Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 листопада 2020, 7:24

Політика, економіка та багато страхів: що буде з курсом долара та євро цього тижня

Перший тиждень місяця приніс багато сюрпризів. Вибори у США, валютні ралі за парою євро/долар, коливання цін на золото і срібло, посилення карантинних заходів у багатьох країнах ЄС, теракти у Відні, скандальне рішення Конституційного суду, загроза зупинки співпраці з МВФ і баталії навколо бюджету 2021 року — ось далеко не повний список подій, які призвели до курсової лихоманки на українському міжбанку.

Минулий тиждень стартував досить напружено. Нацбанк був змушений продавати долар у понеділок за 28,61 гривень і вище. Але потім пропозиція валюти несподівано зросла. Це дозволило НБУ відкупити долар вже за 28,20-28,205 гривень у четвер і за 28,07-28,09 гривень у п'ятницю. Всього за 2-6 листопада регулятор продав $70 млн і купив $41 млн. Тож Нацбанк ще й непогано заробив.

За минулий тиждень безготівковий долар подешевшав відразу на 38 копійок — до позначки 28,12/28,15 гривень. Євро і рубль зросли до 33,36/33,39 і до 0,3615/0,362 відповідно.

Увечері в п'ятницю готівковий долар обмінки фінкомпаній продавали за 28,30-28,35 гривень, євро — за 33,35-33,48 гривень, а рубль — за 0,361-0,368.

Незважаючи на ситуативне зміцнення гривні щодо долара наприкінці минулого тижня, обстановка на валютному ринку залишилася досить напруженою. Такі настрої учасників торгів будуть впливати на поведінку міжбанку і в другій декаді листопада.

Що буде з валютним ринком найближчими днями

На курс і поведінку учасників торгів вплинуть такі фактори:

1) Господарська діяльність клієнтів і поведінка нерезидентів. Послаблення курсу долара наприкінці минулого тижня активізує потенційних покупців валюти. Вони намагатимуться максимально закрити свої зобов'язання за «дешевим» курсом. Частина імпортерів — продавців побутової техніки, продуктів і товарів широкого вжитку — також збільшать покупку валюти для оплати своїх контрактів перед сезоном розпродажів.

Продовжать купувати валюту і ті нерезиденти, які виходять з українських гривневих ОВДП. За останній місяць (з 7 жовтня до 6 листопада) їх гривневий портфель скоротився ще на 4,9 млрд гривень — до 74,8 млрд. У доларовому еквіваленті за поточним міжбанківським курсом іноземці зменшили його приблизно на $174,4 млн.

І хоча цього тижня великих погашень гривневих ОВДП немає, а тільки оплати відсотків за діючими паперами — вторинний ринок дозволяє іноземцям продавати свої облігації і продовжувати скуповувати валюту на міжбанку, щоб зафіксувати прибуток. У цій ситуації зміцнення гривні їм тільки на руку.

Читайте також: Сергій Марченко: Я не бачу ризиків істотної девальвації до кінця року

Зростання попиту на валюту при відносно стабільному і дуже обмеженому обсязі її пропозиції з боку експортерів поступово послабить тренд на зміцнення гривні, який ми спостерігали минулого тижня.

2) Інтервенції НБУ. Зараз регулятору особливо не позаздриш. Через низькі обсяги нашого міжбанку і його повну залежність від невеликої кількості великих гравців — ринок буквально кидає з боку в бік у частині співвідношення попиту і пропозиції. Будь-які виходи клієнтів з купівлею/продажем валюти на суми $15-20 млн здатні повністю змінювати курсовий тренд протягом дня. А якщо врахувати, що деякі з цих великих гравців — професійні спекулянти, наш міжбанк часто перетворюється на небезпечний мікс операцій клієнтів реального сектора, місцевих спекулянтів і нерезидентів, які, в основному, грають з українськими ОВДП. Пожежі змушений «гасити» Нацбанк.

Цього тижня спекулятивна складова за рахунок міжнародних подій тільки посилиться. Регулятору доведеться часто виходити на торги. Його котирування при проведенні інтервенцій залишаться основним курсовим орієнтиром для всіх учасників ринку.

3) Аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП 10 листопада.

Торг між інвесторами та Мінфіном України щодо дохідності нових розміщень гривневих облігацій триває. Боротьба відбувається зі змінним успіхом. Періодично чиновники йдуть на деякі поступки потенційним покупцям у цьому питанні. Але основними покупцями облігацій поки що залишаються держбанки і великі фінустанови. Нерезиденти поступово скорочують свій портфель гривневих паперів.

На момент написання статті Мінфін України планував продавати гривневі облігації на 168, 350 і 826 днів, а також доларові — на 449 днів. Всі папери — без обмежень щодо суми.

За прогнозами «Мінфіну» попитом користуватимуться облігації в доларі (обсяг їх продажів може досягти близько $45-90 млн) і гривневі — на 168 і 350 днів. Покупцями валютними облігацій виступлять як нерезиденти, так і українські банки. Гривневі ж папери продовжать викуповувати, в основному, держбанки.

Загальна сума розміщення може скласти в гривневому еквіваленті близько 2,1-5,3 млрд гривень. Такий обсяг відіб'ється на ресурсному і, опосередковано, — валютному ринках у середу 11 листопада, коли покупці будуть розраховуватися за куплені папери;

4) Міжнародний фактор, поведінка готівкового ринку, дії спекулянтів і ліквідність банків.

За доларом готівковий ринок не буде істотно виходити за рамки міжбанку, а ось по євро і рублю спекулятивна складова зараз дуже велика. Власники обмінників на цьому продовжать активно заробляти. Тим паче, що цього тижня можливо стане зрозумілою подальша ситуація навколо виборів президента в США. Це додасть волатильності за парою євро/долар і долар/рубль в моменти оголошення дій конкуруючих сторін.

Читайте також: 5 акцій, які виростуть незалежно від результату виборів у США

Спекулянти цього тижня попрацюють на міжбанку у форматі «в дві сторони». Вони продовжать грати на різниці готівкового та безготівкового курсів (особливо за євро) і намагатимуться розгойдати курс при виході на торги нерезидентів з купівлею валюти.

Ліквідність банків з урахуванням розміщення ними частини своїх коштів у депозитні сертифікати Нацбанку залишається на високому рівні. Ці обсяги дозволяють фінансистам активно працювати на валютному ринку, в тому числі і з суто спекулятивними цілями. Головна проблема для подібних гравців — обсяг платоспроможного попиту за котируваннями, що їх влаштовують. А з цим в умовах нашої проблемної економіки все гірше.

«Мінфін» прогнозує на цей тиждень коливання залишків на коррахунках банків у межах коридору від 41 до 59 млрд гривень.

Прогноз міжбанківського та готівкового курсів на 9-13 листопада

На міжбанку:

Ключовими драйверами для ринку цими днями будуть:

1) поведінка та курсові завдання великих місцевих гравців;

2) дії нерезидентів на первинному і вторинному ринку ОВДП та валютному міжбанку;

3) інтервенції НБУ і його цінники;

4) результати аукціону з розміщення ОВДП 10 листопада;

5) поведінка пари євро/долар і долар/рубль на міжнародних ринках.

За прогнозами «Мінфіну», курс долара на міжбанку в період з 9 до 13 листопада буде перебувати в межах коридору 27,95-28,45 гривень, а коридор за євро через продовження валютних ралі на зовнішніх ринках — буде в досить широких межах 32,80-33,75 гривень.

Обсяги операцій на торгах складуть:

У понеділок-середу — в межах $160-200 млн при здійсненні до 530-610 угод;

У четвер-п'ятницю — поступове зниження активності до п'ятниці за рахунок ефекту завершення тижні. За розрахунками «Мінфіну» обсяги операцій цими днями складуть до $155-185 млн при здійсненні до 430-560 угод.

Читайте також: Що відбувається з державними банками і чому їх навряд чи зможуть продати

Готівковий ринок:

Курси обмінників орієнтуватимуться тільки на реальний обсяг попиту і пропозиції з боку населення, ситуацію на міжбанку і поточний крос-курс пари долар/євро на міжнародних майданчиках.

Головним інструментом для спекулятивного заробітку на українському ринку для власників обмінників цими днями залишиться євро.

Обмінники працюватимуть в режимі «з обороту» з періодичним розширенням спреда в межах 15-25 копійок за доларом, 20-40 копійок — за євро і в межах 0,007- 0,013 гривень по рублю.

«Мінфін» прогнозує коридор за готівковим доларом на 9-13 листопада в обмінниках фінкомпаній в межах 28,00-28,50 гривень, а в банках 27,95-28,60 гривень.

За готівковим євро коридор курсів покупок і продажів в обмінниках фінкомпаній буде вже близько 33,00-33,65 гривень, а в банках істотно ширше: 32,75-33,80 гривень за євро.

Коментарі - 3

+
0
bonv
bonv
9 листопада 2020, 10:01
#
Олег Пендзин прогнозує з понеділка стабілізацію курсу на нинішніх значеннях на день-два. Потім гривня знову почне дешевшати.
«Регулятор продовжить поступове планове зниження курсу до 29 грн/долар з невеликими коливаннями», – каже Олег Пендзин.
+
0
bonv
bonv
9 листопада 2020, 10:02
#
Андрій Шевчишин бачить два рівноймовірних варіанти зміни курсу до середини листопада: стабілізація на нинішньому рівні (для готівкового долара це 28,3-28,4 грн/долар) або поступове ослаблення гривні до 28,5-28,6 грн/долар.
«У листопаді зберігаються ризики для продовження ослаблення гривні. Це зростаючий дефіцит торгового балансу, дефіцит держбюджету і підтримка економіки за рахунок емісії гривні. Плюс рекордні рівні захворювань COVID-19 можуть обрушити ділову активність», – резюмував Андрій Шевчишин.
+
+30
bonv
bonv
9 листопада 2020, 10:02
#
Експерти як і раніше вважають більш надійним, зберігати зараз заощадження в валюті, а не в гривні. Бо дуже ймовірні перспективи опускання курсу в цьому році в зону 29 грн/долар і більше.
Головна причина девальвації – нерезиденти продовжують виводити дивіденди і розпродавати українські цінні папери на тлі розвитку економічної кризи, викликаної пандемією, і обвалу на світових фінансових ринках.
«Тільки за жовтень нерезиденти знизили обсяги вкладень в гривневі ОВДП на 4,9 млрд. грн. Ще ОВДП на суму близько 77 млрд грн можуть бути виставлені на продаж. Стримувати такий тиск буде важко, враховуючи слабкість нашого експорту», – роз'яснив експерт.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися