Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 жовтня 2020, 14:50

Карантинні обмеження на розмір зарплат чиновників у Нацбанку не діяли — ЗМІ

Закон, згідно з яким розмір зарплат та інших виплат держслужбовців і посадових осіб державних компаній на час карантину обмежувався 10 мінімальними зарплатами, не поширювався на членів Ради НБУ. Про це пише ЕП.

Закон, згідно з яким розмір зарплат та інших виплат держслужбовців і посадових осіб державних компаній на час карантину обмежувався 10 мінімальними зарплатами, не поширювався на членів Ради НБУ.
Фото: wikipedia.org

Що відомо

Рішення не обмежувати розмір зарплат членам Ради Нацбанку ухвалило правління НБУ. Цю інформацію ЕП підтвердив член Ради Нацбанку Віктор Козюк.

«Стаття закону передбачала перелік посад і осіб, на кого поширюються обмеження. Формальних застережень, що вона поширюється на членів Ради НБУ, там дійсно не було. Ніхто не знає, в чому причина цього», — повідомив він.

Читайте також: Режим тиші закінчився. Рожкова і Сологуб прокоментували перерозподіл повноважень в НБУ

«Питання винагород членів Ради НБУ було винесено на засідання, і Рада проголосувала рекомендувати правлінню Нацбанку діяти відповідно до закону. У правління не було законодавчих підстав інтерпретувати положення так, щоб обмежити розмір виплат членам Ради», — додав Козюк.

Читайте також: Обмеження зарплат в держсекторі загрожує втратою кадрів — Рожкова

Що кажуть у Нацбанку

У Національному банку відмовилися озвучити розмір винагород членам Ради НБУ в 2020 році.

Відповідно до фінансової звітності НБУ за 2019 рік, щомісяця член Ради Нацбанку отримували близько 133 тисяч гривень.

Якщо припустити, що цього року розмір винагород не змінювався, то члени Ради Нацбанку щомісячно заробляли майже втричі більше, ніж чиновники в інших органах влади або державних компаніях.

Читайте також: У Кабміні передумали скасовувати обмеження зарплат в держбанках

Які обмеження діяли

  • У квітні цього року Кабмін обмежив розмір заробітної плати керівників виконавчих органів і членів наглядових рад держкомпаній.
  • На період карантину Рада визначила граничну суму зарплат чиновників і суддів в 10 мінімальних заробітних плат (47 000 грн). Тоді мінімальна зарплата становила 4723 гривень.
  • 28 серпня Конституційний суд визнав, що обмеження заробітних плат державних службовців і суддів в період карантину є незаконним.
  • Президент Зеленський 1 жовтня підписав закон з поправками до держбюджету на 2020 рік. Документ дозволяє уряду скасувати обмеження на зарплати в держкомпаніях.

Коментарі - 3

+
+30
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
26 жовтня 2020, 15:05
#
А де діяли? Знав, що не зможе кожна кухарка керувати державою, але не думав, що аж так не зможе…
+
0
optyma
optyma
26 жовтня 2020, 18:19
#
А разве это плохо? Люди делают себе баблишко, надо радоваться за людей))
+
0
optyma
optyma
26 жовтня 2020, 18:19
#
Это при социализмах плохо, все нищие, а ныне хоть есть обеспеченные и богатые, и это хорошо))
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися