Мінфін - Курси валют України

Встановити
8 жовтня 2020, 12:00

Британська Vaultex допоможе НБУ реформувати готівковий ринок

Британська компанія Vaultex обміняється досвідом і співпрацюватиме з Національним банком щодо переходу на делеговану модель готівкового обігу. Про це йдеться в повідомленні регулятора. 

Відповідний меморандум про домовленості щодо підтримки впровадження Стратегії грошового обігу Національного банку 7 жовтня підписали голова НБУ Кирило Шевченко та виконавчий директор компанії Vaultex Філ Вон. 

Що відомо про Vaultex

Компанія Vaultex – одна з найбільших британських компаній, яка займається обробленням готівки. Є одним із чотирьох учасників делегованої моделі готівкового обігу у Великій Британії – Note Circulation Scheme (NCS), прийнятої Банком Англії.

Компанія Vaultex, зважаючи на її багаторічний досвід у сфері організації готівкового обігу, надасть НБУ підтримку у реалізації складових Стратегії розвитку фінансового сектору до 2025 року, які стосуються подальшого удосконалення системи забезпечення готівкового обігу держави.

Читайте також: Нацбанк затвердив Стратегію розвитку фінтеху до 2025 року

Зокрема, йтиметься про обмін досвідом у питаннях:

  • створення єдиних стандартів, правил, систем та засад обробки готівки;

  • розробки та впровадження делегованої моделі готівкового обігу, враховуючи досвід Великої Британії;

  • методів, практики та процесів, які можуть сприяти оптимізації витрат, пов'язаних з управлінням готівковим циклом.

Передісторія

З 2016 року в Україні розпочався перехід від частково контрольованої моделі організації готівкового обігу, що існувала раніше, на делеговану модель, суть якої полягає в тому, що НБУ передає власні запаси готівки на зберігання уповноваженим банкам для забезпечення готівкою регіонів.

Читайте також: Швеція може стати першою країною без готівки

Забезпечення готівкового обігу в регіонах здійснюватиметься інфраструктурою уповноважених банків, а в перспективі – із залученням третіх учасників (СІТ-компаній) відповідно до правил, визначених НБУ та відповідного контролю з боку регулятора.

Зважаючи на світові тенденції, трансформаційні процеси, що відбуваються в центробанку України, впровадження проєкту Cashless economy, делегована модель організації готівкового обігу є доцільною в Україні.

Така модель застосовується у Великій Британії, Бразилії, Нідерландах, Фінляндії та Швеції.

Читайте також: 87 зі 100 операцій у травні були безготівковими — НБУ

Коментарі - 2

+
0
Dima009
Dima009
8 жовтня 2020, 14:36
#
Пропал дом... Что будет с паровым отоплением?
+
0
artemkarpenko
artemkarpenko
8 жовтня 2020, 15:19
#
Когда будут пластиковые гривны?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися