Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 жовтня 2020, 15:48

Amazon перетворив долоню на банківську карту: як це працює

Amazon у своєму блозі представив пристрій Amazon One з технологією зчитування долоні. Компанія називає цей новий спосіб безконтактної оплати та ідентифікації людини швидким і зручним.

Як користуватися

Для сканування долоні людина має піднести її до пристрою і потримати 1-2 секунди. У людей не буває двох однакових долонь. Тому технології компанії зчитують індивідуальні особливості кожної і по ним визначають людину.

Читайте такожДоходи українців у другому кварталі склали майже 870 мільярдів. Зарплата менше 50%

Реєстрація займає менше хвилини: потрібно вставити банківську карту в пристрій, піднести долоню, і комп'ютер зв'яже зображення долоні з конкретним рахунком. Обліковий запис Amazon не потрібно. Можна додати обидві долоні або тільки одну. Після цього для доступу в магазин вже не потрібний додаток Amazon або допомога співробітника — можна буде пройти, піднісши долоню.

З 29 вересня пристрої працюють на вході в два фірмових магазини Amazon Go в Сіетлі (там розташована штаб-квартира компанії).

У чому суть нового методу ідентифікації

Варто сказати, що технологія розпізнавання долоні не є новітньою — у світі вже зареєстровано кілька комерційних рішень на її базі, повідомляє «Бі-бі-сі».
«В основі ідентифікації по долоні лежить унікальний малюнок вен. Цей малюнок унікальний для кожної людини, а оскільки він розташовується під шкірою, підробити його вкрай важко», — пояснив агентству професор Університету Саутгемптон Бейзіл Халак.

За словами Халака, рівень безпеки такого методу можна порівняти з ідентифікацією за відбитками пальців, але розпізнавання по долоні можна використовувати з невеликої дистанції, що робить його більш практичним.

Поява такої технології змушує задуматися над багатьма питаннями: чи зможуть посередники, що працюють з даними, отримувати їх і дізнаватися, де люди роблять покупки, які заходи відвідують та інше? Чи дозволить їм це визначати, наприклад, наші інтереси, наші пересування?

Читайте також: Народний рейтинг банків у вересні: чим залишилися незадоволені клієнти

За словами єкспертів, на даний момент це не є неможливим. Оскільки зараз користувачі можуть використовувати різні кредитні картки або готівку при здійсненні покупок і можуть сканувати різні штрих-коди. Але якщо така технологія стане активно використовуватися, то наші долоні можуть розкрити всі наші звички і переваги.

Що говорить про свою технологію Amazon

Чому був створений Amazon One

Amazon поставив собі за мету спростити такі процеси, як оплата на касі, пред'явлення карти лояльності, а також зробити більш зручною для відвідувачів пропускні системи, скажімо, на стадіон або в офіс. Amazon One вирішує ці завдання, як швидкий, надійний і безпечний спосіб для людини ідентифікувати себе або авторизувати транзакцію.

Чому було вибрано саме розпізнавання долоні

Розпізнавання долоні вважається більш конфіденційним, ніж деякі біометричні альтернативи. Оскільки дивлячись на долоню неможливо визначити особистість людини. Також технологія передбачає безконтактний спосіб розпізнавання долоні, що особливо актуально зараз.

Компанія вважає, що придуманий нею спосіб дає клієнтам повний контроль над тим, як і коли вони використовують сервіс: адже для операції потрібен спеціальний жест — піднести і потримати долоню над пристроєм.

Чи потрібен обліковий запис Amazon

Для використання сервісу не знадобиться обліковий запис Amazon, тільки номер телефону і кредитна карта.

Як будуть захищені дані клієнтів

Зображення долоні не зберігаються на пристрої Amazon One. Вони зашифровуються і відправляються в спеціально створену захищену область в хмарі, де і створюється підпис долоні.

Чи можна буде видалити свої біометричні дані

Користувачі Amazon One зможуть видаляти свої біометричні дані з онлайн-порталу компанії, якщо вони більше не захочуть користуватися послугою. Запросити видалення даних, пов'язаних з Amazon One, можна буде через сам пристрій або через онлайн-портал для клієнтів на one.amazon.com.

Які перспективи нової технології

Amazon планує передавати технологію в тому числі іншим компаніям. Як повідомляє компанія, вона вже веде відповідні переговори з кількома потенційними клієнтами.

Зараз, крім звичних способів оплати готівкою або банківською картою, є ще кілька альтернативних шляхів: оплата мобільними пристроями (Apple Pay, Google Pay, Samsung Pay), оплата зчитуванням QR-коду, скануванням особи і т.д. У магазинах Amazon Go немає касирів: оплата товарів, які купує людина, відбувається автоматично за рахунок датчиків руху, камер і розумних ваг.

Коментарі - 4

+
+38
An GenShuo
An GenShuo
10 жовтня 2020, 0:11
#
Brave new world...
+
0
Буква Ґ
Буква Ґ
10 жовтня 2020, 20:29
#
Сосуды меняют свое положение, клоуны
+
0
Андрей Кул
Андрей Кул
12 жовтня 2020, 15:48
#
Будущее уже наступило! А когда я смогу скупится в магазине по сетчатке глаза?)))
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
13 жовтня 2020, 12:35
#
Уже 100 тысяч украинцев подключили сервис FacePay24. Как им пользоваться:

https://www.youtube.com/watch?v=4_Ol02XvzvM&feature=youtu.be

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Подписывайтесь на youtube-канал «Минфин», оставляйте комментарии с вопросами под видео
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися