Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 листопада 2020, 18:19

Податкова виявила схему формування фіктивного податкового кредиту на 6 мільйонів

Податкова служба виявила схему незаконного формування та поширення фіктивного податкового кредиту з ПДВ на 6 млн грн. Про це йдеться в повідомленні Податкової служби на фейсбуці.

Податкова виявила схему формування фіктивного податкового кредиту на 6 мільйонів
Фото: news.dtkt.ua

Як знайшли

Під час моніторингу діяльності потенційно ризикових операцій платників було помічено херсонське підприємство, яке раніше перебувало на обліку в Луганській області і надавало посередницькі послуги в різних сферах діяльності.

«Однак послуги були не передбачені переліком української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКЗТ), а були „паперовими“. Тобто націлені на ухилення від сплати податків шляхом незаконного формування податкового кредиту з ПДВ», — йдеться в повідомленні служби.

Що зробили

Щоб виключити формування потенційно ризикового податкового кредиту по ПДВ, фахівці податкової внесли зазначене підприємство до переліку ризикових суб'єктів господарювання і склали висновок аналітичного дослідження про наявність у діях посадових осіб ознак злочинів, передбачених ст. 366, 209 КК.

Аналітичні матеріали направлені в правоохоронні органи для внесення відповідних відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Читайте також: За незаконне відшкодування ПДВ можна буде загриміти за ґрати на 12 років

ПДВ під особливим контролем

Важливим нововведенням у чинному законодавстві є доповнення Кримінального кодексу новим складом злочину. Ст. 2222 «Шахрайство з податком на додану вартість» передбачає відповідальність за розкрадання або заволодіння бюджетними коштами шляхом:

  • отримання бюджетного відшкодування;
  • подання заяви про повернення ПДВ на підставі подання заздалегидь неправдивих відомостей, в тому числі в результаті використання завідомо підробленого документа (шахрайство з ПДВ).

Раніше такі дії розслідувалися в рамках ст. 212 КК України (ухилення від сплати податків) як причини існування схем ухилення від сплати податків або в рамках ст. 364 КК України (зловживання владою або службовим становищем) знову ж — як причини використання службового становища особами, які приймають рішення про бюджетне відшкодування.

Нова стаття передбачає покарання до позбавлення волі на термін від 5 до 12 років. Таке суворе покарання «світить» за маніпуляції з відшкодуванням ПДВ в особливо великих розмірах. При цьому «особливо великим розміром» вважається сума бюджетного відшкодування, яка в п'ять тисяч разів і більше перевищує встановлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Мінімальне покарання — громадські роботи до 240 годин, обмеження свободи на строк до 3 років або штраф — до 50 неоподатковуваних мінімумів.

Інвестиції від Mamedof Investment: прибутковість 21-25% в гривні

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися