Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 листопада 2020, 10:00

Що потрібно знати для того, щоб заробити на перепродажі нерухомості

Експерти відзначають значний приріст попиту на нерухомість у порівнянні з минулим роком. Станом на жовтень 2020 року він виріс на 14%. Для порівняння, у жовтні 2019 року, ріст складав лише 6%. Експерти пояснюють це тим, що нерухомість і досі залишається одним із найпривабливіших інструментів збереження та примноження капіталу.

Тож, як правильно обрати квадратні метри та отримати максимальний дохід від своєї інвестиції розглянемо далі.

Однушка, двушка чи трьошка

На перший погляд, значна частина споживачів ринку нерухомості обере однокімнатну квартиру як для інвестиції під перепродаж, так і для здачі в оренду. В підтвердження цьому слугують дослідження інтернет-порталу «Olx.Нерухомість», у якому провели аналітику всіх правочинів відносно житла. Згідно з статистикою, 58% угод на ринку припадає саме на однокімнатні квартири, двокімнатні — 34%, а найменш популярними залишаються трикімнатні квартири.

Разом з тим, не дивлячись на популярність однокімнатних квартир на ринку, експерти радять звернути увагу на двокімнатні квартири як найбільш оптимальний варіант для інвестицій і ось чому:

  • дефіцит пропозицій на ринку двокімнатних квартир з якісним ремонтом, тобто менший рівень конкуренції;
  • двокімнатні квартири обирає платоспроможна аудиторія, адже відповідно до статистики, левова частина споживачів, котра збирається орендувати чи придбати двокімнатну квартиру користується послугами ріелтора;
  • вартість здачі в оренду двокімнатних квартир вище ніж однокімнатних, а угоди укладають на період 2 роки і більше, на відміну від однокімнатних квартир, де переважають короткострокові договори оренди;
  • більший вибір квартир у новобудовах на етапі будівництва зі знижками від забудовників на відмінну від однокімнатних квартир, де ціна за 1  кв. м вище, а вибір у зв’язку з високим попитом нижче.

Ціна та інвестиційна привабливість

Друге, на що слід звернути увагу інвестору, це цінова політика на ринку нерухомості, а також щорічний приріст вартості на житло. Станом на сьогодні, середня вартість квадратного метра в столичному житловому комплексі економ-класу становить 24 600 грн, в комфорт-класі — 34 266 грн, бізнес-класі — 55 114 грн. В середньому ціни в гривні у жовтні виросли на 14% в порівнянні з осінню минулого року. У передмісті Києва, рієлтори відзначають, що ціни на житло в новобудовах зросли на більш ніж 20-25% в залежності від віддаленості до столиці, та становлять в середньому 16500 грн за м2. Тож, нерухомість в передмісті має найбільшу інвестиційну привабливість з точки зору вартості та доходу.

Надійність забудовника

Третє, це надійність забудовника. Найбільшу дохідність мають інвестиції на етапі будівництва. Різниця на початку та після введення в експлуатацію може складати від

25% у столиці до 30% у передмістях, з проміжком у часі в 1-2 роки. Так, інвестування на етапі будівництва — це довгострокова інвестиція, а тому ви маєте бути впевненими в будівельній компанії, щоб не отримати недобудову замість прибутку. Ми радимо перевіряти історію забудовника. Це можна зробити на профільних ресурсах. До прикладу, історію діяльності забудовника на ринку можна віднайти на інтернет-порталі «Лун.ua». Також радимо переглянути дані останніх рейтингів будівельних компаній на веб-ресурсах «minfin» та «Новое время».

Розвиток інфраструктури

Четвертий пункт у цьому списку — це розвиток інфраструктури. Рієлтори відзначають, що значна частина покупців звертають увагу на наявність супермаркетів, аптек, шкіл та садочків неподалік комплексу, щоб уся комерція була під рукою. Саме розвиток інфраструктури впливає на ріст споживчого попиту на нерухомість в конкретній локації.

Комфорт та благоустрій житлового комплексу

П'яте, але не менш важливе — це благоустрій житлового комплексу. Як зазначають рієлтори, від комфорту та якості благоустрою залежить ціноутворення на житло та його ліквідності в конкретному житлову комплексі, що становить близько 20% від його вартості на вторинному ринку нерухомості.

Таким чином, для тих хто вирішив інвестувати в нерухомість, ми радимо звернути увагу на двокімнатні квартири в передмісті столиці, до прикладу в м.Ірпінь, м.Боярка, м.Бровари та ін. Саме тут ви зможете інвестувати в житлову нерухомість за ціною нижче, ніж у м. Києві та отримати на 10-15% більше доходу зі своєї інвестиції.

До прикладу, якщо взяти до уваги ірпінський напрямок, з-поміж інших значно вирізняється Будівельна Група «Синергія», яка вже 10 років працює на ринку нерухомості та за цей час ввела в експлуатацію 7 житлових комплексів. Ці показники дозволили БГ “Синергія" потрапити до 10-ки найбільших будівельних компаній України за версією редакції видання «Новое время» в співпраці з найбільшим інтернет-порталом нерухомості «Лун.ua».

На сьогодні, під інвестицію в БГ «Синергія» варто розглядати другу чергу ЖК «City Park», де вартість квадратного метра становить 15 500 гривень. Згідно з даними прогнозування на основі коливання цін на ринку та прикладу вже заселеної першої черги ЖК «City Park», ціна за квадратний метр в ЖК «City Park 2» після введення в експлуатацію в 4 кварталі 2021 році становитиме 22 000 грн. В середньому, дохід інвестора складатиме 28% на рік.

У підсумку, гроші мають робити гроші, а нерухомість — це залізобетонні гарантії збереження та примноження інвестиційного капіталу. Прибуткових вам інвестицій.

Коментарі - 2

+
0
Roman42
Roman42
11 листопада 2020, 12:57
#
Да, инвестируя в квартиру сейчас, едва ли не самый главный критерий — за сколько ее можно будет продать через 2 года. И желательно до получения документов (по переуступке). То есть нужны не просто красивые метры, а активный интерес к комплексу у покупателей в момент перед сдачей(желательно подогретый застройщиком под продажу следующих очередей).

Если не успеваешь по переуступке — теряешь до 7% на ровном месте, либо входишь в ремонт и аренду(и здесь уже перспективная локация сыграет в плюс). И какой бы подход инвестор на старте не выбрал — спрос и жадность может его подкорректировать в процессе. (статья на эту тему).
И уже потом смотришь на «увеличенный» спрос в этом году по сравнению с 2019, когда доллар был 24, и те у кого сбережения в валюте не особо спешили ее менять (и были правы).
+
0
SerhiyShyshneko
SerhiyShyshneko
13 листопада 2020, 16:14
#
Интересный материал, во многом соглашусь. Изначально с женой думали инвестировать в банк Аркада на Славучите, там однушка 40 квадратов стояла тогда что то около 35 тисяч долларов, конечно хорошо что нас пронесло) потом мы обратили внимание на пригороды, тут цена дешевле, да и вроде рост цены на недвижимость больше, чем в Киеве. Я даже подсчитал по аренде разница 2 ну аж 3 тысячи гривен. По этому поехали в пригород. Первое с чем столкнулись это какое направление выбрать. Смотрели Борщаговка куда ж без неё;) потом Бровары, Вышгород и тд. Пришли к выводу что там реально все не так радужно. Во первых пробки, нету школ садиков, а дороги треш. И тут в нам наша знакомая сказала что купила квартиру в Синергии в Ирпене, однушка за 14 тысяч долларов, ну мы не поверили, да и Ирпень помнили как смт уж простите ирпенчане;) но приехав туда по новой трассе, погуляв в их парках увидели что этот город реально изменился до неузнаваемости, а квартиры тут активно покупают и задают в оренду! Любые варианты заработка на недвижимости! Причём банкам не верим с 2015 го… Вобщем выбрали Синергию 3+ под инвестицию купили за 10300 на квадрат евродвушку. Вот месяц назад получили ключи, уже сейчас стоимость Квартиры без ничего - от 18 000 квадрат!!! Так что считайте саме и это за два года!! Вобщем цифры говорят лучше чем я пишу;)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися