Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 жовтня 2020, 14:54

НБУ оскаржить скасування 2,6 мільйона штрафу банку Альянс

Національний банк оскаржить судові рішення про скасування заходу впливу, застосованого до банку Альянс у серпні 2019 року. Про це йдеться у повідомленні регулятора.

Національний банк оскаржить судові рішення про скасування заходу впливу, застосованого до банку Альянс у серпні 2019 року.
Фото: mind.ua

Що кажуть в НБУ

«Національний банк планує оскаржити в касаційному порядку рішення судів попередніх інстанцій про скасування рішення НБУ про накладення штрафу на банк Альянс, — повідомляє регулятор.

Передісторія

У серпні 2019 року НБУ оштрафував банк Альян на 2,6 млн грн за здійснення ризикової діяльності у сфері фінансового моніторингу, зокрема здійснення банком у якості брокера (від імені, за рахунок і за замовленнями клієнтів-фізичних осіб) у період з серпня 2016 по липень 2017 р.

Читайте також: НБУ пояснив, за що оштрафував Банк Альянс

Мова йде про регулярні операції з купівлі-продажу одних і тих самих облігацій внутрішніх державних позик (ОВДП) на загальну суму понад 2,5 млрд грн. Результатом операцій було постійне отримання фізособами (одна сторона правочину) штучного інвестиційного прибутку, а юридичними особами (друга сторона) – інвестиційного збитку.

Зокрема, 16 фізосіб — клієнтів банку, серед яких український публічний діяч та близька до нього особа, отримали штучний прибуток від відчуження цінних паперів на 57,7 млн грн, з яких 56,4 млн грн було отримано готівкою у касі банку.

Читайте також: У серпні чотири банки порушили умови фінмоніторингу

Характер та наслідки зазначених фінансових операцій дають підстави вважати, що їхньою метою може бути легалізація кримінальних доходів, конвертація безготівкових коштів у готівку.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися