Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 жовтня 2020, 13:45

Замбія може оголосити про дефолт. Основна причина — коронавірус

Африканська держава може стати першою, яка повідомить про дефолт через COVID-19, передає LBLV, посилаючись на дані Financial Times. Вчора місцевий уряд повідомив, що не зможе виплачувати заборгованість, якщо власники євробондів на 3 мільярди доларів не дадуть піврічну відстрочку.

Африканська держава може стати першою, яка повідомить про дефолт через COVID-19, передає LBLV, посилаючись на дані Financial Times.
Фото: LBLV

Ця ситуація наочно покаже, чи зможуть країни спільними зусиллями впоратись із економічною кризою, спровокованою вірусом, що вже забрав життя більше мільйона людей у всьому світі.

Наступного тижня буде проведено голосування власників облігацій. Прогноз невтішний: незважаючи на можливий дефолт, вони можуть відмовити у проханні влади Замбії. Кредитори сумніваються в тому, що вони знаходяться у рівних умовах в ситуації, що склалася.

Мінфін Замбії повідомив, що якщо кредитори не погодяться на прохання, держава не зможе виплатити заборгованості, а це спровокує накопичення боргу. Уряд вважає, що тимчасова зупинка виплат за євробондами допоможе спланувати ефективну стратегію управління боргами.

Більше ніж на 3% упали в ціні бонди з погашенням у 2024 році – до 0,46 долара, після того як з'явилась новина про можливий дефолт.

Боргові зобов'язання держави становлять 42 мільйони доларів. Якщо виплата не пройде протягом 30-ти днів пільгового періоду, в країні буде офіційно оголошений дефолт за боргом.

Замбія є другим в Африці виробником міді. Незважаючи на це, зовнішній борг країни становить 12 мільярдів доларів. Як повідомляє LBLV, такі борги перевищують допустимі стандарти МВФ, з яким влада країни намагається домовитись.

Александер Чорний, фінансовий аналітик LBLV.com

Джерело: Мінфін