
bonv
bonv
11 листопада 2020, 16:06
#
Валютою №1 у світі.
+
+27
bonv
bonv
11 листопада 2020, 13:30
#
А гривна триматиму курс на 29
+
+63
Oligarh
Oligarh
11 листопада 2020, 15:01
#
На сегодняшний день уже понятно, что хозяином Овального кабинета на ближайшие четыре года станет демократ Джо Байден:  - ахаххаха кому это понятно? еще точно непонятно...ситуация Гор-Буш все еще может повторится 

https://www.dailymail.co.uk/news/article-8931713/amp/Barr-OKs-election-probes-despite-little-evidence-fraud.html
+
+41
preyvanamor
preyvanamor
11 листопада 2020, 18:15
#
Панятна, панятна.... тримп, як завжди - БЛЕФУЄ І БРЕШЕ!
+
0
sadbuttrue
sadbuttrue
11 листопада 2020, 15:03
#
This is the Key! Але вирішальними факторами все ж будуть інші. Головний — подальша співпраця з МВФ. Без цього кредиту обслуговувати зовнішній борг наступного року буде складніше і дорожче. При тому, що виплати все ще залишаються високими.
+
+16
AnnaGerman
AnnaGerman
11 листопада 2020, 16:11
#
Акции будут дорожать , доллар дешеветь («Травка зеленеет солнышко блестит!») 
А дядюшка Джо ещё и кое-кому санкций навешает , кому санкции эти всё время встать с колен помагают ...
Память у Него хорошая , как у сервера.
+
+150
20400808
20400808
11 листопада 2020, 16:58
#
Щас бы Порошенко у власти - с Байденом они Россию наказали б по полной.
+
+1
Qwerty1999
Qwerty1999
11 листопада 2020, 23:29
#
Зеленский сделает всё возможное, чтобы смягчить санкции против России...
+
+30
Anrey12
Anrey12
12 листопада 2020, 9:47
#
«...наказали б...»-Если бы у бабушки был пистолет, она была бы дедушкой.
Ох уж эти мечтатели...
+
+15
20400808
20400808
13 листопада 2020, 12:26
#
Ох уж эти любители тупых анекдотов от Путина, где вы беретесь
+
0
Oligarh
Oligarh
13 листопада 2020, 10:48
#
Напомни ка, это при каком президенте украина получила джавелины? при демократе обаме?
+
+15
20400808
20400808
13 листопада 2020, 12:24
#
Байден  - не Обама. Над обамой тяжелела его премия мира, должен был соответствовать.
+
0
mphet26
mphet26
12 листопада 2020, 5:15
#
Потому что Байден не станет президентом)))
+
0
ApamaT
ApamaT
12 листопада 2020, 8:39
#
Хорошо
+
+15
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
12 листопада 2020, 9:51
#
Вашему вниманию новое видео:

Выборы в США, вакцина от коронавируса: будет ли обвал доллара и цен на золото

https://www.youtube.com/watch?v=5t9U9j6mV_c&feature=youtu.be

Ваша подписка на youtube-канал «Минфин» и комментарии под видео помогут развитию нашего канала. Спасибо!
+
0
V L
V L
12 листопада 2020, 11:07
#
15 млрд дол на погашение долга? Неплохо
+
0
V L
V L
12 листопада 2020, 11:08
#
Володя держись, кто бы что не говорил
+
0
Max Him
Max Him
12 листопада 2020, 11:13
#
Шёл 2100 год и все ждали падения доллара...))
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися