Мінфін - Курси валют України

Встановити
28 жовтня 2020, 15:10

Польща спрощує працевлаштування для українських лікарів

Польща має намір заповнити дефіцит медиків за рахунок українських лікарів і спрощує їх працевлаштування. Про це йдеться в повідомленні Аналітичного центру компанії з міжнародного працевлаштування Gremi Personal.

Польща має намір заповнити дефіцит медиків за рахунок українських лікарів і спрощує їх працевлаштування.
Фото: polsha24.com

Зміни до закону

В рамках внесення змін до закону про боротьбу з covid-19 польський Сейм запропонував рішення про спрощену процедуру прийому на роботу лікарів-фахівців, які отримали професійну кваліфікацію за межами ЄС.

На даний момент ці законодавчі зміни знаходяться в Сеймі на фінальній стадії прийняття і далі їх чекає підпис Президента. Таким чином Польща хоче заповнити дефіцит лікарів за рахунок медиків з України та Білорусі.

Читайте також: Робота в Польщі. Білоруси почали конкурувати з українськими заробітчанами

Що потрібно для працевлаштування

У законопроекті зазначено, що українські медики зможуть працювати в Польщі після виконання ряду умов: знання польської мови, наявності трирічного досвіду роботи, диплома лікаря, завіреного консулом Польщі і пройденого в Польщі кваліфікаційного навчання та ін. В цьому випадку польські лікарні зможуть брати на роботу лікарів на термін до 5 років. Перший рік українські медики працюватимуть під контролем польських колег.

Медицина Польщі

Згідно зі статистичними даними Євростату, в Польщі у співвідношенні до всіх країн ЄС — найнижча кількість лікарів — лише 238 медиків на 100 тис. мешканців.

За інформацією Вищої лікарської палати, в Польщі не вистачає 68 тисяч лікарів.

Читайте також: Українські трудові мігранти почали перевозити в Польщу сім'ї

Польські медики також звільняються через епідемію коронавирусу і вже на протязі декількох років виїжджають на роботу за більш високими заробітками в Німеччину, Британію та інші країни ЄС.

Як поляки зацікавлюють наших трудових мігрантів

«Соціальний пакет» від польського уряду мотивує українців, які мають ВНЖ в Польщі з доступом до ринку праці, залишитися там на тривалий термін і перевезти до себе родину.

З 2019 року українці можуть щомісяця отримувати 500 злотих (близько 3 600 грн). допомоги на кожну дитину в рамках програми «Сім'я 500+». Щорічно до нового навчального року українські сім'ї можуть розраховувати на 300 злотих на дитину-школяра за програмою «Добрий старт 300+» для збору в школу.

Крім того, з 1 серпня 2020 року для українців доступний туристичний бон, покликаний підтримати сімейний відпочинок і внутрішній туризм в Польщі в зв'язку з пандемією.

Також польський уряд підтримує незаможні українські сім'ї харчовими наборами до свят, виплатами соціальних стипендії для студентів з сімей з невисоким доходом, а ті українці, які працюють в Польщі офіційно, у подальшому можуть розраховувати на польську пенсію.

Стежте за цікавими та ексклюзивними матеріалами про вплив пандемії на економіку в телеграм-каналі «Економіка та коронавірус».

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися