Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 листопада 2020, 10:40

Ще одна небанківська фінансова установа лишилася ліцензії — НБУ

Національний банк України 11 листопада 2020 року ухвалив рішення про відкликання у ПрАТ «АРЖК» («Агентство з рефінансування житлових кредитів») генеральної ліцензії на здійснення валютних операцій від 12 листопада 2012 року №95. Про це повідомляє пресслужба регулятора.

Ще одна небанківська фінансова установа лишилася ліцензії - НБУ
Фото: delo.ua

Причина відкликання ліцензії

Ліцензія відкликана з огляду на відсутність у ПрАТ «АРЖК» мінімально необхідного розміру власного капіталу.

Для небанківських установ, які мають ліцензію на здійснення валютних операцій, пов’язаних з наданням кредитів та/або залученням фінансових активів, встановлено вимогу до наявності мінімального власного капіталу в сумі 100 млн грн (Положення № 297, яке визначає вимоги до компаній, які здійснюють валютні операції).

Аналізуючи діяльність установи, Національний банк установив невідповідність зазначеним вимогам до капіталу більше ніж удвічі. Водночас акціонери ПрАТ «АРЖК» не підтвердили свою готовність збільшити його капітал до встановленого мінімуму.

Читайте також: Очищення небанківського фінансового ринку триває. За власною ініціативою установ

Що це означає

Відкликання генеральної ліцензії на здійснення валютних операцій не впливає на можливість здійснення ПрАТ «АРЖК» основної статутної діяльності.

Компанія матиме можливість здійснювати діяльність з надання фінансових кредитів у національній валюті за рахунок власних коштів та коштів, отриманих від розміщення іпотечних облігацій. Тобто ліцензія компанії на надання позик у гривні залишається чинною.

З інформацією щодо небанківських установ, які мають чинні ліцензії на здійснення валютних операцій, можна ознайомитися за посиланням.

Фінансовий ринок у цифрах

Станом на 31 жовтня 2020 року в Україні діє 74 банки та 2079 учасників ринків небанківських фінансових послуг.

У жовтні кількість діючих банків не змінилася, кількість учасників небанківського ринку зменшилася з 2080 до 2079.

У жовтні три кредитні спілки, один страховик, два ломбарди та одна фінансова компанія залишили ринок за власною ініціативою та були виключені з ДРФУ. Водночас було зареєстровано новий ломбард (ПТ «Ломбард» ТОВ «Фокстер продакт і компанія»), дві нові фінансові компанії (ТОВ «ФК »Європейський мікрофінансовий альянс« і ТОВ »ФК «Смарт пей»), дві лізингові компанії (ТОВ «Олмакс груп» та ТОВ «Сандора») та нового страхового брокера (ТОВ «Добробут та захист»).

Накопичуйте на пенсію з НПФ «Династія»:
22,9% річних у гривні +50 грн від «Мінфіна»

Коментарі - 1

+
0
mary27
mary27
13 листопада 2020, 11:34
#
Хм, ну и кому в Украине нужны ипотечные облигации?
Только бумаги ГИУ имеют какой-то смысл.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися