Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 жовтня 2020, 12:20

Чому фондовий ринок США може впасти і що допоможе його пожвавити

У третьому кварталі влада США припинила субсидування економіки. Фінансові ринки за інерцією ще продовжували зростати якийсь час, але після вересня зростання зупинилося. Все крутиться навколо одного питання — коли прийдуть нові гроші.

Що заважає США виділити новий пакет допомоги економіці і як на це реагує фондовий ринок, в колонці для «Мінфіну» проаналізував аналітик Універ Михайло Федоров.

Гігантські суми вливань

Фондовий ринок США, як і інші фондові ринки світу, зросли в ціні в останні півроку з відомої всім причини — фінансова влада влила в економіку дуже багато грошей. Але цей пакет допомоги у вигляді величезних бюджетних витрат і зростання балансу центральних банків в основній своїй масі був освоєний ще в другому кварталі. Починаючи з липня, серйозних вливань вже не було.

Зокрема, в червні баланс ФРС досяг величини $7,213 млрд, збільшившись на $3 трлн менш ніж за 3 місяці, з величини $4,2 трлн наприкінці лютого. Але станом на 24 вересня баланс ФРС становив $7,141 млрд, що навіть менше, ніж було на початку червня.

Читайте також: Після карантину буде дуже багато грошей

Приблизно така ж картина відбувається і з бюджетом США. Після величезних весняних витрат, уже в липні державний борг США зріс всього на $47 млрд, в серпні — на $203 млрд, а за 25 днів вересня — на $82 млрд. Для порівняння, в червні він зріс на $730 млрд, у травні — на $772 млрд, а в квітні — на величезну суму, рівну $1 287 млрд.

Фондовий ринок пішов у відрив

Що все це означає? А означає це те, що в третьому кварталі субсидування економіки фактично припинилося. Фінансові ринки на старих дріжджах за інерцією продовжили своє зростання до вересня, але далі, через відсутність нового допінгу, зростання ринків зупинилося.

Влада США ще з літа обговорює тему щодо другого пакету допомоги економіці, але не може прийти до консенсусу. ФРС обіцяє проводити м'яку монетарну політику і заявляє про свою готовність дати «газу», і навіть оголосила про зміну своєї стратегії, в якій регулятор допускає зростання інфляції. І це все, звичайно, вселяло надію в інвесторів, але, тим не менш, все це було лише словами. Реальних грошей в третьому кварталі не було.

Читайте також: Інвестори масово вкладаються в компанії-пустушки

Відновлення світової економіки продовжується, але його темп сповільнюється. І якщо врахувати, що економіка в своєму номінальному вираженні ще далека від показників минулого року, а ринок США вже вищbq, ніж був раніше, то повільне зростання економіки навряд чи може стати великим приводом для того, щоб ринки знову почали зростати і оновлювати свої історичні максимуми. Адже фондовий ринок дуже сильно відірвався від реальної економіки. І реальній економіці доведеться ще довго наздоганяти фондовий ринок.

Коли очікувати нових вливань

Для фінансового ринку все крутиться навколо одного питання — коли прийдуть нові гроші? А гроші прийдуть тоді, коли Конгрес США схвалить виділення нового пакету допомоги економіці. Слідом Казначейство США знову буде витрачати і нарощувати свій борг, а ФРС США знову буде цей борг купувати, за рахунок чого і буде влита нова ліквідність.

Але демократи і республіканці в США не можуть прийти до компромісу. Обидві партії хочуть виділити нові гроші, але у кожної є своя програма допомоги. У демократів в даний момент вона становить чергові величезні $2,2 трлн, а республіканці пропонують свою програму на $1,3-1,5 трлн. І при цьому важливо, що в США зараз йде передвиборча гонка за крісло президента США, а новий пакет заходів — це величезний козир, і тому жодна партія не хоче віддавати його суперникам.

Читайте також: Яким буде курс долара при президенті Байдені

Все дуже просто. Якщо республіканці погодяться на план демократів, то демократи повісять цю медаль на себе, і використовуватимуть в передвиборчій гонці, заявляючи, що це саме вони допомагають економіці і це їх план. Точно так само і з іншого боку, якщо буде прийнятий план республіканців, то вони зроблять так само. І в цій формулі, в зв'язку з цим, виникла патова ситуація, при якій вибори заважають здатності американської влади домовитися. А через це і нових грошей поки що немає.

Немає грошей — немає зростання

А доки немає нових грошей, немає і зростання ринку. Але ринок, а точніше частина людей, все ж вірять в те, що нові гроші скоро прийдуть. Однак, чим довше не буде нових грошей, тим більшою буде вірогідність того, що настане момент розчарування і ринок на цьому може впасти. Впасти, тому що зміна настроїв спричинить і зміну балансу в попиті і пропозиції. А це, в свою чергу, може призвести до більш глибокої корекції ринку.

Але вибори в США пройдуть, а пандемія ще не переможена, тому допомога економіці ще потрібна, незалежно від політичних баталій в США, тим паче, що після виборів сенс в них загубиться. І може не через місяць, може, пізніше, вже взимку, другий пакет допомоги економіці все ж буде прийнятий, і влада США знову увіллє чергові трильйони доларів нових грошей. І фондовий ринок США знову буде зростати і знову оновить свої історичні максимуми.

Але між першим пакетом допомоги і другим фондовий ринок може знизитися в ціні.

Коментарі - 2

+
0
sadbuttrue
sadbuttrue
2 жовтня 2020, 15:05
#
То є так.
+
0
lika197
lika197
6 жовтня 2020, 0:31
#
Правило №1 трейдинга: не продавайте американские акции надолго, для новичков нужно вообще не продавать.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися