Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 жовтня 2020, 11:09

День Колумба і валюта в Україні: що буде з курсом у понеділок

Понеділок на валютному ринку України пройде без значних обсягів операцій, хоча особливого спокою ми все ж таки обіцяти не можемо. Але про це нижче.

Понеділок на валютному ринку України пройде без особливих обсягів операцій, хоча особливого спокою ми все ж таки обіцяти не можемо.
Фото: unsplash.com

За прогнозами «Мінфіну», статистика торгів 12 жовтня становитиме до $ 100-120 млн при здійсненні до 350-420 угод. Виною всьому — вихідний в США. Американці відзначають День Колумба і всі розрахунки по долару пройдуть на умовах поставки ТОМ. Тобто — розрахунки в гривні сьогодні, поставка долара — завтра. Це не популярний формат операцій для нашого міжбанку і основна частина клієнтів або вже закрила свої угоди ще в п'ятницю (що до речі, й підтягнуло котирування долара вгору на кінець сесії 9 жовтня), або — перенесе ці угоди вже відразу на завтра.

Тому 12-го числа в основному клієнти будуть працювати з євро та рублем, з якими сьогодні всі операції проходять в звичайному форматі розрахунків «день-в день».

Враховуючи, що долар, як і раніше, займає основне місце в розрахунках на нашому міжбанку — відсутність роботи по ньому в звичайному режимі дуже сильно зменшить загальні обсяги статистики. Але саме малооб'ємний і досить млявий ринок спровокує окремих гравців на намагання «поганяти» курс долара протягом дня на дрібних сумах. Нацбанку в цьому випадку немає сенсу особливо втручатися в хід подій, тому що основна частина клієнтів банків сьогодні не особливо «постраждає» від таких ситуативних розгойдувань курсу й тому у спекулянтів є відмінний шанс погратися з курсом в тих межах, які їм дозволить фактичний попит на валюту. І вони намагатимуться цим скористатися.

Відео: Криза, долар, гривня. Прогноз курсу на жовтень 2020

Крім чинника розрахунків по долару на ТОМі, сьогодні на наш міжбанк ще вплине:

  1. активна робота клієнтів по євро і рублю;
  2. наближення вже українського вихідного — Дня захисника України (середа);
  3. наближення днів бюджетних проплат.

Клієнти будуть намагатися у понеділок оперативно закрити свої угоди в євровалюті та рублі, щоб завтра вже перед нашими святами — зосередитися на своїх розрахунках у доларі.

Ми навряд чи сьогодні побачимо регулятор на ринку з інтервенціями по долару, тому що обсягів пропозиції цієї валюти на торгах буде небагато, а розрахунки ТОМом по долару Нацбанк теж вже дуже-то й не приваблюють.

Готівковий ринок продовжить повністю орієнтуватися на ситуацію на міжбанку по євро і рублю, але не буде сильно реагувати на можливі зміни на торгах по долару. При курсоутворенні по американській валюті він буде жити «своїм життям», орієнтуючись на реальний попит і пропозицію з боку громадян та рівень конкуренції у своєму регіоні.

Курси міжбанку за прогнозом «Мінфіну» на 12 жовтня будуть у межах: долар — коридор 28,15 — 28,40 гривень, євро — коридор 33,18 — 33,58 гривень.

На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть перебувати у межах: долар — коридор покупок і продажів 28,00 — 28,50 гривень, євро 32,70 — 33,60 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

Курс долара в банках: прийом 28,00 — 28,20 і продаж 28,32 — 28,50 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,25- 28,30 гривень та продаж 28,32 — 28,38.

Хочете знати про валюту більше? Стежте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі

Коментарі - 4

+
+37
AleksandrBank
AleksandrBank
12 жовтня 2020, 11:44
#
12.10.2020

Эта неделя сильно отличается от обычных недель, потому и была спешка в пятницу отдельных лиц. Сегодня выходной в США, в среду у нас, завтра плюс аукцион и как раз завтра будет основной драйв.
сегодня межбанк или будет возле 28.25 или попытается пойти к 28.22. Наличный уже проседает немного, разгон в пятницу спадает. Эта неделя с четверга начало выплат авансов сотр-м, плюс начнут налоги платить, это увеличит потр-ть в гривне, плюс НБУ не мешает.
Я пока больше ставлю на некое укрепление гривны.

Доллар 28.20-28.25
Евро 33.35-33.40 +/- 7 коп.

https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/149637/
+
+12
giani
giani
12 жовтня 2020, 16:07
#
А курс МБ подрос. Но сег. день — «пустышка», не показатель: торговля в ТОМ, тонкий рынок…
И наличка не верит, опустив курсы.
Завтра посмотрим
+
+15
vla
vla
12 жовтня 2020, 16:16
#
Після протестів кольорових і зноса пам'ятників Колумбу у США, дивно, що це «свято» не відмінили і навіть не перейменували. Можливо з приходом Байдена...
+
+27
giani
giani
12 жовтня 2020, 16:29
#
Протести - протестами, а втрачати вихідний день вони не хочуть, як і у нас. Ще донедавна 2 травня святкували. Але 1 травня і 8 березня залишили і додали антиконституційно купу релігійних свят, зокрема аж 2 різдва. Крім Нового року і Дня незалежності - решта свят, сумнівні і недоречні.
Відчуваю загальне невдоволення цим повідомленням... Святкуйте і гуляйте далі, але можна було б інші свята запровадити
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися