Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 жовтня 2020, 13:34

В Австрії затримали українця, якого розшукували за крадіжку мільйонів євро

У Відні затримали українця, підозрюваного в розкраданні мільйонних кредитів під час банківської служби в Україні. Про це пише австрійське видання Kurier.

В Австрії затримали українця, якого розшукували за крадіжку мільйонів євро
Фото: 112.ua

«Слідчі Віденського управління кримінальної поліції затримали у Відні шахрая, який переховувався з 2014 року», — інформує видання.

Чоловік перебував у розшуку за міжнародним ордером на арешт за звинуваченням у розкраданні кредитів на суму близько €9 млн, які він привласнив як банківський службовець в Україні в період з 2012-го по 2014 рік.

Після злочину він переховувався за кордоном і використовував підроблені документи.

Тепер 45-річний українець затриманий у Відні. Він знаходиться під вартою і невдовзі буде екстрадований, підкреслює видання.

Як крадуть

В Україні кілька років тому спостерігався бум банківських крадіжок, до яких були причетні співробітники цих установ. Мало не щодня з'являлися новини про крадіжки з банків. У Києві співробітники банку привласнили 50 млн грн, в Одесі працівник фінустанови привласнив пенсії місцевих жителів, в Охтирці Сумської області фахівці однієї з фінустанов викрали 800 тис. грн з рахунків Свято-Троїцького монастиря і т. ін.

Часом з банківських сейфів в українців пропадають коштовності і великі суми грошей. Але причетність своїх співробітників до таких крадіжок у фінустановах заперечують. Як і те, що з їх допомогою грабують людей, котрі зняли п'ять хвилин тому гроші в цьому відділенні.

Дійсно таких випадків побільшало і експерти пов'язують їх з банкопадом в ті роки. Коли все було стабільно, то людина, яка працює в структурі, робить кар'єру, планує своє життя.

Схеми знизу і згори

«Певний відсоток крадіжок грошей у банках відбувається завжди, — зауважує фінансовий експерт Олексій Кущ. — Причому ці злочини можна ділити на два рівні. На мікрорівні цим займаються касири, особливо у віддалених банківських відділеннях, які погано контролюються центральними офісами. І крадуть вони невеликі суми грошей». Схема найчастіше така: касир, який має доступ до інформації по рахунках вкладників банків і самим рахунках, підробляє документи і підписи вкладників і забирає їхні гроші.

Читайте також: Шахраї придумали нову схему крадіжки грошей через Zoom

А на макрорівні (найчастіше це відбувається з відома топ-менеджерів банків) працює інша схема, каже Кущ. Банки «граються» з грошима клієнтів. Щоправда, частіше такі злочини процвітали здебільшого до кризи. «Частина готівки, яку приносили в банк клієнти, вилучалася. Її пускали на проведення різних операцій, в тому числі і на валютному ринку, спекуляцій на фондовому ринку. А коли клієнт приходив за своїми грошима, там швидко проводили проводки, і він отримував готівку. Але часто ці операції не проходили через офіційний бухоблік, така собі чорна каса. Це дуже добре працювало, коли ринок зростав і видачу старих депозитів можна було перекривати новими. Але коли відбулася криза, всі ці випадки стали масово виявлятися. Почався відтік грошей, і керуючі банками не могли знайти кошти, щоб розрахуватися з клієнтами. І тоді з'ясовувалося, що гроші офіційно не проводили», — додає Кущ.

За його словами, частими бували і дрібні крадіжки. Причин кілька: банки економлять на адміністративних витратах, зарплаті співробітників і програмних продуктах, на безпеці, в результаті чого втрачається контроль над відділеннями, філіями. А економія на оплаті призводить до того, що вимивається кадровий, професійний склад.

Читайте також: 11 шахрайських схем, які розцвіли в карантині. Як аферисти заробляють на епідемії

Коментарі - 4

+
0
bonv
bonv
16 жовтня 2020, 14:10
#
Довіри до банків стає все менше..
+
+30
bonv
bonv
16 жовтня 2020, 14:11
#
Первое место на всероссийском конкурсе анекдотов присуждено Банку России за фразу: «Ситуация в банковском секторе стабилизируется и очень скоро вкладчикам опять будет нечего терять!»:)) Не только на россии..
+
0
Буква Ґ
Буква Ґ
16 жовтня 2020, 14:12
#
выяснялось, что деньги официально не проводили
нужно посадить всех кто ложил деньги в период с 3 по 0 дней до его закрытия, а потом получал с фонда гарантирования деньги. Так как деньги и не ложились в кассу.
+
0
AkTimBor75
AkTimBor75
18 жовтня 2020, 9:01
#
Злодій повинен сидіти у в'язниці (с)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися