Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 жовтня 2020, 16:46

У Банк Канади шукають економіста з цифрових валют

Нова спеціалізація у фінансовій сфері - фахівець з питань розвитку CBDC і стейблкоінів. Таку вакансію розмістив на своєму сайті Банк Канади.

У Банк Канади шукають економіста з цифрових валют
Фото: uazmi.net

Функції фахівця з «цифри»

До функцій фахівця з цифрових валют входить моніторинг й аналіз розвитку електронних платіжних засобів, у тому числі цифрової валюти центробанку (CBDC) і стейблкоінів. Претенденти на вакансію повинні бути знайомі з криптовалютними платформами і традиційними платіжними системами. Серед завдань - робота над конкретними проєктами для потенційного розвитку CBDC.

На посаду розглядають фахівців з досвідом роботи в аналітиці публічних блокчейн-даних.

«Ви отримаєте виклик, заряд енергії та мотивацію, щоб досягти успіху в середовищі, де ми оновлюємо центральну банківську систему і способи ведення бізнесу, а також зміцнюємо культуру інновацій», - сказано в описі вакансії.

Проте раніше фінансовий регулятор назвав запуск CBDC ризикованим кроком для держав. На думку Банку Канади, особливу увагу в цьому питанні слід приділити безпечному зберіганню активів і використанню електронних гаманців.

Відмінності CBDC

  • CBDC одночасно підвищить конкуренцію і стабільність фінансової сфери на фоні того, як банки тіснять технологічні компанії та криптовалюта.
  • CBDC дозволяє підвищити фінансову інклюзивність, оскільки може запропонувати нову платіжну інфраструктуру з меншими витратами на перекази. Крім того, центральним банкам стане простіше працювати в діджитал-економіці.
  • Цифрові валюти розширять інструменти фіскальної політики, доступні регуляторам - наприклад, дозволять уникнути «пастки нульових ставок». Прозоріші дані платіжних потоків підвищать якість макроекономічної статистики.
  • CBDC також стимулює використання місцевої валюти для оплати товарів і послуг, що особливо актуально в країнах, схильних до доларизації економіки.
  • CBDC дозволить знизити розрахункові ризики, забезпечити цілодобову доступність ліквідності для банків, скоротити витрати при транскордонних переказих і т. ін.

Банк міжнародних розрахунків (BIS) спільно з групою з семи центральних банків визначилися з вимогами для створення цифрової валюти центрального банку (CBDC).

CBDC повинна бути:

  • стійкою і безпечною для підтримки працездатності;
  • зручною і доступною (безкоштовною або за низькою ціною) для кінцевих споживачів;
  • підтримуватися відповідними стандартами і регулюватися чіткою правовою базою;
  • сприяти конкуренції на ринку і розвитку інновацій.

Читайте також: Крістін Лагард розповіла про перспективи цифрового євро

Цифрова національна валюта стає популярною

  • 54% центробанків у світі, що беруть участь в опитуванні Світового банку в 2019 році, на даний час вивчають питання випуску власної цифрової валюти.
  • 32% поки не вивчали питання.
  • Тільки 15% після проведення досліджень прийняли рішення не випускати CBDC.

Раніше «Мінфін» писав, що цифрову ієну в середині літа почав тестувати центробанк Японії.

Читайте також: Mastercard запустила платформу для тестування національних криптовалюта

НБУ працює над цифровою гривнею

Як писав «Мінфін», Нацбанк України готовий випустити електронні гроші - е-гривню.

  • У 2018 році Нацбанк вже проводив пілотний проєкт і тестував використання електронних грошей серед своїх співробітників. Тестування базувалося на технології блокчейн та інфраструктурі платіжної системи «Простір».
  • В обіг було випущено обмежений обсяг електронної гривні - трохи більше 5000 грн. Вся емісія е-гривні ввійшла в обіг готівки поза банками.
  • За прогнозами регулятора, вже через 5-7 років близько 20% всіх гривень в обігу будуть повністю цифровими.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися