Мінфін - Курси валют України

Встановити
30 вересня 2020, 12:40

«Я не розглядаю сценарій, за якого ми не отримаємо транш МВФ» — міністр фінансів

Наразі ведуться перемовини з МВФ і народними депутатами, під час яких Мінфін пояснює позицію, чому саме такий обсяг дефіциту передбачено в проєкті бюджету на 2021 рік – 6% ВВП. Про це повідомляє пресслужба міністерства.

Марченко про співробітницво з МВФ
Фото: news.liga.net

Що є

«У нас з МВФ партнерські взаємовідносини. Ми виконуємо всі взяті на себе зобов'язання. У конкретному життєвому циклі країни, а це 2020-2021 роки, нам такий партнер, як МВФ, потрібен», – підкреслив очільник Мінфіна.

Як повідомив Марченко, наразі тривають консультації з МВФ, днями відбулася розмова прем'єра з директором Європейського департаменту. «Потрібно пройти стадію обговорення бюджету за конкретними параметрами. Не йдеться про якісь вимоги, ми просто пояснюємо, чому ми заклали саме таке зростання або такі витрати», – пояснює міністр.

Місія МВФ все ж таки очікується у жовтні-листопаді.

Читайте також: Марченко пояснив, чому місія МВФ не поспішає в Україну

Що планується

Проте у стратегії своєї діяльності Мінфін ставить завдання відмовитися від фінансування МВФ в 2023 році.

«Безумовно, продовження зниження дефіциту бюджету – це наш пріоритет у середньостроковій перспективі: в 2023 році ми плануємо знизити його до 3% ВВП. Але наступного року ми вважаємо, що необхідний баланс між фіскальною консолідацією та інструментами стимуляції економічного зростання», – заявив Сергій Марченко.

Читайте також: Bank of America допускає затримку траншу МВФ

Раніше

  • В МВФ повсякчас нагадують про важливість нової антикорупційної інфраструктури в Україні. Дату прибуття місії в Україну для прийняття рішення про другий транш поки не назвали.
  • Міністр фінансів Сергій Марченко раніше заявляв, що Кабмін повністю виконує ті структурні маяки, які передбачає програма співпрацю з МВФ. В уряді очікують до кінця року отримати заплановані транші.
  • У червні рада директорів МВФ затвердила програму співпраці з Україною на $5 млрд і надала перший транш. Перегляд програми було заплановано на вересень. Загалом програма розрахована на 18 місяців.
  • 12 червня Україна отримала $2,1 млрд першого траншу від МВФ.

Коментарі - 13

+
+67
Сергей emerald
Сергей emerald
30 вересня 2020, 12:44
#
Даже дети рассматривают все сценарии...  но не министры...
+
+72
bonv
bonv
30 вересня 2020, 12:52
#
Не нужно быть большим аналитиком, что бы понимать, куда может в перспективе идти курс в стране, где полуграмотные министры образования катаются на перегонки с депутатами по профессиям безработный, свадебный фотограф, домохозяйка во главе с философом на самокатах по коридорам ВР…
+
+47
bonv
bonv
30 вересня 2020, 12:45
#
ЄС готовий надати Україні €1,2 млрд макрофінансової допомоги, але для цього країні потрібно конструктивно взаємодіяти із МВФ і виконати вимоги, що стосуються верховенства права, – Боррель.
Жозеп Боррель – це головний у ЄС щодо України. Верховний представник ЄС із питань закордонних справ.
Грошей немає, але ви тримайтеся. Хоча ні. Гроші є. І багато. Але вам поки що не дамо, бо ви вкрадете.
Стислий переклад із дипломатичної: доки ви не почнете поводитися пристойно, не відновите програми МВФ, не проведете судової реформи, не припините атаки на антикорупційну реформу, грошей не буде.
І ще, адепти «послати Захід» можуть говорити, що підступний ЄС хоче взяти судову систему України під контроль. Тільки ось вони так і не придумали відповідь на запитання – навіщо це ЄС? І в ЄС немає конфлікту інтересів у відсутності верховенства права в Україні. А в українських олігархів і їхніх «посіпак» – є. У цьому ж і вся суть. ЄС хоче, щоб в Україні побудували систему правосуддя. І це їхній єдиний інтерес. Іншого просто не придумаєте. А українським олігархам і посадовцям це не подобається. Тому що їм і так добре.
+
+62
bonv
bonv
30 вересня 2020, 12:46
#
Але от лихо. Гроші дуже потрібні. Тому що коли все добре, то добре, що за корупцію не саджають. А от коли все погано й у країні немає судів, то можуть повісити й на березі.
Дилема українського корупціонера. І боротися з корупцією не хочеться. І висіти на березі не хочеться. Раніше їх рятував Путін. Але тепер, якщо візьмеш гроші в нього, то теж можна опинитися на березі.
Вибору немає. Треба робити реформу. Але так не хочеться. І завжди здається, що, може, пропетляють. І вони ставлять на карту економіку України, тому що не хочуть, щоб Захід заважав їм красти. А українці їм аплодують. Мазохісти, не інакше. Українці, не посадовці. І не олігархи.
Загалом грошей найближчим часом не буде. Фурса.
+
+15
Все буде Україна
Все буде Україна
30 вересня 2020, 13:33
#
+
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
30 вересня 2020, 13:27
#
Наивный министр, и по годам не 5 лет от роду, не понимает весь период претензий межд.орг-й.
+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
30 вересня 2020, 13:33
#
Марченко розмовляе чужими словами,по його словах,проблем у нас завжди нуль.
+
0
garryD7
garryD7
30 вересня 2020, 14:49
#
ЕС - не банкомат, Сережа
+
0
Rebel
Rebel
30 вересня 2020, 15:32
#
Я не розглядаю сценарій, при якому ми не отримаємо транш МВФ

А він правий! Транш буде. Просто невідомо коли. :)
+
0
Maleficarum
Maleficarum
30 вересня 2020, 15:50
#
«А він правий! Транш буде. Просто невідомо коли. :)»  Я  бы  ещё  добавил  -что   и  непонятно  кому..  Пока  тот  транш  дадут  и  правительство  и  ВР  и   место    «гетьмана»  уже  обретут  новых  деятелей
+
0
Rebel
Rebel
30 вересня 2020, 15:57
#
и  непонятно  кому

Загалом зрозуміло, клоунам ніхто не любить позичати гроші.
+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
30 вересня 2020, 15:58
#
Maleficarum это точно)
+
0
sadbuttrue
sadbuttrue
30 вересня 2020, 16:24
#
Думаю транша не буде. І перш за все по причині що зелені впринципі не збираються виконувати зобов‘язання прописані в програмі співпраці.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися