Мінфін - Курси валют України

Встановити
10 листопада 2020, 13:28

У Нацбанку пояснили, як захиститися від платіжного шахрайства

Шахраї досить часто використовують метод соціальної інженерії, тобто входять у довіру до потенційної жертви та домагаються, щоб вона переказала гроші або передала їм дані своєї картки. Про це повідомляє пресслужба НБУ на сторінці у фейсбук.

Шахраї досить часто використовують метод соціальної інженерії, тобто входять у довіру до потенційної жертви та домагаються, щоб вона переказала гроші або передала їм дані своєї картки.
Фото: rbc.ua

«На жаль, люди поважного віку – у зоні небезпеки. Шахраї часто роблять їх мішенню для своїх схем», – зазначається у повідомленні.

Схеми шахраїв

Зловмисники можуть поштою відправляти жертві листи про великий виграш – від 100 000 до 500 000 грн. Щоб «отримати виграш», потрібно лише купити товарів на 200 грн з каталогу, що додається до такого листа. Зазвичай йдеться про побутові товари: ліки, посуд, книги, косметику тощо.

У листі також може бути пластикова картка, на якій нібито знаходиться виграш. Ця картка активується, коли переможець купить товар на необхідну суму та надішле квитанцію за певною адресою.

Насправді така картка несправжня, як і грошовий приз. Потенційні жертви купують товар, надсилають квитанцію і марно чекають на обіцяні гроші. Вони можуть і не одразу зрозуміти, що їх ошукали.

Читайте також: 13 шахрайських схем, які дозволили поцупити в українців 362 мільйони

Як не стати жертвою шахраїв

Треба ігнорувати подібні повідомлення про виграш.

Крім того, важливо розповісти, про таку шахрайську схему літнім батькам, знайомим та сусідам. Адже це може зберегти їхні гроші та здоров’я.

У разі виникнення сумнівів у тій чи іншій ситуації можна звернутися на гарячу лінію Національного банку за номером 0 800 505 240.

Читайте також: Подзвони мені, подзвони: які смс надсилають шахраї

Якщо людина все ж стала жертвою шахраїв, їй необхідно зателефонувати у кіберполіцію за номером 0 800 505 170, або звернутись туди онлайн за посиланнямhttps://cyberpolice.gov.ua/.

Нагадаємо

У січні-червні зафіксовано 47 500 випадків шахрайства з платіжними картками і банківськими рахунками українців на загальну суму 86,4 млн грн, тоді як за перше півріччя 2019 року була зафіксовано 34 700 таких випадків на загальну суму 72,6 млн грн.

Середній розмір втрат на одну шахрайську операцію

Середній розмір втрат на одну шахрайську операцію в першому півріччі нинішнього року зменшився до 1819 грн (з 2100 грн в січні-червні 2019 року).

Також зменшується кількість банків, клієнти яких постраждали від шахрайських операцій.

У першому півріччі цього року про такі збитки відзвітували 27 банків-учасників карткових платіжних систем (40% від загальної кількості банків), а в першому півріччі 2019 року — 30 банків-учасників (44% від загальної кількості банків).

Шахраї не сплять

В НБУ пов'язують збільшення кількості та обсягу шахрайських операцій в нинішньому році з активним переходом українців на безготівкові розрахунки після введення карантинних заходів.

У період карантину зріс попит населення на покупки онлайн, дистанційне обслуговування, безготівкові розрахунки картками.

Оскільки в цілому безготівкових операцій з картками стало більше, збільшилася і кількість шахрайських випадків.

Читайте також: Фінансовий номер телефону. НБУ дав поради, як не стати жертвою шахраїв

Коментарі - 3

+
0
Сергей emerald
Сергей emerald
10 листопада 2020, 13:48
#
Посадили бы парочку с конфискацией, может желающих и стало бы меньше...
+
0
SergS7
SergS7
10 листопада 2020, 14:11
#
Не ігноруйте такі повідомлення про виграш. Нехай присилають посилку на пошту, а ви її не забирайте)
+
0
bonv
bonv
10 листопада 2020, 14:40
#
І кіберполіцію створили а шахраїв розвелося ще більше..
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися