Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 вересня 2020, 16:18

За незаконне відшкодування ПДВ можна буде загриміти за грати на 12 років

28 вересня профільний парламентський комітет розглядатиме законопроект «Про бюро економічної безпеки України», аби рекомендувати його до другого читання. Про основні положення документу в колонці для «Мінфіну» розповіла адвокат, партнер АО «Клочков та партнери» Анастасія Гурська.

Чим займатиметься Бюро

Законопроект «Про Бюро економічної безпеки» вже прийнято за основу 3 вересня. Що ж очікувати бізнесу від створення нового органу і як це вплине на роботу?

Вже неодноразово лунали пропозиції створити єдиний правоохоронний орган, який здійснюватиме досудове розслідування кримінальних правопорушень у сфері економіки. На сьогоднішній день такими злочинами займаються слідчі управління фінансових розслідувань (податковій міліції), СБУ, ДБР, Національній поліції України.

Читайте такожВласників авто середнього класу змусять платити податок на розкіш

За Бюро економічної безпеки закріплять розслідування кримінальних правопорушень за такими фактами:

  • незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів,
  • протидії господарській діяльності,
  • ухилення від сплати податків,
  • шахрайства з ПДВ,
  • підроблення документів, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи та фізичних осіб – підприємців,
  • доведення до банкрутства,
  • незаконне використання інсайдерської інформації,
  • незаконна приватизації тощо.

Кримінальні правопорушення щодо привласнення майна, розтрати майна не будуть підслідні Бюро економічної безпеки. Тобто, фактично Бюро перейдуть функції податкової міліції. Але воно буде окремим і незалежним органом, а не у складі чи поряд з податковими органами, з наявністю своїх слідчих (детективів), аналітиків та оперативників.

Законопроектом також передбачено порядок контролю за Бюро, гарантії його незалежності, подача звітів з показниками завантаженості, кількістю оперативно-розшукових справ. Але наскільки буде ефективна робота такого органу і наскільки ефективна буде боротьба з порушниками, покаже лише практика. Головне, щоб не відбулось знову реформи виключно у вигляді заміни старого найменування на нове.

ПДВ під особливим контролем

Важливим нововведенням є доповнення Кримінального кодексу новим складом злочину. Стаття 2222 «Шахрайство з податком на додану вартість» передбачає відповідальність за розкрадання або заволодіння бюджетними коштами шляхом:

  • отримання бюджетного відшкодування,
  • подання заяви про повернення ПДВ на підставі подання завідомо неправдивих відомостей, в тому числі в результаті використання завідомо підробленого документа (шахрайство з ПДВ).

Раніше такі дії розслідувались в рамках ст. 212 КК України (ухилення від сплати податків) як причини існування схем ухилення від сплати податків, або в рамках ст. 364 КК України (зловживання владою або службовим становищем) знову ж таки як причини використання службового становища особами, які приймають рішення про бюджетне відшкодування.

Читайте також: Депутати хочуть збільшити максимальну суму анонімного переказу грошей до 25 тисяч

Нова стаття передбачає покарання аж до позбавлення волі на строк від п'яти до дванадцяти років. Таке суворе покарання «світить» за маніпуляції з відшкодуванням ПДВ в особливо великих розмірах. При цьому «особливо великим розміром» вважається суму бюджетного відшкодування, яка в п'ять тисяч і більше разів перевищує установлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян (на сьогодні це 5,255 млн грн).

Мінімальне покарання – громадські роботи до 240 годин, обмеження волі на строк до 3 років, або штраф – до 50 неоподатковуваних мінімумів (зараз 52,55 тис).

Коментарі - 10

+
+50
Владимир Поливальников
Владимир Поливальников
26 вересня 2020, 5:11
#
А новое Бюро тоже будет с иностранцем во главе? 
На всякий случай напомню горячим головам, что на НАБУ в 2019 году было потрачено более 2 млрд. грн бюджетных грошей с отдачей в 48 тыс. грн. Информация к размышлению.
+
+26
tarick
tarick
27 вересня 2020, 15:10
#
Зеботам дали команду дискредитировать борьбу с коррупцией как таковую?
+
0
Владимир Поливальников
Владимир Поливальников
2 жовтня 2020, 5:13
#
Тарик, напомните мне о результатах  борьбы с коррупцией, пожалуйста. Не могу вспомнить ни одной фамилии, находящейся за решёткой.
+
0
tarick
tarick
2 жовтня 2020, 20:15
#
А их много. Просто пока это не топ-чиновники и вы не слышали их фамилий. Топов тоже ловят, но вовчий суд отпускает. Предлагаете перестать ловить?

P.S. Вовчим судом тоже занялись, но там пока сложно.
+
0
Smehue4ki
Smehue4ki
26 вересня 2020, 16:59
#
С одной стороны — уголовка за это - уже неплохо. Но почему не снизить НДС до 12%-14%, чтобы проводить через скрутки было не выгодно. Уже ж и исследования проводили неоднократно на сколько НДС снизить, а воз и ныне там.
+
+15
banxter
banxter
30 вересня 2020, 10:51
#
Чтобы что-то снизить надо где-то повысить или добавить новое
+
0
Smehue4ki
Smehue4ki
2 жовтня 2020, 13:31
#
А эффект от отсутствия скруток вы учли?
+
0
Rubi0
Rubi0
27 вересня 2020, 16:14
#
С одной стороны вопрос почему спустя 7 лет после майдана они тольно рассмотрят, а с диугой как было сказано выше если на их содержания будут уходить миллиарды, то зачем они такие красивые нужны.
+
0
Bitcoin
Bitcoin
28 вересня 2020, 13:42
#
5.10
+
0
brigadirius
brigadirius
1 жовтня 2020, 16:19
#
За бюджетное возмещение 12 лет... Сталин умер, но дело его живёт и процветает. Зачастую получатель бюджетного возмещения может и не знать что где-то в НДС-цепочке произошла «скрутка». Но сидеть будет как у нас заведено не чиновники ДФС которые крышуют «площадки», а экспортёры.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися