Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 листопада 2020, 19:19

Британський суд знову відклав справу по євробондах Януковича

Верховний Суд Великобританії вирішив відкласти винесення вердикту в суперечці України та Росії. Суть спору — єврооблігації на суму $3 млрд. Про це йдеться в повідомленні Міністерства фінансів.

Британський суд знову відклав справу по євробондах Януковича
Фото: tvc.ru

Що відбувається

Верховний Суд Сполученого Королівства вирішив відкласти винесення вердикту у справі про так звані російські єврооблігації на $3 млрд. Пояснюється це тим, що аргумент захисту з примусу є однією з ліній захисту України проти позову Росії.

Ще цього літа, 15 червня, Верховний Суд повідомив обом сторонам про те, що до винесення вердикту за євробондами, які нібито були випущені Україною у грудні 2013 року, він спочатку розгляне іншу справу — «Таймс Тревел».

Йдеться про апеляційну скаргу Пакистан Інтернешнл Ейрлайн Корпорейшн проти Таймс Тревел (Сполучене Королівство) Лтд. Верховний Суд вважає, що його рішення у цій справі може мати певний вплив на дії та рішення Суду у справі про російські єврооблігації. Підстави — будуть уточнені деякі аспекти правової доктрини примусу.

Що вже відбулося

Слухання апеляційної справи за російськими євробондами у Верховному Суді відбулися на початку листопада.

Читайте також: Україна виграла апеляцію по «боргу Януковича» — ЗМІ

Команда юридичних радників України навела вагомі правові аргументи України і представила її правову позицію перед колегією у складі п'яти високопоставлених суддів Верховного Суду. До речі, четверо з них вже брали участь у вирішенні апеляції у справі про російські єврооблігації в грудні минулого року.

Після завершення слухання судді повідомили, що винесення рішення було відкладено на більш пізню дату.

Що очікується

Поки невідомо, яким чином Верховний Суд вирішить продовжити розгляд спору по справі про російські єврооблігації.

Також малоймовірно, що судді винесуть рішення до кінця цього року.

Читайте також: Англійський суд розгляне справу за євробондами, які Росія викупила при Януковичі

Хроніки подій

  • У грудні 2013 року президент Росії Володимир Путін і чинний на той час президент України Віктор Янукович домовилися про виділення кредиту в сумі $15 млрд через розміщення українських цінних паперів.
  • Облігації на $3 млрд були розміщені на Ірландській фондовій біржі 20 грудня 2013 року і викуплені Росією.
  • У жовтні 2015 року, після перемовин, власники 13 з 14 випусків єврооблігацій України загальною сумою $14,36 млрд і €600 млн погодилися на їх реструктуризацію.
  • При цьому Україна не отримала згоди від Росії щодо реструктуризації єврооблігацій на $3 млрд з терміном погашення 20 грудня 2015 року. У грудні 2015 року Кабінет Міністрів України ввів мораторій на виплату цієї суми.
  • У лютому 2016 року Росія подала позов проти України до Високого суду Лондона щодо стягнення боргу, а в травні Україна подала документи стосовно свого захисту в рамках цього судового процесу.
  • 29 березня 2017 року Високий суд Лондона зобов'язав Україну погасити єврооблігації на $3 млрд і виплатити відсотки. Також суд дозволив Україні подати апеляцію і призупинив своє рішення про виплату Росії цього нібито боргу.
  • 14 вересня 2018 року Апеляційний суд Англії прийняв апеляцію України в суперечці з РФ по «боргу Януковича» на $3 млрд. Суд повинен був повернутися до розгляду боргової суперечки «в рамках класичного судочинства з урахуванням усіх політичних моментів справи».

Коментарі - 1

+
0
rredrred
rredrred
4 листопада 2020, 19:46
#
Думаю будет такое же решение как и по кредитам людей в банках, они ведь тоже не от хорошей жизни кредит брали обстоятельства принуждали
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися