Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 жовтня 2020, 8:21

Нові вимоги до мікрокредитування. Що зміниться з 1 січня

Нові вимоги щодо мікрокредитування, передбачені ухваленим у вересні відповідним законом, запрацюють з 1 січня 2021 року. Про це йдеться у повідомленні Мін'юсту в телеграм-каналі.

Нові вимоги щодо мікрокредитування, передбачені ухваленим у вересні відповідним законом, запрацюють з 1 січня 2021 року.
Фото: epravda.com.ua

Чого очікувати

  • Обмеження сум штрафів на пені

З моменту набрання чинності законом кредитні договори, що укладаються на строк до одного місяця, та договори, загальний розмір позики за якими не перевищує однієї мінімальної заробітної плати, відноситимуться до споживчих кредитів, а відтак такі відносини регулюватимуться нормами закону «Про споживче кредитування».

Законом встановлено, що максимальна сукупна сума штрафів і пені за порушення споживачем виконання його зобов’язань на підставі договору про споживчий кредит, загальний розмір кредиту за яким не перевищує мінімальної заробітної плати, не може перевищувати розмір подвійної суми, одержаної споживачем за таким договором, і не може бути збільшена за домовленістю сторін.

Читайте також: Захист споживачів: Рада обмежила розмір штрафів за мікрокредитами

  • Заборона зміни процентної ставки

Надзвичайно важливим для споживачів мікрокредитів є закріплення на законодавчому рівні заборони зміни процентної ставки за кредитом, порядку її обчислення, порядку сплати відсотків у бік погіршення умов для споживача. Оскільки дуже поширеною проблемою є нерозуміння повної вартості кредиту та санкцій у випадку прострочення, які могли потроїти чи навіть збільшити борг людини в десятки разів і, як наслідок, людина неспроможна його повернути.

  • Про кредитну історію

Відтепер обов’язковою умовою укладення договору про споживчий кредит є згода споживача на доступ до інформації, що складає його кредитну історію, та на збір, зберігання, використання та поширення через бюро кредитних історій, включене до Єдиного реєстру бюро кредитних історій, інформації щодо нього та цього кредиту. У разі ненадання такої згоди споживачем, кредитодавець повинен відмовити в укладенні договору та здійсненні кредитної операції.

Ще однією новацією є встановлення обов’язку для кредитодавця безоплатно передавати інформацію щодо всіх споживчих кредитів хоча б до одного бюро кредитних історій, включеного до Єдиного реєстру бюро кредитних історій.

Читайте також: Ольга Лобайчук: НБУ планує оновити вимоги до банківських договорів

Наступним нововведенням є скорочення строку внесення кредитним бюро отриманих від кредитодавця відомостей. Раніше на дану процедуру законодавством передбачалося сім днів, тепер же цей строк обмежений двома днями.

  • Обмеження щодо кількості «швидких кредитів».

Попри переважну кількість змін на користь клієнтів фінансових установ, Закон обмежує можливість отримувати безмежну кількість швидких кредитів без наміру їх повертати, тим самим захищаючи фінансові установи від збільшення проблемної заборгованості.

Коли ухвалили закон про мікрокредитування

У першому читанні Верховна Рада ухвалила закон про мікрокредитування (законопроєкт №1109, автор – депутат від «Слуги народу», голова фінансового комітету парламенту Данило Гетманцев) 4 лютого, а в цілому – 15 вересня 2020 року.

Попередження Мін'юсту

У Міністерстві юстиції радять українцям не здійснювати сумнівних кредитних операцій, які можуть негативно вплинути на фінансовий стан позичальника.

«Перед тим, як взяти кошти у мікрофінансових організаціях, обов’язково уважно перечитайте усі пункти наданого вам кредитного договору. Не допускайте прострочення платежів за кредитним договором та користуйтеся послугами лише перевірених компаній з хорошою репутацією», – підкреслили у Мін'юсті.

Читайте також: Що змінить закон про захист прав споживачів фінпослуг

Нагадаємо

З 1 вересня на сайтах банків мали б запрацювати кредитні і депозитні калькулятори. З їх допомогою клієнти мають дізнатися реальну суму заробітку від вкладу і реальні суми платежів за позиками.

Наприкінці січня чинності набрав закон про захист прав споживачів фінансових послуг.

Новий закон зобов’язує банки й інші фінустанови розкривати реальну вартість фінансових продуктів. Тобто, разом із усіма комісіями, вартістю страховки, послуг нотаріуса, податковими відрахуваннями тощо.

Іншими словами, і в рекламі, і на сайті банки повинні вказувати ефективну процентну ставку. Особливо це стосується кредитів.

Читайте також: Нацбанк посилить вимоги до кредитів фізосіб

«Мінфін» щомісяця розігрує 3000 гривень, щоб надихнути наших користувачів залишати цікаві та актуальні відгуки про банки.

Вони допомагають фінустановам визначити больові точки і вдосконалювати сервіс, а читачам — приймати правильні рішення при виборі банку.

ЗАЛИШИТИ ВІДГУК ПРО РОБОТУ БАНКУ

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися