Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 жовтня 2020, 16:21

На позаплановій зустрічі фінансисти G20 обговорять борги найбідніших країн

Фінансова G20 в листопаді проведе позачергову зустріч для обговорення механізмів зменшення боргового навантаження на країни з низьким рівнем доходу. Це стосується тих регіонів, що виходять за межі Ініціативи щодо призупинення обслуговування боргу (DSSI), повідомляє Інтерфакс-Україна.

На позаплановій зустрічі G20 обговорять борги найбідніших країн
Фото: finbalance.com.ua

«З огляду на масштаби кризи covid-19, значну вразливість боргу і погіршення перспектив у багатьох країнах з низьким рівнем доходу, ми визнаємо, що робота з борговими зобов'язаннями, яка виходить за рамки DSSI, може знадобитися в кожному конкретному випадку. У цьому контексті ми домовилися про „загальні правила роботи з борговими зобов'язаннями за межами DSSI«, які узгоджені Паризьким клубом кредиторів», – йдеться в комюніке за підсумками чергової зустрічі міністрів фінансів і глав центробанків G20, яка пройшла в онлайн-режимі.

Фінансова G20 планує зібратися напередодні саміту лідерів G20 в Ер-Ріяді, щоб обговорити невирішені питання, пов'язані з DSSI.

Ініціатива DSSI

Ця ініціатива дозволяє країнам з низьким рівнем доходу припиняти офіційні платежі з обслуговування боргу на двосторонній основі до кінця 2020 року. „Ми домовилися подовжити DSSI ще на 6 місяців і вивчити до моменту проведення весняних зустрічей МВФ і Світового банку в 2021 році, чи вимагає економічна і фінансова ситуація подальшого подовження ще на 6 місяців“, – йдеться в документі.

Міністри і глави центробанків висловили розчарування тим, що приватні кредитори не підключилися до ініціативи, і рекомендували їм взяти участь на порівняних із суверенами умовах за запитом країн-боржників. Також вони підтримали дії багатосторонніх банків розвитку в цій сфері.

Читайте також: Країни G20 виділять понад $21 мільярд на боротьбу з коронавірусом

Що ще схвалила фінансова «двадцятка»

Міністри також схвалили оновлення Плану дій G20 у відповідь на covid-19, який був ними ухвалений ще на зустрічі 15 квітня. План встановлює ключові принципи, якими керується „двадцятка“ в своїх діях у відповідь на кризову ситуацію, зобов'язання з конкретних заходів міжнародного економічного співробітництва в боротьбі з кризою і підтримки відновлення економік. Схвалені оновлення, як зазначається в комюніке, забезпечать швидке реагування на мінливу ситуацію в галузі охорони здоров'я та економіки.

Крім того, фінансова „двадцятка“ звернулася до МВФ з проханням підготувати аналіз потреб у зовнішньому фінансуванні країн, що розвиваються, з низькими доходами в найближчі роки і варіантів стійкого фінансування, а до Світового банку – з проханням розширити масштаби своєї роботи і використовувати нові інструменти для мобілізації приватного фінансування в ці країни.

Страхування від COVID-19. Виплата до 50 тисяч гривень

Стежте за цікавими та ексклюзивними матеріалами про вплив пандемії на економіку в телеграм-каналі «Економіка та коронавірус».

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися