Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 жовтня 2020, 15:21

Чому Україна не готова до накопичувальної пенсійної системи

Український уряд планує з 2021 року запровадити накопичувальну пенсійну систему на базі приватних страхових компаній і недержавних пенсійних фондів. Проєкт тягнеться роками, проте зараз чомусь ці плани зазнали критики з боку міжнародної спільноти. Зокрема, про це йдеться в листі МВФ.

Накопичувальна пенсійна система, пенсія, пенсійні фонди, МВФ, гроші
фото: glavcom.ua

Експерт з питань соціальної політики Андрій Павловський розглянув для ЕП застереження, що виникли стосовно запровадження накопичувальної пенсійної системи. «Мінфін» ділиться з читачами головними висновками експерта.

Заощадження «з'їсть» інфляція

В умовах війни та економічної кризи викликає питання ефективність розміщення та використання коштів на накопичувальних рахунках.

За експертними оцінками та з досвіду інших країн, інвестування коштів накопичувальної пенсійної системи буде ефективним за умови, якщо інвестиційний дохід від інвестування пенсійних активів перевищуватиме рівень інфляції за рік щонайменше на 2-3%.

Відсутність гарантії збереження коштів

Накопичувальна система пенсійного страхування є загальнообов'язковою та державною. Однак в Україні немає інструментів гарантування збереження коштів пенсійних накопичень та дієвого контролю за їх розміщенням та використанням.

Такими інструментами може бути:

  • створення централізованого гарантійного фонду. При цьому, за розрахунками експертів, це збільшує вартість адміністрування на 1-2,5%;
  • посилення вимог до компаній з управління пенсійними активами, зокрема, у частині формування ними власного резервного фонду.

Немає порогу для адміністративних витрат

Кошти накопичувальної системи пенсійного страхування використовуються, у тому числі, для оплати послуг:

  • компаній з управління активами відповідного недержавного пенсійного фонду;
  • з проведення планової аудиторської перевірки;
  • виконавчої дирекції Пенсійного фонду з адміністрування Накопичувального фонду;
  • з адміністрування недержавного пенсійного фонду.

Як свідчить досвід країн, у яких тривалий час функціонує другий рівень пенсійного забезпечення, в накопичувальній системі пенсійного страхування високі адміністративні витрати призводять до низького рівня результатів довгострокового інвестування та зменшення розміру пенсійних виплат.

Читайте також: Чи будуть українці отримувати пенсії через 15 років

Втрата солідарної пенсійної системи

Зменшення частини внесків до солідарної пенсійної системи за рахунок їх перерозподілу до накопичувальної системи призведе до збільшення дефіциту Пенсійного фонду та фондів соціального страхування. При цьому, передбачається подальше зменшення коефіцієнту ЄСВ.

Перед тим, як прийняти рішення про запровадження недержавних пенсійних фондів, уряд мусить врахувати такі моменти:

  • запровадження накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування не повинно мати негативного впливу на фінансове забезпечення солідарної пенсійної системи;
  • забезпечення на належному рівні пенсійних накопичень та відповідних пенсійних виплат з накопичувальної системи потребує стабільного економічного зростання, значного підвищення рівня заробітної плати та зниження рівня інфляції в країні;
  • на стартовому етапі впровадження накопичувальної системи мають бути вжиті такі заходи, які б унеможливили зловживання і завищені адміністративні витрати та запобігли б негативним наслідкам запровадження накопичувальної системи – перетворення її на сумнозвісну фінансову піраміду.

Накопичувальна система східноєвропейських країн не виправдала сподівань на побудову такого рівня пенсійного забезпечення громадян, який досягнуто у Західній Європі. Зокрема, це сталося через нижчий рівень зарплат, а, відповідно, й пенсійних внесків, слабкий розвиток фінансових інститутів і невеликий вибір фондів для інвестування з достатньою дохідністю на пенсійні накопичення.

Читайте також: Пенсії не буде. Як готуватись до старості

Коментарі - 17

+
+134
Langevin
Langevin
22 жовтня 2020, 16:00
#
Самое главное - наверняка, прямо или косвенно, деньги накопительного фонда пойдут в покрытие дефицита бюджета основного ПФ. Вот просто абсолютно в этом уверен. Через 15 лет будет очередное «ой, все», «ну не шмогла я» и «надо было рассчитывать на себя».
+
+45
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
22 жовтня 2020, 20:17
#
Не можна забрати кошти з НЕДЕРЖАВНОГО фонду в ПФУ. На то він і недержавний.
+
+73
m0ps
m0ps
22 жовтня 2020, 21:58
#
Нельзя ≠ невозможно ;)
+
+20
zzel
zzel
23 жовтня 2020, 0:03
#
Это типа как Коломойскому нельзя было выводись из негосударственного Приватбанка 150 млрд грн, потом делать клоуном президента, и ещё требовать с государства 150 млрд грн ? Ок, раз нельзя так делать - надо что бы кто то ему это сказал
+
+25
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
23 жовтня 2020, 9:54
#
В коментарі було сказано «забрати в бюджет ПФ», я відповів, що в бюджет ПФУ забрати не можна. До чого тут Коломойський і Приват? Хіба він бабло в бюджет з банку вивів? Він просто вкрав. І таки да, з недержавного пенс фонду також можна вкрасти. Відкрию вам таємницю, навіть у вас з-під матрасу можна вкрасти.
+
0
Langevin
Langevin
23 жовтня 2020, 9:46
#
Все можно. Принимается постанова, что пенсионные накопления должны лежать в «надежных активах»™ . Перечень «надежных активов»™ прилагается, начинается он на ОВ а заканчивается на ГЗ.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
23 жовтня 2020, 9:55
#
Не можна... не буде один надійний актив, система працює інакше.
+
+15
Игорь Коляда
Игорь Коляда
22 жовтня 2020, 20:50
#
Накопительная система пенсионного страхования является общеобязательной и государственной. Однако в Украине нет инструментов обеспечения сохранности средств пенсионных накоплений и действенного контроля за их размещением и использованием.
Такими инструментами могут быть:


Единственным инструментом,обеспечивающим сохранность средств пенсионных накоплений(равно и НЕ пенсионных накоплений) может быть только  СТАБИЛЬНОСТЬ национальной денежной единицы,а не что предлагает «эксперт».
Для примера возьмите ФГВФЛ,это тоже - централизованный гарантийный фонд,который уже .... дотируется из госбюджета.
И это на «малом горизонте»,а что будет на «горизонте» в 30 и более лет?
То же самое и с "ужесточением требований"  - хотя бы научились следить и наказывать за НЕ исполнение уже имеющихся требований.
Что толку от этого ужесточения,если нет должного контроля ЗА ИСПОЛНЕНИЕМ требований?
И не нужно быть «экспертом»,чтобы понимать прописные истины .

+
0
SergS7
SergS7
22 жовтня 2020, 22:42
#
Тому що... гладіолус)
+
0
optyma
optyma
22 жовтня 2020, 22:54
#
Пенсий не будет!
+
+65
Sviatoslav Kiral
Sviatoslav Kiral
22 жовтня 2020, 23:32
#
Поки нарід вважає нормальною зарплату чиновника, що керує мільярдами, у 10 000 гривень - миші гроші їсти не перестануть
+
0
sadbuttrue
sadbuttrue
23 жовтня 2020, 11:31
#
Я б ще додав форм мажорні обставини та ризик неправильних інвестицій і подальші збитки фонду. На прикладі 2020 року для фондів скандинавіі.
+
0
53910117
53910117
2 листопада 2020, 12:27
#
А що там було у Скандинавії?
+
+42
Sage05
Sage05
24 жовтня 2020, 12:13
#
Если есть негосударственный ПФ, который мои деньги собрался у себя удержать, а потом мне выдать...чем это принципиально отличается от того, что я просто сам буду откладывать?В любом случае- все риски на меня лягут.
+
0
53910117
53910117
2 листопада 2020, 12:29
#
Це відрізняється тим, що самостійно українці відкладати не вміють і не будуть. А державний фонд буде стягувати з ваш гроші обов'язково, незалежно від вашого бажання.
+
+13
Sage05
Sage05
2 листопада 2020, 15:58
#
«стягувати з ваш гроші обов'язково, незалежно від вашого бажання»- соболезную наёмным. А мне как раз пофиг) Хорошо быть ФОПом.
+
+15
Zorika
Zorika
24 жовтня 2020, 18:01
#
Согласна с автором. Хорошо, что об этом сейчас заговорили - в нашей стране нет важных условий для реализации 2го этапа пенсионной реформы из-за инфляции и отсутствия надежных фондов. При предыдущей власти во всю пихали эту идею. Было бы неплохо - с каждого еще 4-10% ежемесячно собирать куда-то в никуда, что потом никогда не получишь обратно. Нацкомиссия по ЦБ и ФР радостно потирала ручки.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися