Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 листопада 2020, 11:10

Потоки грошових переказів у світі скоротилися через пандемію на 14%

За прогнозами Світового банку, обсяги грошових переказів, які трудові мігранти відправляють додому, до кінця 2020 року скоротяться на 14% порівняно з 2019 роком. Експерти вважають, що це вплив пандемії, підкреслюється в доповіді Світового банку (СБ) з питань міграції та розвитку.

Потоки грошових переказів у світі скоротилися через пандемію на 14%
Фото: discovered.com.ua

Фактори впливу

До числа найважливіших чинників, що сприяють скороченню обсягу грошових переказів, аналітики ВБ віднесли:

  • мляве економічне зростання;
  • низький рівень зайнятості в приймаючих мігрантів країнах;
  • низькі ціни на нафту;
  • падіння курсів валют країн відправлення переказів до долара США.

За прогнозами, в 2020 році обсяг грошових переказів у країни з низьким і середнім рівнем доходу скоротиться на 7% і становитиме $508 млрд, а в 2021 році аналітики чекають на скорочення ще на 7,5% — до $470 млрд.

У минулому році мігранти відправили $548 млрд у вигляді грошових переказів, що є рекордним показником. Це більше, ніж потік прямих іноземних інвестицій, що становлять $534 млрд, і зарубіжної допомоги в цілях розвитку, що становить близько $166 млрд.

Проблеми міграції

Цілком ймовірно, в цьому році — вперше за останній час — скоротиться чисельність міжнародних мігрантів: приріст числа нових мігрантів уповільнилося, а темпи повернення мігрантів зросли. Після скасування карантинних заходів, через які багато трудових мігрантів виявилися в скрутному становищі в приймаючих країнах, з усіх регіонів світу надходить інформація про повернення мігрантів на батьківщину.

У 2020 році вперше за останні десятиліття зменшаться масштаби міжнародної міграції.

У результаті зростання безробіття на тлі жорсткості обмежень на видачу віз мігрантам і біженцям досить імовірне подальше зростання масштабів повернення мігрантів на батьківщину. Фундаментальні базові фактори, що сприяють росту обсягу грошових переказів, слабкі, і зараз необхідно уважно стежити за ризиками погіршення ситуації з цими життєво важливими потоками грошових коштів, підкреслюється в доповіді.

«Під час цієї кризи мігранти зустрічаються з більш серйозними ризиками для здоров'я і підвищеною вірогідністю безробіття», — підсумував Діліп Ратха, провідний автор Доповіді та керівник Глобального партнерства для передачі знань у галузі міграції і розвитку (KNOMAD).

Регіональні тенденції

Це скорочення переказів в 2020-2021 роках стосується всіх регіонів, причому найглибший спад очікується в Європі і Центральній Азії (відповідно на 16% і 8%). Далі йдуть Східна Азія і Тихоокеанський регіон (на 11% і 4%), Близький Схід і Північна Африка (по 8%), країни Африки на південь від Сахари (на 9%), Південна Азія (на 11%), Латинська Америка і Карибський басейн (0,2% і 8%).

Найбільш різке падіння очікується в Європі (16%) і Східній Азії (11%).

При цьому компанії, які переходять на цифрові транскордонні грошові потоки, відзначають різке зростання бізнесу. За прогнозами, ця тенденція збережеться і буде набирати обертів.

Обсяг грошових переказів у країни Східної Азії і Тихоокеанського регіону, за прогнозами, скоротиться в 2020 році — до $131 млрд. Найбільшими одержувачами переказів у регіоні за обсягом залишаються Китай і Філіппіни, а за часткою ВВП — Тонга і Самоа.

Обсяг грошових переказів в країни Європи і Центральної Азії, за оцінками, скоротиться до $48 млрд: пандемія і падіння цін на нафту, цілком ймовірно, обернуться різноманітними наслідками для їх економіки, і скорочення обсягу переказів майже в усіх країнах регіону в 2020 році вимірюватиметься двозначними цифрами. Досить імовірно, що зниження курсу російського рубля також призведе до зменшення обсягу грошових переказів з Росії.

Обсяг грошових переказів в країни Латинської Америки і Карибського басейну складе в 2020 році близько $ 96 млрд, що на 0,2% нижче, ніж роком раніше. Перекази в Домініканську Республіку, Колумбію і Сальвадор продемонстрували різке зменшення кількості в квітні і травні, а потім — приріст щодо минулого року в період з червня по вересень. Приплив коштів у Мексику, що є найбільшим одержувачем переказів у регіоні, зберіг стабільність, певною мірою тому, що мігранти були зайняті в життєво важливих галузях у Сполучених Штатах Америки, а крім того, мігранти, які відповідали відповідним критеріям, змогли скористатися впровадженими у США програмами економічного стимулювання.

У світовій економіці прогнозується подальше уповільнення, і на цьому фоні очікується, що обсяг грошових переказів у країни Близького Сходу і Північної Африки знизиться в 2020 році до рівня $55 млрд. Приплив грошових переказів в Єгипет, який є їх найбільшим одержувачем у регіоні, досі мав протициклічний характер: в умовах кризи працюючі за кордоном єгиптяни збільшують розміри разових переказів своїм сім'ям. Цілком ймовірно, в результаті обсяги переказів скоротяться під впливом зниження цін на нафту і сповільнення темпів економічного зростання в країнах Перської затоки, і в основних країнах — одержувачів переказів спостерігатиметься зменшення цих надходжень.

За прогнозами, обсяг грошових переказів в країни Південної Азії в 2020 році скоротиться приблизно до рівня $135 млрд. У Пакистані та Бангладеш наслідки спаду світової економіки були певною мірою компенсовані перетіканням грошових переказів з неофіційних каналів в офіційні, оскільки введення обмежень на поїздки ускладнило перевезення готівки своїми силами. Крім того, Пакистан ввів податкові стимули: з 1 липня 2020 року був скасовано утримання прибуткового податку при знятті готівки або оформленні банківських фінансових інструментів або переказу коштів з рахунків у національних банках. 

Очікується, що в 2020 році обсяг грошових переказів в країни Африки на південь від Сахари скоротиться до $44 млрд.  Скорочення надходжень, найімовірніше, чекає усі основні країни — одержувачі переказів. Оскільки пандемія зачіпає і країни, куди виїжджають мігранти з Африки на південь від Сахари, і країни їх походження, очікується, що скорочення обсягів грошових переказів зумовить погіршення ситуації з продовольчою безпекою і зростання масштабів бідності.

Згідно з інформацією з бази даних Світового банку «Вартість грошових переказів в світі» (Remittance Prices Worldwide), в третьому кварталі 2020 року середньосвітова вартість переказу $200 становила 6,8% і практично не змінилася порівняно з першим кварталом 2019 року.

Вона більш ніж удвічі перевищує цільовий показник у 3%, якого необхідно досягти до 2030 року відповідно до Цілей в галузі сталого розвитку. Найнижча вартість переказів у Південній Азії (5%), а найвища — в країнах Африки на південь від Сахари (8,5%). Найдорожче відправляти перекази через банки — середня вартість переказу становить 10,9%; далі йдуть поштові відділення (8,6%), системи грошових переказів (5,8%) та оператори мобільного зв'язку (2,8%).

Грошові перекази в Україну

У Нацбанку відзначили, що, незважаючи на карантин і пандемію, надходження в Україну за січень-вересень 2020 року через системи переказу коштів навіть зросли на 16%, якщо порівнювати з аналогічним періодом минулого року.

Читайте також: Грошові перекази мігрантів в Україну скоротилися на 13,2%

Через системи переказу коштів за 9 місяців цього року в Україну надійшло близько $2 млрд. У цілому в Україну надійшло приватних грошових переказів на суму близько $7,2 млрд (на 1 вересня 2020 року). Тобто тільки чверть приватних грошових переказів надійшло через прикордонні системи переказу коштів.

Читайте також: Глава ДПС Любченко хоче оподатковувати грошові перекази заробітчан

У 2020 році більше грошових переказів українці отримують зі США — понад 17% від загального обсягу переказів.

Національний банк переглянув прогноз очікуваного обсягу переказів від трудових мігрантів в Україну в 2020 році, знизивши його з $12,5 до $10 млрд.

Обсяг приватних переказів в Україну з-за кордону в 2019 році становив $11,98 млрд (разом офіційними і неформальними каналами). Це на 7,8% більше, ніж роком раніше (в 2018 році обсяг переказів дорівнював $11,1 млрд).

Стежте за цікавими та ексклюзивними матеріалами про вплив пандемії на економіку в телеграм-каналі «Економіка та коронавірус».

Коментарі - 5

+
+45
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
1 листопада 2020, 11:38
#
Уважаемые «заробитчане», люди которые покинули свою Родину из за невыносимых условий жизни, отсутствия достойной работы и т п давайте больше переводите денег своим родственникам - у нас поднялись тарифы, у нас бедствуют чиновники и на местах и в «центре»!
А нельзя озвучить цифру - сколько заработали платежные системы на такого рода переводах.
+
+44
bonv
bonv
1 листопада 2020, 14:06
#
Надходження в Україну, такі як перекази, зросли, через складність передачі бусиками і Ко через кордон. (не їздять так як до пандемії) А в цілому перекази суттєво впали.
+
0
Siege
Siege
2 листопада 2020, 9:57
#
Можно и босиком, но все что больше 10к забирают на таможне, да и могут банально не доехать. Сейчас множество других вариантов сделать перевод денег и быть спокойным
+
0
bonv
bonv
2 листопада 2020, 10:45
#
Є ті хто не хоче світити гроші переказами..
+
+45
bonv
bonv
1 листопада 2020, 14:45
#
Зволікання з МВФ загрожують Україні інфляцією та девальвацією – НБУ. І заробітчани не допоможуть..
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися