Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 вересня 2020, 16:50

Велика приватизація. Закон і карантин призупинили аукціони

25 вересня набув чинності закон України №853-IX про внесення змін до законодавства про приватизацію державного та комунального майна щодо парламентського контролю. Закон було опубліковано у парламентській газеті «Голос України» 24 вересня.

Сьогодні, 25 вересня, набув чинності закон України №853-IX про внесення змін до законодавства про приватизацію державного та комунального майна щодо парламентського контролю.
Фото: zik.ua

Що змінили

Нормативно-правовий акт передбачає тимчасову заборону на аукціони з продажу об'єктів великої приватизації на період карантину.

«Тимчасово, на період встановлення Кабміном карантину та обмежувальних заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), аукціони з продажу об'єктів великої приватизації не проводяться», — зазначено в законі.

Відповідно до Закону парламентський контроль за приватизацією держмайна здійснює профільний комітет, який має право:

  • вносити на розгляд Верховної Ради пропозиції про внесення змін і доповнень до чинного законодавства;
  • заслуховувати звіт про роботу Фонду держмайна і під час приватизації;
  • брати участь в обговоренні проєкту бюджету щодо планових надходжень від приватизації і витрат на утримання апарату ФДМ;
  • заслуховувати посадових осіб Кабміну, міністерств і відомств з питань приватизації, а також знайомитися з документами, матеріалами і одержувати іншу необхідну інформацію;
  • залучати до своєї роботи фахівців міністерств, відомств, інших державних і громадських організацій, наукових установ, а також контрольно-ревізійні органи.

Читайте також: Велика приватизація. Україна запросила португальських інвесторів

Хроніки законопроєкту

Законопроєкт №3552 зареєстрували у Верховній Раді 28 травня 2020 року. Ініціатором виступив депутат від «Слуги народу». В ході розгляду в комітетах проєкт відкликали і передавали на внесення змін.

2 вересня парламент ухвалив в цілому доопрацьований проєкт.

Закон №3552 підтримали 279 депутатів.

Спікер парламенту Дмитро Разумков підписав закон 8 вересня.

22 вересня документ повернули з підписом президента Володимира Зеленського.

Нагадаємо

  • У 2020 році уряд планував продати понад 300 об'єктів малої приватизації та 5 великих підприємств.
  • У січні п. р. було оприлюднено перелік об'єктів великої приватизації державної власності на 2020 рік.
  • У списку 927 об'єктів, серед яких 44 пакета акцій, 208 суцільних майнових комплексів державних підприємств, 146 об'єктів незавершеного будівництва, 46 об'єктів соціально-культурного призначення і 483 позиції окремого майна.
  • У 2019 році сума надходжень до держбюджету від приватизації становила 536,5 млн грн. План приватизації вдалося виконати лише на 3%, через що бюджет недоотримав значну частину доходів.

Читайте також: Велика приватизація. Іноземні інвестори 5 років не платитимуть податок на прибуток

Коментарі - 2

+
+10
bonv
bonv
25 вересня 2020, 17:09
#
І тут провал. Надходжень від приватизації не буде..
Восени курс гривні залежатиме від надходження кредитів МВФ, попиту нерезидентів на ОВДП та обсягів експорту аграрної продукції. І звісно результатів виборів..
+
0
Smehue4ki
Smehue4ki
26 вересня 2020, 17:08
#
В этом году - да, но в следующем, если дадут Сенниченко (главе фонда) доработать весь год, то большая приватизация начнётся и будет успешна. Он один из немногих адекватных в правительстве, как по мне.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися