Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 жовтня 2020, 15:00

Оголошено лауреатів Нобелівської премії-2020 з економіки

Цього року Шведська академія наук відзначила внесок в удосконалення теорії аукціонів і винахід нових форматів аукціонів. Про це повідомив генеральний секретар Шведської королівської академії наук Йоран К. Ханссон.

Оголошено лауреатів Нобелівської премії-2020 з економіки
Фото: rublev.com

Кому дісталася премія

У цьому році Нобелівську премію з економіки розділять американці Пол Мілгром і Роберт Вілсон. Обидва викладають у Стенфордському університеті.

«Лауреати цього року Пол Мілгром і Роберт Вілсон вивчають, як працюють аукціони. Вони також використовували свої ідеї для розробки нових форматів аукціонів для товарів і послуг, які важко продати традиційним способом - наприклад, радіочастоти. Їх відкриття принесли користь продавцям, покупцям і платникам податків по всьому світу», - йдеться у повідомленні на сайті Нобелівської премії.

Мілгром сформулював ширшу теорію аукціонів, яка включає не тільки загальну, а й приватну оцінку лота, що варіюється між різними учасниками торгів. Він проаналізував стратегії торгів на декількох популярних аукціонних форматах і дійшов висновку, що продавець отримає вищий дохід, якщо учасники торгів знають, в яку суму скільки об'єкт торгів оцінили інші учасники.

Вілсон же продемонстрував, чому раціональні учасники торгів, як правило, роблять ставки нижче за їхню власну оцінку лота: вони переживають через так зване «прокляття переможця», тобто що заплатять надто багато.

Нагадаємо, в минулому році премію отримали Майкл Кремер з Гарварду і подружжя Естер Дюфло і Абхіджіт Банерджі з Массачусетського технологічного інституту. Вони розробили новий підхід до пошуку рецептів боротьби з бідністю.

Особливості Нобелівської премії з економіки

Нобелівська премія з економіки - не зовсім Нобелівська. Офіційно вона називається премією Шведського державного банку з економічних наук пам'яті Альфреда Нобеля. У 1968 році на честь свого 300-річчя центральний банк Швеції Sveriges Riksbank пожертвував Нобелівському фонду велику суму грошей на те, щоб заснувати ще одну премію - з економічної науки.

Читайте також: Нобелівську премію з економіки дали за боротьбу з бідністю

Лауреата економічної премії обирає Шведська академія наук. Вона керується тими самими правилами, що і при нагородженні видатних робіт в інших наукових дисциплінах.

Традиційно лауреатів в економіці називають у Стокгольмі останніми.

Коли буде вручено премію

Вручення Нобелівських премій відбудеться 10 грудня, але в нинішньому році через пандемію коронавіруса формат церемонії змінено. Нобелівські лауреати виступатимуть у форматі відеоконференції, а святковий банкет скасовано.

Премія в розмірі 10 млн шведських крон (понад $1,1 млн) буде поділено між лауреатами порівну.

Читайте також: Організатори збільшили розмір Нобелівської премії

Коментарі - 3

+
0
An GenShuo
An GenShuo
12 жовтня 2020, 17:33
#
Дивно, що немає українських, вони ж пропонують ріст ВВП 40% річний.
+
+10
bonv
bonv
12 жовтня 2020, 20:06
#
І 4 тис баксів вчителям.. І війну легко завершити - просто перестати стріляти..
+
0
bampi
bampi
13 жовтня 2020, 11:19
#
Ссылка на работу (может быть кому-то интересно): Incentive Auction Design Alternatives: A Simulation Study - https://milgrom.people.stanford.edu/sites/g/files/sbiybj4391/f/experimental_design_for_incentive_auction_paper_21-feb-2020.pdf
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися